null Beeld

Tim Parks - Thomas en Mary

Lees ‘Thomas en Mary’ (De Arbeiderspers) níét als u twijfelt aan de fundamenten van uw eigen huwelijk/relatie/kalverliefde. Van de genegenheid die er ooit tussen de hoofdpersonages geweest moet zijn, rest bij aanvang van de roman enkel een uitgeteerd karkas. En de penetrante walm die eruit opstijgt, zal herkenbaar zijn en splijtzwammen zaaien in uw eigen (mogelijk nu nog kleine) echtelijke irritaties. De oorspronkelijke ondertitel ‘A Love Story’ was overigens van een te botte ironie, en werd in de Nederlandse vertaling wijselijk achterwege gelaten.

Of lees deze tragikomedie van veteraan-van-vele-oorlogen Tim Parks misschien net wél, als u zoekt naar inventieve manieren om uw halve trouwboek het bloed van onder de nagels te treiteren. De chirurgische precisie waarmee Parks ergernissen en pesterijen beschrijft – bijvoorbeeld de manier waarop het huis in ‘no trespassing’-zones is ingedeeld (de grens loopt door het echtelijke bed, de woonkamer behoort de hond toe) – is hilarisch en pervers aanstekelijk.

Het lachen wordt gecounterd door de trieste besluiteloosheid, de ‘Blijven we bij elkaar of gaan we elk ons weegs’-vaudeville die over vele jaren wordt uitgesmeerd, de affaires van Thomas, het stuitende onbegrip tussen beide partijen... Parks beschrijft het vanuit verschillende perspectieven, maar eigenlijk is alleen dat van Thomas stevig ingekleed. De auteur houdt overigens bijna alle vrouwelijke personages frustrerend vaag, en het wordt helaas nooit duidelijk of dat met opzet of uit slordigheid is gebeurd.

De kwaliteit van ‘Thomas en Mary’ varieert van hoofdstuk tot hoofdstuk, en die worden het best als afzonderlijke kortverhalen gelezen. Leg het in uw badkamer, en neem het tot u in kleine porties: wanneer u het gevoel nodig hebt dat iemand u begrijpt, én meteen daarna opgelucht wilt kunnen vaststellen dat het allemaal nog erger kan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234