zomerboekentipsFilip Joos, Erika Vlieghe en Marcelo Ballardin
‘Tijdens de grote schoonmaak ontdekte ik stapels boeken waar ik nooit aan toe ben gekomen’
Voorbeeldige kinderen die plots beginnen te zeuren, uw lieftallige partner die gaat hakketakken of een vrolijke hostelgenoot die blijkt te snurken als een drilboor? Op papier is een reisgezel altijd mooier dan in de kille werkelijkheid. Daarom onze gouden raad: hou het bij papier! En u hebt geluk, want deze drie literatuurliefhebbers vertellen u graag wat erop gedrukt moet staan.
FILIP JOOS
Vakantielectuur bestaat niet voor voetbalanalist Filip Joos, naar eigen zeggen leest hij altíjd voor zijn plezier.
FILIP JOOS «Zo heb ik eens de hele Elena Ferrante-cyclus mee op vakantie genomen, omdat ik dan kan doorlezen. En ooit heb ik op reis drie boeken van Michel Houellebecq gelezen, hoewel ik er maar één bij me had. Ik was er zo door gegrepen, dat ik prompt naar de boekenwinkel ben gegaan voor andere boeken van hem.»
HUMO Wat kun je ons nog aanraden?
JOOS «Om te beginnen alles van Pieter Waterdrinker. Ik heb onlangs ‘Biecht aan mijn vrouw’ gelezen, en dat was opnieuw ijzersterk. Neem ook zeker ‘De draaischijf’ van Tom Lanoye mee, hij is op het toppunt van zijn kunnen. Het is een boek waarin alles samenkomt: zijn passie voor toneel, de oorlog én de Vlaamse beweging. Internationale klasse, net als ‘Tekenen van het universum’ van Emy Koopman. ‘Een introspectie van een obsessie’ noemt ze het zelf. Ze beschrijft erin hoe ze gevoelens krijgt voor haar Canadese fixer. Onwaarschijnlijk hoe scherp ze haar verliefdheid ontleedt. Als ik leraar in het zesde middelbaar was, zou ik dat meteen op de leeslijst zetten.
»Mijn all-time favourite blijft ‘De bekentenissen van Barney’ van Mordecai Richler. Maar daar heb ik al zo vaak een pleidooi voor gehouden, dat ik mezelf er beu over ben gehoord (lacht).»
HUMO Verdiep je je ook in voetbalboeken?
JOOS «Die vind ik allemaal pulp. Ik ben sowieso meer een fictieman, daarom vond ik de biografie over Zlatan Ibrahimovic nog te pruimen. Schrijver David Lagercrantz gaf toe dat hij het wat had opgeleukt. Daar was iedereen boos over, behalve Ibrahimovic en ik (lacht). ‘Messi en Suarez’ van Carolina Trujillo vond ik wel heel goed. Pure fictie over de telefoongesprekken tussen de twee boezemvrienden. Dat heeft me leren beseffen dat zij ook maar mensen zijn die soms geen vlees hebben voor hun barbecue. Het voetbal zit er wel in, maar alleen zijdelings. Een echt kleinood!»
HUMO Waar vind je zelf je boekentips?
JOOS «Ik spendeer elke week minstens een uur in een boekenwinkel. Ik was onlangs een dag eerder afgereisd voor de wedstrijd van AS Roma tegen Leicester, en dan snuister ik in de plaatselijke boekhandel. Ik vind er andere boeken dan hier, die nog niet vertaald zijn.»
HUMO Die lees je meteen in het Italiaans?
JOOS «Daar heb ik ook voor gestudeerd, hè. Het was ooit mijn droom om literair vertaler te worden, maar toen kwam het voetbal. Als ik een taal goed beheers, lees ik graag een boek in de originele versie. Houellebecq in het Frans en Alessandro Baricco, Sandro Veronesi of Stefano Benni in het Italiaans.»
ERIKA VLIEGHE
De voorbije twee jaar waren goed gevuld voor infectiologe Erika Vlieghe, dus ze heeft wat in te halen.
ERIKA VLIEGHE «Tijdens de grote schoonmaak ontdekte ik stapels boeken waar ik nooit aan toe ben gekomen. Zo had mijn zus me de autobiografie van Sasa Stanisic, ‘Herkomst’, cadeau gedaan voor mijn verjaardag. Als kind moest hij vluchten voor de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Het is fantastisch geschreven, met een grappige ondertoon, maar het blijft een keihard verhaal.
»Ik lees altijd meerdere boeken door elkaar, fictie of non-fictie, afhankelijk van mijn gemoed. Ik heb veel gelezen en herlezen in ‘Wolfstijd’ van Harald Jähner, over hoe Duitsland overeind krabbelde na WO II. Een must-read over diezelfde periode is ‘De huilende molenaar’ van Arto Paasilinna. Een poëtische roman over een melancholische, aparte man.»
HUMO Waar ga je heen op vakantie?
VLIEGHE «Voor mij moet een vakantie actief zijn, en dit jaar trek ik er met de fiets op uit. Uiteraard gaan er boeken mee. Op vakantie hou ik van een boek dat aansluit bij de bestemming. Zo heb ik in Italië ooit ‘Delizia!’ van John Dickie gelezen, over de geschiedenis van de Italiaanse keuken van de oudheid tot nu. Heerlijk als je ondertussen de gerechten op je bord krijgt.»
HUMO Hoe kies je je boeken?
VLIEGHE «Ik snuister graag in lokale collecties en heb er al echte ontdekkingen gedaan. Ik kwam ooit aan in Rhodos en merkte dat ik mijn boek had vergeten, maar in de hotelbibliotheek vond ik ‘In het hart van het land’ van J.M. Coetzee. Thuis heb ik zijn andere boeken gelezen en telkens moest ik aan die reis terugdenken.
»Hetzelfde heb ik met Michael Ondaatje, die iedereen zal kennen van ‘De Engelse patiënt’. Dat had ik al gelezen op vakantie, maar jaren later heb ik in mijn hotel in Cambodja ‘De geest van Anil’ ontdekt. Minder bekend, maar minstens even knap.»
HUMO Welke auteur zou je meevragen op de fiets?
VLIEGHE (denkt na) «Dan moet ik een onderscheid maken tussen ‘plezant’ en ‘interessant’. Ik heb al veel plezier beleefd aan de boeken van Bill Bryson. Toen ik in Engeland woonde en uren met de bus moest pendelen, heeft hij me vaak luidop doen lachen. Dat wordt ongetwijfeld een vrolijke tijd.
»In de categorie ‘interessant’ liggen er twee kleppers van David Van Reybrouck op me te wachten, ‘Congo’ en ‘Revolusi’. Laat me die eerst lezen en dan wil ik graag uren met hem doorbomen over de staat van de wereld.»
MARCELO BALLARDIN
E-books en luisterboeken lijken topchef Marcelo Ballardin wel handig, maar hij heeft de sprong nog niet gewaagd. Voorlopig sleurt hij dus nog fysieke exemplaren mee op reis.
HUMO Waar neem je je boekenkast dit jaar mee naartoe?
BALLARDIN «Eerst gaan we richting Griekenland voor de doop van mijn petekind, en daarna vliegen we naar New York. Twee verschillende vibes, superchill en superdruk, maar ik kijk ernaar uit.»
HUMO Je bent een polyglot, in welke taal lees je?
BALLARDIN «Ik spreek Spaans en Italiaans, maar lezen doe ik vooral in het Engels en het Portugees. Nederlands is nog iets te moeilijk, dan hou ik het op strips (lacht).
»Soms probeer ik iets stevigers, zoals ‘The Art of War’ van Sun Tzu, over oorlogvoeren en het leven. Eigenlijk een heel Vlaams boek, want de hoofdles is: vermijd conflict, tenzij je weet dat je zult winnen. Ik denk dat dat jullie typeert (lacht).
»Voorts lees ik graag biografieën over inspirerende figuren, zoals Bill Gates, Leonardo da Vinci of Bill Clinton. Op reis zal ik die van Steve Jobs uitlezen, en die van Barack Obama ligt al klaar.
»Als ik ergens tijd in steek, wil ik er ook graag iets uit halen. Daarom lees ik weinig fictie. Soms kan ik er wel van genieten, hoor: ‘De Da Vinci Code’ van Dan Brown vond ik fantastisch, net als ‘De alchemist’ van Paul Coelho, een echte klassieker.»
HUMO Heb je nog aanraders in de afdeling non-fictie?
BALLARDIN «‘De orde voorbij’ van Jordan Peterson is uitstekend geschreven. Je hoeft niet akkoord te gaan met zijn visie op het patriarchaat, maar tussen de regels vind je veel leerrijks. ‘Omringd door idioten’ van Thomas Erikson en ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’ van Dale Carnegie zijn ook heel interessant. Dat laatste dateert al van 1936 en klinkt heel vilein, maar ik heb er veel van opgestoken.»
HUMO Veel mensen lezen om aan de realiteit te ontsnappen, maar jij niet?
BALLARDIN «Waarom zou ik dat willen? De wereld om ons heen is interessant, daar wil ik eerst alles over weten! ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari is een echte aanrader, en ik zou graag ook zijn toekomstbeeld, ‘Homo Deus’, lezen, maar ik vrees dat het te onheilspellend is (lacht).»
HUMO Tijd voor de kookboeken!
BALLARDIN «Ik heb een gigantische collectie en ben eindelijk aan mijn eigen boek begonnen. Een vriend vroeg me ooit: ‘Is je verhaal het waard om er een boom voor te vellen?’ Daar heb ik lang over nagedacht, maar ik denk dat dat wel het geval is.»
HUMO Welk boek moet ook zeker in de keuken liggen?
BALLARDIN «Ongetwijfeld ‘Keukenconfessies’ van Anthony Bourdain. Je ontdekt er alle geheimen uit de restaurantkeuken in, en je leest er ook over het druggebruik vroeger in. Dat zie je vandaag gelukkig veel minder (lacht). Bourdain schrijft heel goed, met humor en zonder ten dollar words. Ideaal voor aan het zwembad.»
Volgende week zomerboekentips van Tiesj Benoot & co.