null Beeld

Tiesj Benoot over zijn hemel en hel: 'Ik wil absoluut mijn diploma halen, maar de koers mag er niet onder lijden'

Wie Tiesj Benoot heet en hard kan fietsen, moet al van ver komen om bij ons nog iets verkeerds te doen. Zeker als-ie er geen graten in ziet om, pal in zijn voorbereiding op de Tour de France, lastiggevallen te worden met vragen over de hemel en hel op aarde.

Noud Jansen

Tiesj Benoot «De hemel op aarde, voor mij is dat succes hebben in de sport. Of om specifieker te zijn: een grote overwinning binnenhalen. Zoals bijvoorbeeld de Strade Bianche in 2018. Het was mijn eerste, en tot op heden ook enige overwinning als prof, maar het was er wel meteen één die kon tellen: het deelnemersveld was van het allerhoogste niveau. De beelden waarop ik als eerste over de meet rij, zijn de wereld rondgegaan: dat doet iets met een mens.»

HUMO Ga voor die ritzege in de Tour, Tiesj!

Benoot «Welja, daar hoop ik uiteraard op. Het zal allicht via een ontsnapping moeten gebeuren voor mij – zeker in de derde week zijn er een aantal ritten waarin ik mijn kans kan gaan.

Benoot »Nu, wat die hemel op aarde betreft: ik kan er enorm van genieten om na het seizoen, in oktober of november, de riem er een maandje helemaal af te leggen. De wielerwereld is een bubbel, een pseudowereld, zeker tijdens grote rondes. Het doet goed om één keer in het jaar eens de échte wereld in te stappen en op vakantie te gaan met mijn vriendin, of er eens duchtig in te vliegen met mijn maten. De rest van het jaar is dat niet mogelijk: dan ben ik 95 procent van mijn tijd bezig met voeding, training en rust.»

HUMO In Humo zei je een tijdje geleden: ‘Als ik drink, dan is het om véél te drinken’.

Benoot «In de loop van het jaar kan ik alcohol makkelijk laten. Eén glaasje wijn, hooguit twee op een speciale gelegenheid, meer drink ik echt niet. Maar als ik in die ene vrije maand op stap ga met m’n vrienden en de sfeer zit er goed in, dan kan het wel vooruitgaan wat het aantal pintjes betreft.»

undefined

null Beeld

HUMO Voor een Gentenaar moet het vervelend zijn dat de Tour altijd tijdens de Gentse Feesten valt.

Benoot (lacht) «Vorig jaar ben ik op de vierde dag van de Tour zwaar ten val gekomen, en moest ik naar huis. Een serieuze domper: vier maanden lang had ik dag in, dag uit naar die Tour toegeleefd, en nu viel ik uit voordat ik mezelf ook maar één keer had kunnen laten zien. Ik mocht een tijdlang niet sporten, dus heb ik aan de ploegdokter gevraagd of het kwaad zou kunnen als ik voor het eerst in mijn leven eens een nachtje naar de -Gentse Feesten ging. ‘Doe maar,’ zei hij. En ja, dan heb ik maar eens alle remmen losgegooid, tot en met de traditionele Irish coffee op de Vlasmarkt in de vroege uurtjes. Een vree wijze ervaring, die me mentaal gezien ongelooflijk geholpen heeft. Was ik thuis in m’n zetel blijven zitten, dan was die koers in mijn achterhoofd blijven sluimeren. Nu was ze in één klap uit mijn systeem, en kon ik me weer focussen op de volgende koers.»

HUMO Hoe stel je je de hel op aarde voor?

Benoot «Ik vind het ronduit vreselijk wat Stig Broeckx en Michael Goolaertsis overkomen, twee jongens die ik goed heb gekend – Stig ken ik nog altijd goed. Zijn val heb ik van dichtbij meegemaakt: in de Ronde van België was dat, in 2016, op de Baraque Michel. Maanden heeft het geduurd voordat er toch een béétje licht aan het einde van de tunnel was; in het begin waren alle berichten negatief, wat vooral voor zijn familie verschrikkelijk moet zijn geweest. Ik kan me ook amper voorstellen hoe het voor hemzelf moet voelen: je bent een jonge renner die zijn droom om prof te worden waarmaakt, en plots moet je vechten voor je leven en zal niks nog ooit hetzelfde zijn. Dat is zo hard.»

HUMO Aan wie of wat heb je zoal een hekel?

Benoot «Aan oneerlijke mensen. Ik hou van mensen die rechtdoorzee zijn, van wie je weet wat je eraan hebt.»

HUMO Tref je in de wielerwereld veel oneerlijke mensen?

Benoot «Ja. Maar ik denk niet dat dat iets specifieks is voor de wielerwereld. Er zullen altijd valsspelers bestaan, net zoals er altijd fraudeurs in andere jobs zullen zijn die de boel oplichten. Enfin, ik heb wel de indruk, en ook de overtuiging, dat het met de dopingproblematiek in het wielrennen al fel verbeterd is. Mij zou het althans enorm verbazen als er vandaag de dag nog georganiseerd gebruik blijkt te zijn. Er zijn ongetwijfeld enkelingen, en dat is jammer, maar zo gaat het nu eenmaal. Je moet je daar proberen bij neer te leggen.»

HUMO Koester je verdenkingen?

Benoot «Goh… Vorig jaar heb ik in de Ronde van San Juan gekoerst, in Argentinië. In de tweede rit waren we met drie weg, en mijn twee medevluchters – allebei van ploegen van een lager niveau – reden zo onwaarschijnlijk hard dat ik dacht: dit kán gewoon niet. Ik werd derde, en ik was niet bepaald verrast dat de winnaar (Román Villalobos, red.) achteraf gepakt is. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan ís het doorgaans ook te mooi om waar te zijn. Al probeer ik zulke gedachten niet toe te laten wanneer ik in koers ben. Je moet gefocust blijven op de wedstrijd.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

Benoot «Ja, zeker mijn vriendin. Heel terecht, ook: het is niet altijd even simpel om met een profrenner samen te leven. Ik ben veeleisend voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Zeker in drukke periodes heb ik graag dat thuis alles vlot verloopt, maar dat is niet altijd het geval: Fienstudeert nog, en ze heeft ook zelf een druk leven. En dus gebeurt het soms dat het eten nog niet op tafel staat wanneer ik een hele dag getraind heb en op het afgesproken uur thuiskom. Dan kan ik moeilijk doen, hoewel ik natuurlijk goed genoeg weet dat het niet haar schuld is: misschien is de les uitgelopen, of heeft ze lang aan de kassa moeten aanschuiven.»

HUMO Zelf studeer je ook nog.

Benoot «Ja, economie. Al beschouw ik mezelf in geen geval als een koersende student; ik ben een studerende wielrenner. Ik wil absoluut mijn diploma halen, maar de koers mag er niet onder lijden.»

HUMO Zit je vaak met je neus in de boeken?

Benoot «Voor mijn studie wel ja, maar romans lees ik nooit. Veel liever kijk ik naar een serie op Netflix of Play, zoals ‘Narcos’, ‘Suits’ of ‘Peaky Blinders’. Bingewatchen kan ik gelukkig goed laten; ik stop meestal na twee afleveringen. Ik zet ook altijd een blauwlichtfilter op, zodat mijn nachtrust niet in het gedrang komt.»

HUMO Hou je van kunst?

Benoot «Bwa, ik ben er niet zo mee bezig. Ik weet een mooi schilderij wel te appreciëren, maar ik zal er geen museum voor bezoeken. »Een paar weken geleden ben ik wel naar een voorstelling gaan kijken van de balletcompagnie van mijn jongere broer Jaat, in Monaco. Een grote balletfan ben ik niet, maar ik was toch onder de indruk.»

HUMO Wat eet je het liefst?

Benoot «Ik leef verre van decadent, maar aan eten geef ik graag geld uit. Af en toe gaan Fien en ik naar een goed restaurant, daar kan ik echt van genieten. Ik let doorgaans ook zeer goed op wat ik eet, maar het gebeurt dat ik zondig met zoetigheid: chocolade of gebak. Zoute vettigheid zoals frieten en pizza kan ik makkelijker laten, al durf ik na het seizoen wel al eens een Julienke te verstouwen in frituur de Gouden Saté aan de Overpoort. Ken je dat, een Julienke?»

HUMO Aster Nzeyimana heeft me er ooit over verteld. ’t Is iets met frieten en een viandel, dacht ik?

Benoot «Een grote friet met satékruiden en stoverijsaus, en een gesneden viandel met Bicky-ajuintjes, mayonaise en joppiesaus. Zelf bestel ik er altijd nog een Bicky Orange bij: een Bickybroodje met een kaaskroket tussen. Dat kan smaken hoor, op het einde van een avondje stappen.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Benoot «Onlangs heb ik een hoogtestage gedaan in de Sierra Nevada, in Spanje. Eén keer ben ik tot het hoogste punt gefietst waar de weg nog geasfalteerd was, op ruim 3.000 meter, waar er geen auto’s mogen komen. Daar heb ik een tijdlang stilgestaan bij de stilte. Tegenwoordig is er overal waar je komt geluid, maar daar waren er geen andere mensen, en ook geen bomen of vogels: het enige dat je er hoorde, was de wind. Mij gaf het een weldadig gevoel van geestelijke rust.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Benoot «Je kunt moeilijk over lichamelijk genot spreken wanneer je tot over de oren verzuurd over de meet rijdt, maar toch: de endorfines die vrijkomen wanneer je een koers wint, geven je niet alleen een mentale, maar ook een fysieke boost. »Maar seks, ja, dat blijft toch mijn nummer één.»

HUMO Kom maar op met die favoriete onenightstand.

Benoot «Annabelle Wallis, Grace in ‘Peaky Blinders’, vind ik een aantrekkelijke vrouw. Allee, een zéér aantrekkelijke vrouw. Zij is mijn enige echte favoriete onenightstand, met grote voorsprong op het jagende peloton.»

HUMO Bedankt voor het gesprek, Tiesj. En mag ik je dit jaar géén Gentse Feesten toewensen?

Benoot (lacht) «Ik zal er mijn uiterste best voor doen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234