'Tijd dat ik de mensen weer eens goed teleurstel.' Cabaretier Micha Wertheim komt naar België

Nederlands scherpste cabaretier Micha Wertheim steekt met een nieuwe voorstelling de grens over. Op woensdag 4 november komt ‘Micha Wertheim voor zichzelf’ op de planken in Turnhout.

Voordat we ons vierklauwens naar de ticketstand reppen, eerst nog even vragen waar de voorstelling over gaat.

Micha Wertheim (43) «Ik weet niet of dat in Vlaanderen ook het geval is, maar in Nederland wordt er doorgaans hoog opgegeven van kunstenaars die – vaak met de nodige subsidies – geen rekening zeggen te houden met hun publiek: ‘Ik doe dit helemaal voor mezelf.’ Alsof het dan automatisch een hoger soort kunst is, of zo. Ik vind dat kletskoek: kunst is geen therapie. Al lijkt het me van de andere kant ook weer onzin om te stellen dat het je als kunstenaar enkel en alleen om de bevestiging van je publiek te doen is. Je ziet ze ontzettend vaak in mijn vak, komieken die voortdurend op de rem trappen omdat ze denken: ‘Oei, als de mensen het maar leuk vinden.’ Geen idee hoe het met jou zit, maar ik vind dat soort komieken stomvervelend om naar te kijken.

»Dat spanningsveld leek me boeiend en grappig genoeg om een voorstelling rond te bouwen, die verder ook gaat over het feit dat ik inmiddels zo bekend ben – althans in Nederland – dat de meeste mensen ruim op voorhand perfect denken te weten wat ze van me mogen verwachten. Ten tijde van mijn eerste voorstelling, tien jaar geleden, kon ik de toeschouwers nog echt in verwarring brengen met allerhande boude uitspraken en acties – ‘speelt hij dit, of meent hij het?’ – maar inmiddels weet mijn publiek perfect welk vlees ze met mij in de kuip hebben, en kijken ze van niks meer op.»

HUMO De tol van de roem.

Wertheim «Ja, en het kan weleens tot rare toestanden leiden. Zoals eerder dit jaar toen het licht uitviel tijdens een voorstelling in De Kleine Komedie in Amsterdam, en het publiek dacht dat het erbij hoorde (lachje). De meeste mensen weigerden de zaal aanvankelijk te verlaten, en zelfs toen ze met z’n allen buiten stonden, dachten ze nog dat het deel uitmaakte van de voorstelling. Grappig natuurlijk, maar tegelijk ook een tikje verontrustend.

»Nog een ander voorbeeld: toen ik een paar jaar geleden in ‘Zomergasten’ werd geïnterviewd door Jan Leyers, haalde ik op een gegeven moment een perzik boven, die ik met smaak begon te verorberen. Na afloop van die uitzending kreeg ik van alle kanten te horen: ‘Ja, die perzik die je daar zat te eten, dát was me wat!’ En de volgende dag stond in alle kranten dat dat echt héél ontregelend van mij was geweest. Iemand schreef zelfs dat het uiteraard een verwijzing was naar Toon Hermans, die een keer op het podium deed alsof hij een perzik at. Nou, dat was het dus níét. Ik had helemaal geen bijkomende bedoelingen met het opeten van die perzik; de catering van ‘Zomergasten’ was gewoon niet goed, en het enige lekkere wat ik vóór de uitzending te eten kreeg, waren perziken. Dus ik dacht: ik neem er lekker nog eentje mee voor tijdens de opnames.

» Afijn, dat was de eerste keer dat ik goed besefte dat ik blijkbaar in een situatie ben beland waarin veel mensen denken dat alles wat ik doe bedacht en vooropgezet is. De tol van de roem, zoals jij net al zei, haha. Wat me trouwens doet denken aan een cartoon van Kamagurka, die ik als kind zo sterk vond dat ik ’m uitknipte en ophing. Je ziet een jongen, en die zegt: ‘Als ik later beroemd ben, zal ik verklaren dat dat niet plezant is.’ Nagel op de kop.»

HUMO Met je jongste voorstelling heb je voor het eerst in je carrière niks dan vijfsterrenrecensies gescoord, van de intellectuele Volkskrant tot de platvloerse Telegraaf. Dat moet dan wél weer plezant zijn, neem ik aan.

Wertheim «Op zich wel, ja. Nogmaals, wat ik doe is geen therapie, en ik wil graag dat de mensen het snappen. Maar soms lijkt het wel alsof de mensen die mij eerst helemaal niet begrepen, nu om het hardst roepen dat ze het altijd al hadden gezien. De hoogste tijd, kortom, om die lui snel weer eens goed teleur te stellen.»


Meer info over 'Micha Wertheim voor zichzelf' »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234