null Beeld

Tim Hecker - Love Streams

Als de nacht valt, schuiven wij de heer-lijke nieuwe van Underworld opzij om ‘Love Streams’ van Tim Hecker aan te klikken. Het raam van Tegentonen mag op een kier, het zal overigens niet lang duren voor het wagenwijd openvliegt.

In de bio zegt Hecker dat hij veel naar de 15de-eeuwse componist Josquin des Prez heeft geluisterd, en dat hij op zoek is naar nieuwe, mystieke vocalen in dit tijdperk van autotune, ja, zelfs wil nagaan wat er overblijft van de liturgische schoonheid na Kanye Wests ‘Yeezus’. Wij noteren: voorlopig helemaal niks, eigenlijk, want we delen alleen sterren uit voor schoonheid en eventuele ontregeling.

Dus: houtblazers kruipen in opener ‘Obsidian Counterpoint’ diep in onze oorschelpen, piano- en orgellagen worden eerst door bassen, dan door ruis opgehapt. In ‘Music of the Air’ blijven van live opgenomen koorzang alleen kleine lettergrepen over. ‘Bijie Dream’ kruipt het dichtst tegen iets vloeiends van Arca aan.

Van ‘Violet Monumental’ is er een ‘I’ en een ‘II’: Hecker heeft dat nog gedaan, op zijn schreden terugkeren en vanuit hetzelfde basismateriaal een heel andere geluidssculptuur beitelen en vijlen. Dit keer worden restjes van koorstemmen in de tweede versie vervangen door pianolagen die klinken als een kerk met veel klokken, én als iets minimaals van Steve Reich.

In ‘Castrati Stack’ manipuleert Hecker z’n IJslandse koor het minst tot een hoop bibberstemmen: één noot blijft rondzoemen, maar ze moet zich wel constant verdedigen tegen van alle kanten komende wanluidendheid.

In ‘Voice Crack’ zitten de weelderige analoge plingploings beneden, terwijl allerlei krakende digitale geluiden mekaar betwisten om de boventoon. Van dit soort gelaagdheid raken wij in die mate ontregeld dat zich zelfs een beetje traanvocht verzamelt dat er onherroepelijk uit wil.

Bij vóór of ná ‘Yeezus’ kunnen wij ons niet veel voorstellen, maar moderne liturgische schoonheid it most certainly is.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234