null Beeld

Tim Van Aelst wint de Ha! van Humo

De Ha! van Humo heeft een winnaar: ‘Safety First’, dat zonder Tim Van Aelst, opperhoofd van productiehuis Shelter niet had bestaan. Het was zijn idee om een sitcom te maken over vier nitwits die er niks van bakken en overleven door hun vriendschap. Van Aelst gaf ons de nu al onvergetelijke Smos. Nu willen we wel een weten: Waar háált hij het?

Stefanie De Jonge

Toen hij nog broodjes rondbracht op de set van ‘Het peulengaleis’ kon de jonge Tim niet vermoeden dat hij vijftien jaar later twee Gouden Rozen in zijn kast zou staan hebben – één voor ‘Benidorm Bastards’ en een voor ‘Wat als?’ Laat staan dat hij de Ha! van Humo zou winnen.

Tim Van Aelst «Toen we wisten dat we hadden gewonnen, hebben we alles laten vallen. We lopen hopeloos achter met ‘Safety First 2’, maar ik dacht: ‘Fuck it! We hebben niet genoten van die twee Gouden Rozen, omdat we toen in de shit zaten met het nieuwe programma dat we aan ’t bedenken waren: dát ga ik nu niet meer laten gebeuren. Ik wil genieten van onze eerst Vlaamse prijs.»

Van Aelst is niet goed in genieten, zegt hij even later: hij is goed in euforie. Dat voel je zodra je in zijn buurt bent. Hij heeft aanleg voor aanstekelijke mateloosheid. Hoe is het mogelijk, vraagt je je na vijf minuten af, dat hij al die onstuitbare energie en wilde drang telkens weer kan laten uitmonden in programma’s die uitblinken in eenvoud en kernachtige humor? Na anderhalf uur in de centrifuge Van Aelst zijn we er ongeveer achter.

Van Aelst «Weet je wat mij erg heeft gerustgesteld? Dat ik heb ontdekt dat de wereld helemaal niet zo professioneel is als ik dacht. We zijn allemaal amateurs. Iedereen doet maar wat. Als het over politiek gaat, is dat ontgoochelend. Ik kan me zo voorstellen dat Rumsfeld het bureau van Bush binnenwandelde en zei: ‘Zullen we Irak ’ns binnenvallen? Ik overdrijf nu natuurlijk, maar dat is au fond wat er volgens mij is gebeurd. Waarom, denk je, hebben die Amerikanen zo moeten zoeken naar Osama bin Laden? Die wisten van toeten! Tot één madammeke zich daarin vastbeet en hem opsnort.

»Ik weet ook dat we de Gouden Roos voor ‘Benidorm Bastards’ met zeventien stemmen tegen zestien hebben gewonnen. En dan nog omdat één slimmerik vlak voor de stemming zei: ‘Dit moeten jullie toch allemaal eens bekijken.’ De helft van die jury zou anders zijn gaan stemmen zonder dat ze ‘Benidorm Bastards’ hadden zien. Die Roos hebben we dus te danken aan die ene fan.

»Nu, als je weet dat het er ook in de mediawereld soms amateuristisch aan toegaat, hoef je natuurlijk niet bang te zijn. Durf je meer, omdat je beseft dat ook wij met Shelter potten misschien zouden kunnen breken.»


Bekijk enkele bloopers en exclusieve fragmenten >

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234