Tim Van Aelst over 'Hoe zal ik het zeggen?': 'Het wordt geen programma voor mietjes'

Voor hun nieuwste programma ‘Hoe zal ik het zeggen?’, dat vanaf maandag in primetime mag postvatten op VTM, stoften Tim Van Aelst en showrunner Sofie Peeters de verborgen camera nog eens af die al sinds de nadagen van ‘Benidorm Bastards’ lag weg te kwijnen in het berghok van productiehuis Shelter. Goed idee!

Tim Van Aelst « Het concept van het programma is dat we mensen – échte mensen, dus geen acteurs – onder toezicht van Humo’s Comedy Cup-winnaar Jens Dendoncker helpen bij het overbrengen van een boodschap aan iemand die ze goed kennen: een vriendin, een echtgenoot, een dochter, een collega. Die boodschappen zijn heel verscheiden – het kan gaan van ‘je voeten stinken’ over ‘ik hou van je’ tot ‘gast, we zien je niet meer sinds je een lief hebt’ – en onze aanpak is dat al evenzeer. Al is er wel één constante: de ontvanger, die van niks weet, zal de boodschap niet licht vergeten.»

HUMO Dat mag je eens met een sappig voorbeeld illustreren.

Van Aelst « Eén ouderpaar wilde de puberende zoon des huizes duidelijk maken dat hij dringend eens wat beter zijn best moest doen op school, en ook dat ze het méénden toen ze hem op het hart drukten dat hij niet naar Pukkelpop mocht gaan in het geval van een slecht rapport. Nu, wij wisten dat die jongen ondanks zijn zware buis voor wiskunde toch naar Kiewit zou afzakken, en dus hebben we Jens hem vanaf het podium laten toespreken. Eerst staat die gast nog vrolijk mee te doen – ‘Wow! Ze roepen mijn naam af!’ – maar dan haalt Jens plots zijn rapport boven en roept hij er de ouders bij, met wie de arme stakker vervolgens huiswaarts mag keren (lacht).»

HUMO Jezus. Beetje harteloos, toch?

Van Aelst « Welja, ’t is geen programma voor mietjes. Maar van alle zeventig cases die de mensen te zien krijgen, hebben de betrokkenen ons de toestemming gegeven om het uit te zenden: dat wil toch iets zeggen. Uiteindelijk zetten we ook niemand voor schut. Het was voor ons belangrijk dat iedereen met een goed gevoel naar huis kon gaan.»

HUMO In tegenstelling tot bij ‘Benidorm Bastards’ hadden jullie nu maar één kans om de verborgencamerastunt te laten werken. Is er iets faliekant afgelopen?

Van Aelst «Net om die reden is dit veruit het moeilijkste en meest stresserende programma geweest dat we ooit gemaakt hebben. Maar tot onze eigen verbazing zijn we uiteindelijk amper één keer onverrichter zake huiswaarts moeten keren. Dat was toen we een niet mis te verstane boodschap wilden sturen aan fietsendieven. Ik wil nog niet verklappen hoe het afloopt, maar ik kan wel zeggen dat het ons meerdere draaidagen heeft gekost voordat iemand de mooie, nieuwe fiets wilde stelen die we zonder slot op een prominente plek hadden geposteerd – eerst in het Antwerpse stadspark, daarna aan het station van Berchem. Je zult het altijd zien: net wanneer je voor één keer eens wílt dat je stalen ros gestolen wordt, laten de fietsendieven het afweten. Vervelende lui toch, al bij al.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234