Tim Wellens, de hoop van de natie in de Tour: 'Een rit winnen zou al mooi zijn, liefst op 21 juli'
‘Als je in Humo staat, ben je geslaagd in het leven,’ is de stelregel ten huize van Tim Wellens. Nooit werden we vriendelijker onthaald dan in Sint-Truiden, bij ’s lands nieuwste wielerkampioen. Reikhalzend kijkt de jonge blaag uit naar zijn eerste grote examen: de Tour de France.
'Vader Leo Wellens reed in '81 zelf de Tour de France. 'Tim en ik hebben het vroeger niet altijd makkelijk gehad. Laten we zeggen dat hij zich opstandig gedroeg en dat ik het als ex-prof altijd beter wist.'
Op de eerste zonnige ochtend van juni drink ik koffie met Leo en Fabienne, de ouders van Tim. We zitten op het terras achter hun fietsenwinkel, te midden van het golvende Haspengouwse landschap. Hier groeide Tim op en woont hij nog altijd.
‘25 jaar wielerpassie van vader op zoon’, las ik bij het binnenkomen van de winkel. Niet gelogen: vader Leo stond ooit met zijn broers Paul en Johan aan de start van de Tour van 1981.
Leo Wellens «Er startte dat jaar een rit in Beringen, waar wij vandaan komen. Mijn broer Johan beweert dat Tim het beste van ons drieën heeft: zijn koersdoorzicht, mijn tijdrijderskwaliteiten en het klimmen van Paul. Hij had het meeste talent: hij won twee Tourritten en eindigde zesde in ’78.
»Op de koersen in het Luikse kwamen wij geregeld twee ‘pitspoezen’ tegen, waarvan er één graag haar Nederlands oefende (lacht).»
Fabienne Prijs «Met mijn zus ging ik kijken als mijn broer koerste, en die Vlaamse renners vond ik wel exotisch (lacht). Daarna heb ik nog Germaanse filologie gestudeerd. Ik heb altijd aangedrongen dat Tim zijn studies zou afmaken, hij moest zijn geest verruimen: alleen koersen vind ik te beperkt.»
We bladeren door fotoboeken, en zien een frêle jonge renner, die op het podium een halve meter kleiner lijkt dan zijn tegenstanders.
Fabienne «Tim is heel lang klein gebleven, maar hij heeft altijd in zichzelf geloofd en had een ongelofelijke wil om te winnen. Hij kon niet eens praten toen hij het op zijn loopfietsje woedend uitschreeuwde: niet zijn broer Yannick, maar hij moest op kop rijden. En zijn opstellen op school gingen over hoe hij profrenner wilde worden. Dat zelfvertrouwen heeft hij van mij.»
Leo «Na de Ronde van Kroatië, waar hij bij de junioren een zware bergrit had gewonnen, kwam hij thuis en zei hij heel gemeend: ‘Vanaf nu ben ik de beste klimmer ter wereld’.»
Fabienne «Hij wil nog altijd de beste van de wereld zijn, hij ís graag de vedette. En vooral, hij houdt van mooie dingen: kleren, auto’s. Gelukkig verdient hij goed, want hij heeft een dure smaak.»
Leo «Tegelijkertijd kan hij ook een vrek zijn (lacht). En zijn auto’s: in zijn vorige – een coupé – kon hij amper zijn fiets kwijt, maar hij weigerde een praktische stationwagen te kopen – niet mooi genoeg. Nu heeft hij zich een Audi A7 aangeschaft, daar kan zijn fiets gelukkig wel in. Ja, hij is koppig en loopt geregeld met zijn hoofd tegen de muur.»
Leo en Fabienne zijn vooral trots op hun zoon, die hen maar blijft verbazen. Zoals toen hij vorig jaar met panache de Eneco-Tour en de rit met aankomst op La Redoute won.
Fabienne «Ik was aan het winkelen in Sint-Truiden, toen iemand me het nieuws vertelde. Er ging een rilling door me heen.»
Leo «Ik stond langs het parcours. Na de finish kwam Tim op me afgereden en omhelsde hij mij. Dat raakte me, want we hebben het vroeger niet altijd makkelijk gehad. Laten we zeggen dat hij zich opstandig gedroeg en dat ik het als ex-prof altijd beter wist.
(Stil) »Ik hoop vooral dat hij niet afgaat, straks in de Tour. De commentaren zullen onverbiddelijk zijn.»
Hotel mama
Een week later wordt er uitbundig naar me gezwaaid als ik via de vlakbij gelegen Chaussée d’Amour naar ‘Wielercenter Wellens’ rijd. Zoon Tim is, na een hoogtestage in de Sierra Nevada, weer thuis bij pa en ma.
undefined
'Als mensen met mij op de foto willen, denken ze dat ik hen een plezier doe. Maar eigenlijk is het omgekeerd'
HUMO Heb je al overwogen het ouderlijk nest te verlaten?
Wellens «Wij wilden gaan samenwonen, tot ik besefte hoe gemakkelijk ik het thuis heb: ik moet enkel aan koersen denken. Misschien heb ik er de leeftijd voor, maar ik voel nog niet de behoefte. Al zei mijn ploegmaat Maxime Monfort me onlangs dat toen hij alleen ging wonen, hij net béter begon te rijden. Ik weet niet waarom eigenlijk. Baby’s zijn dan weer slecht voor een renner, omdat je aan slaap inboet. Enfin, dat beweert Maxime (lacht).
»Mijn vriendin stuurt er wel op aan om te gaan samenwonen, al weet zij ook dat ik haar dan alleen maar zal commanderen. Als renner moet je heel egoïstisch zijn: je moet ervan uitgaan dat alles voor jou gedaan wordt. Ik weet dat dit eigenlijk heel fout klinkt.»
HUMO Je bent eerlijk: je wordt vertroeteld als een koningskind.
Wellens (knikt) «Als ik voorstel om iets zwaars te halen, dan zeggen mijn ouders meteen: ‘Nee, dat doen wij wel.’ Dat ze zo voorzichtig met mij zijn, is soms wel vervelend. Toen het in de week voor de Ronde van Lombardije op training hard begon te regenen, belde mijn moeder spontaan of ze me niet moest komen halen. Ik vond dat niet nodig, maar even later was ze toch onderweg: ik mocht niet ziek worden. Het heeft opgebracht, want ik ben vierde geworden.»
HUMO Jouw vriendin Sophie is een Waalse, net als je moeder.
Wellens «Sophie komt uit Montigny-le-Tilleul. Dat is vlak bij Charlerloi, maar ik ben een beetje beschaamd om dat te zeggen. Ik vind Charleroi geen aangename stad: het is er lelijk en de mensen klampen je aan op straat voor geld. Dat is best confronterend. Ik besef hoeveel geluk ik heb, want ik zie iedereen rondom mij hard werken voor een pak minder geld dan wat ik krijg. En ik moet er gewoon voor fietsen, werken kan je dat niet noemen. Als ik een hele carrière op dit niveau rij – en hopelijk nog beter – moet ik misschien zelfs nooit meer werken. Dat is geen motivatie, maar het speelt wel mee als ik een mindere dag heb.»
HUMO Je bent tweetalig opgevoed. Voel je je een echte Belg?
Wellens «Helemaal. Het doet me pijn als Vlamingen racistische praat uitslaan over Walen. Als ze beweren dat het allemaal werklozen zijn die profiteren van wat wij afdragen aan de belastingen, treft dat mijn familie en dus ook mij. Ik vind Walen over het algemeen ook veel warmere mensen dan Vlamingen. Ik reed vroeger voor Team Wallonie: daar ging het er misschien minder professioneel aan toe, maar de mensen waren vriendelijker en ze lachten vaker. Als ik mijn familie met mijn schoonfamilie vergelijk, merk ik hetzelfde: aan de kant van mijn vriendin wordt er over alles heel open gepraat. De familie Wellens is eerder gesloten, wij zijn geen grote praters (lacht).»
HUMO ‘Tim blijft ons verbazen,’ zeggen je ouders.
Wellens «Ik verbaas mezelf ook. Het is begonnen in de Giro vorig jaar: ik hoopte om die gewoon te kunnen uitrijden, maar ik heb twee keer meegedaan voor een overwinning. Ik ben ook verbaasd als iemand me in de Delhaize herkent of met me op de foto wil. Dat maakt me heel trots, mijn dag kan dan niet meer stuk. Mensen denken dat ik hen een plezier doe, maar eigenlijk is het omgekeerd.
»Ik heb altijd maar één ding gewild: beroepsrenner worden. Dat was alles wat telde, andere interesses heb ik nooit gehad. Geen fuiven. Een sociaal leven heb ik nog altijd niet, ik heb er geen behoefte aan. Misschien was het er een beetje over om er al zo jong alles voor te laten, maar ik had enkel dat ene doel voor ogen.»
HUMO Net als je broer.
Wellens «Yannick is altijd beter geweest dan ik, maar hij was niet hard genoeg voor de koerswereld. Als je echt een goede renner wil worden, moet je ook een smeerlap zijn. Hij dacht nooit aan zichzelf, hij werkte zich uit de naad voor de anderen. Zo red je het nooit: je moet uitgekookt te werk gaan om in beeld te komen.
»Het is echt zonde dat hij die inspanningsastma heeft gekregen. Mocht ik op die manier moeten stoppen, mijn wereld zou instorten. Ik geloof in wat mijn vader zegt: we zouden ideale ploegmaats geweest zijn – voor een broer ga je door het vuur. Van Yannicks generatie zijn er veel jongens prof geworden die een pak minder talent hadden dan hij. Het is bitter voor hem om dat te moeten zien.»
undefined
'Tim Wellens wordt samen met zijn vrienden Jasper Stuyven, Sean De Bie en Louis Vervaeke opgevoerd in het Eén-programma 'Jonge benen'. 'Ik ben echt blij als zij in mijn plaats een koers winnen.'
HUMO Zoals je al zei: het is een harde wereld.
Wellens «Als je goed rijdt, ben je de koning en zodra het wat minder gaat, komt er kritiek. Maar ik vind dat ook normaal, ik ben er niet bang voor: je hebt je lot zelf in handen. Erger vind ik wat er is gebeurd met mijn ex-ploegmaat Olivier Kaisen. Hij kreeg hartproblemen en voelt zich aan zijn lot overgelaten.»
HUMO Je bent uitermate beleefd en voorkomend. Op die manier smoor je de kritiek.
Wellens «Als je slecht rijdt en je bent ook nog eens onvriendelijk tegen iedereen, zoek je problemen. Dan is het niet onlogisch dat ze negatief over je gaan schrijven.»
undefined
HUMO Heb je het over Jurgen Van den Broeck?
Wellens «Ja, maar daar kan ik me niet over uitspreken. Misschien had hij andere keuzes moeten maken in het verleden. Het zou hem meer sympathie opgeleverd hebben.»
HUMO In het wielrennen heb je kopmannen en knechten. Jij behoort tot de eerste categorie: hoe ervaar je die status?
Wellens «Sinds de Giro en de Eneco-Tour word ik overal als kopman uitgespeeld. En dat is veel gemakkelijker dan andersom. Ik ga nu niet zeggen dat ik het al normaal vind, want ik ben nog altijd blij als de ploegleiding tijdens de meeting vooraf zegt: ‘Jij rijdt de hele dag aan Tims zijde, en zorg dat hij zo weinig mogelijk krachten verspilt.’ Anderzijds: als kopman heb je meer druk en veel meer verplichtingen. Je moet er ook meer voor doen. Ik ben nu ook speciaal zestien dagen op een berg gaan zitten om goed te zijn in de Tour.»
Jonge benen
HUMO Zowel Jan Bakelants als Philippe Gilbert beweerden in Humo dat vriendschap in de koers niet bestaat. Bewijzen jullie in het programma ‘Jonge benen’ het tegendeel?
Wellens «Jasper Stuyven, Sean De Bie, Louis Vervaeke en ik hebben met elkaar samengewoond in een huis in Italië en Spanje. Ik meen het uit de grond van mijn hart dat ik écht blij ben als zij in mijn plaats een koers winnen. Misschien heeft Gilbert die ervaring om met vrienden onder één dak te wonen nog niet meegemaakt.»
HUMO Jullie zijn geen concurrenten en lopen mekaar niet voor de voeten. Maakt het dat niet gemakkelijker?
Wellens «Louis en ik zijn dezelfde types. Maar als er tussen één van ons iets zou gebeuren in het heetst van de strijd, ben ik zeker dat het snel uitgepraat zou worden. We kennen en accepteren elkaar. We rijden ook al sinds 2009 samen in de nationale ploeg.»
HUMO Sean De Bie moet wél werken voor een kopman. Nochtans blonk hij in de jeugdreeksen ook uit.
Wellens «Bij de jeugd was Sean één van de beste renners ter wereld. Hij heeft zijn ware capaciteiten nog niet kunnen tonen (De Bie won twee dagen na ons gesprek een rit in de Ronde van Luxemburg, red.) en moest daarom dit jaar al veel werken. Maar ik ben zeker dat het hem ook motiveert om beter te doen, want hij is echt een groot talent. We steunen hem alle drie. Kijk, wielrennen is niet echt teamsport: je hebt mekaar nodig, maar je moet het nog altijd zelf doen. Als je in het voetbal wat minder bent, rekenen ze je er niet meteen op af. In de koers heb je meteen een probleem.
»In het begin had ik veel respect voor de grote namen, maar dat verdwijnt. Nu denk ik: ‘Foert, ik moet zelf mijn kans wagen. Ik laat niemand passeren.’ Het kan me ook niet veel schelen wat anderen van mij denken. Als ze boos zijn en vinden dat ik een smeerlap ben, dan is dat maar zo.»
HUMO Wat doe je als Valverde je in volle finale een kwak geeft?
Wellens «Vragen hoe het met zijn hond gaat (Valverde’s codenaam in het dossier van dopingdokter Fuentes was Piti, de naam van zijn Duitse herder, red.). Voor dopingzondaars heb ik zo goed als geen respect. Ik vind het raar: ze komen terug na hun schorsing alsof er niks gebeurd is. Was die straf dan wel zwaar genoeg? Als iemand moedwillig epo heeft genomen, vind ik dat ze veel harder mogen straffen, desnoods levenslang.»
HUMO Je pleit voor een cleane sport, maar dat doen er wel meer. Stoort de hypocrisie waarmee dat pleidooi soms gepaard gaat je niet?
Wellens «Sinds ik wielrenner ben, heb ik al veel hypocriete dingen gezien en ben ik veel schijnheilige mensen tegengekomen. Nee, ik geef geen voorbeelden.Ik ben blij dat ik met mijn coach Paul Van Den Bosch openlijk over alles kan spreken. Hij is mijn mentor en waarschuwt me voor alle valkuilen. We praten ook over doping, over cortisone bijvoorbeeld: waanzinnig slecht voor je lichaam. Als je dat gebruikt, kan je je niveau nooit meer verbeteren. Ook mijn vader is een goede raadgever, hij komt uit een andere tijd en weet als geen ander wat goed of slecht is.»
undefined
HUMO Is een topprestatie per definitie verdacht?
Wellens «Ik vrees van wel. Neem nu de prestaties van Astana in de Giro: niemand zegt dat het fraudeurs of valsspelers zijn, maar iedereen kijkt er wel van op.
Aan de andere kant wordt er soms te snel gezegd dat iemand een pakker is. Na de Eneco-Tour of de Ronde van Lombardije zeiden ze over mij ook dat er iets niet pluis was. Jaloezie, misschien?»
undefined
'Frank Vandenbroucke was mijn grote idool. Hij zei wat hij dacht en hij maakte het nog waar ook'
HUMO Jouw ploegmaat Greg Henderson uitte openlijk zijn twijfels over Astana-renner Fabio Aru en liet weten de valsspelers beu te zijn.
Wellens «Ik vond het wel goed dat hij zoiets zei, ook al heeft hij geen harde bewijzen. Greg is van alles op de hoogte, hij zal wel zijn reden gehad hebben.»
HUMO Denk je dat je een grote ronde zuiver kan winnen?
Wellens «Euh, dat weet ik eigenlijk niet. Later we het daarop houden.»
Dromen van de Tour
HUMO Je wilt het mooi doen en wint meestal met veel bravoure. Je bent een ware erfgenaam van Frank Vandenbroucke.
Wellens «Altijd mooi als iemand dat zegt, Frank was mijn grote idool. Maar het is heel eenvoudig: in de spurt verlies ik altijd, ik móét wel aanvallen. Mijn sterke punten zijn dat ik goed een finale kan rijden en gedurende lange tijd à bloc kan koersen. Wanneer iedereen moe is, kan ik meestal nog eens demarreren.»
HUMO Waarom was Vandenbroucke jouw idool?
Wellens «Frank zei wat hij dacht en hij maakte het nog waar ook. Zoals die keer in Luik-Bastenaken-Luik, toen hij voorspelde dat hij op La Redoute zou aanvallen. Had ik er de benen voor, ik zou ook zulke uitspraken doen.»
HUMO Frank hield van mooie dingen, net als jij.
Wellens «Ja, ik zie ook graag auto’s. Ik zou graag een Porsche of een Ferrari kopen, maar ik zie het mezelf niet zo gauw doen. Zelfs al had ik het geld: je moet ook je limieten kennen. Trouwens, we hebben hier thuis een zaak, en het is nooit goed als je begint te tonen dat je geld hebt.»
HUMO De verhalen over jouw fenomenale testresultaten doen al lang de ronde. Iedereen vraagt zich af hoe ver je mogelijkheden reiken.
Wellens «Ik was vierde in Lombardije, en dan vind ik dat ik mag zeggen dat ik in de klassiekers kan meedoen voor de overwinning. Ook kleinere rondes zoals Parijs-Nice kan ik winnen, daar ben ik van overtuigd, ik heb er al de top tien gehaald. Op dit moment zeg ik niet dat ik nooit een grote ronde kan winnen. Want ik weet het gewoon nog niet, de vraag is hoeveel ik nog zal verbeteren.»
HUMO Voor het klassement rijden, zou dat niet tegen je natuur zijn?
Wellens «Paul zegt vaak: ‘Ik heb die of die renner een hele koers niet gezien, en toch heeft hij gewonnen.’ Waarmee hij bedoelt dat ik me meer moet verstoppen. Maar ik laat me gráág zien en ik wil meedoen voor de overwinning – niet voor de zekerheid van een ereplaats. Als ronderenner speelt mijn temperament me zeker parten: ik ben niet gemaakt om te volgen.»
HUMO We hebben al veel te lang geen Belgische eindwinnaar gehad in de Tour. Vind je het vervelend dat iedereen z’n hoop op jou vestigt?
Wellens «Nee, maar ik heb nog niet genoeg gepresteerd om te zeggen dat ik de Tour kan winnen. En op dit moment geloof ik er niet in. Ik rij deze Tour niet voor het klassement, wel voor ritwinst.»
HUMO Je hebt die droom toch nog niet van je lijstje geschrapt?
Wellens «Nee, dat zeker niet (lacht). Als je begint te fietsen, is het je droom om de Ronde van Frankrijk te rijden én te winnen. Nu kijk ik er gewoon enorm naar uit om de Tour te rijden. Het staat toch chique om te zeggen dat je de Tour hebt uitgereden? Volgens mijn vader ben je dan pas coureur.»
HUMO Je hebt de eer van de familie hoog te houden.
Wellens «Mijn nonkel Paul won twee ritten en ook de Ronde van Zwitserland staat op zijn palmares. Vroeger was dat normaal, nu ben je een held als dat lukt. Diep vanbinnen hoop ik ook op de gele trui, je weet nooit dat ze hem weggeven, zoals bij Tony Gallopin vorig jaar, en dat ik de gelukkige ben.
»Ik ben een boek aan het lezen over de mythische cols van de Tour en de incidenten die er plaatsvonden. Leuke anekdotes, ook over hoe renners bang waren voor de concurrentie in de ploeg. Als ze vielen, kregen ze van hun ploegmaats zomaar een fiets zonder remmen in hun handen geduwd.»
HUMO Zijn ploegmaats nu nog concurrenten?
Wellens «Toen ik van de beloften overging naar de profs, voelde ik veel vijandigheid: ‘Wat komt die hier doen? Hij zal onze plaats toch niet afpakken?’ Dat kwam hard aan, het was geen aangename periode. Maar ik heb het al gezegd: als je goed rijdt, wordt iedereen al snel heel vriendelijk.»
HUMO Er zijn leeftijdsgenoten, zoals Aru en Quintana, die verder staan dan jij. Heb je moeite om te zeggen dat zij intrinsiek beter zijn?
Wellens «Daar heb ik geen probleem mee. Voor Aru moest ik bij de beloften niet onderdoen, maar nu wint hij wel twee ritten in de Giro. Ik doe er alles aan om de kloof te dichten. Maar er is ook een verschil: iemand als de Nederlander Wilco Kelderman heeft vanaf zijn 18de alles op het wielrennen gezet, ik heb eerst nog gestudeerd. Mijn moeder heeft daar altijd op aangedrongen, en ik ben er haar heel dankbaar voor. Ik heb bijna mijn bachelordiploma Energietechnieken, enkel mijn stage moet ik nog afwerken. Die combinatie heeft me harder gemaakt»
Frieten en Nutella
HUMO Ga je de druk kunnen afhouden?
Wellens «Paul vreest de druk vanuit de ploeg en de pers. Hij is ongelooflijk begaan met mij: als ik ziek ben, laat hij me meer rusten dan nodig. En hij zorgt vooral dat ik de lat niet te hoog leg: alles móét stap per stap gaan. Hij vindt dat ik voorzichtiger moet zijn met mijn uitspraken en prognoses, omdat ik op die manier zelf de druk verhoog.
»Na de klassiekers was ik teleurgesteld: ik dacht mee te doen voor de knikkers, maar dat was nooit het geval. Als je er zo veel voor doet en het komt niet uit, móét je teleurgesteld zijn. Ik las ergens dat Patrick Lefevere er niet tegen kan als één van zijn renners lacht nadat hij slecht gereden heeft. Daar kan ik me in vinden, want dat is eigenlijk niet normaal.»
HUMO Van Den Bosch vertelde me over het wijdverspreide gebruik van prozac bij topsporters, om die teleurstellingen te verwerken.
Wellens «Ik heb het nog nooit bij andere renners gezien. Wat ik wel heb gehoord, is dat ze bij sommige ploegen heel weinig eten en dan prozac nemen om zich niet te slecht te voelen.»
undefined
'Het is echt indrukwekkend hoe goed Froome en Contador zijn. Ik vrees dat ik nooit van hen zal kunnen winnen'
HUMO Eten maakt gelukkig, zeggen veel wielrenners. Geldt dat ook voor jou?
Wellens «Ja, ik heb niet graag honger. Paul is er ook tegen om te veel op mijn eten te letten, maar ik voel me net slecht als ik de indruk heb dat ik er niet alles voor doe. De klassiekers waren niet zo goed, dus ik wilde afvallen. Ik weeg nu af wat ik eet, maar op een gezonde manier. Ik heb al heel lang geen frieten meer gegeten of Nutella – mijn lievelingskost (lacht). Vroeger had ik het karakter niet om daarvan af te blijven. Ik weeg nu 68 kilo, ik weet niet of er nog veel zal afgaan.»
HUMO Het aantal watt per kilo, daar draait het om als je wil meekunnen in de cols. De anorexia athletica schijnt een reëel gevaar te zijn in het peloton.
Wellens «De vraag is hoeveel je mag afvallen, als je toch nog drie weken overeind moet blijven. Er doen veel wilde verhalen de ronde over hoe andere renners proberen gewicht te verliezen. Er is een World Tour-ploeg waar ze vier à vijf uur fietsen op hun nuchtere maag zouden fietsen. De suikers in hun drinkbus spuwen ze terug uit: ze willen enkel de smaakpapillen stimuleren, die dan een prikkel doorsturen om het hongergevoel te laten verdwijnen. Dat vond ik wel heel extreem. Iedereen heeft het tegenwoordig ook over ketonen, Team Sky zou ermee rijden.»
HUMO Ketonen verbranden vet en zorgen toch voor energie, én ze staan niet op de dopinglijst. Is dat het laatste nieuwtje in het peloton?
Wellens «Wie zegt dat al die geruchten kloppen? Een renner die ik ken heeft het geprobeerd en bij hem werkte het helemaal niet. Mannen als Froome zijn graatmager, maar rijden wél goed. Dus in principe kan het wel op een gezonde manier.»
HUMO Je vond Froome en Contador in de Ruta del Sol buitenaards rijden. Werkte dat zo demotiverend?
Wellens «In de klassiekers vliegen we al waanzinnig snel een helling van 2 kilometer op, maar zij reden aan datzelfde tempo meer dan 10 kilometer bergop. Het is echt indrukwekkend hoe goed ze zijn. Ik vrees dat ik nooit van hen zal kunnen winnen.»
HUMO Had je niet de ambitie om de beste te willen zijn?
Wellens «Bij de jeugd meer dan nu. Het is de laatste tijd moeilijker geworden om te winnen. Maar de drang is er natuurlijk nog altijd.»
HUMO Tot slot: wil je in de Tour liever een rit winnen op de nationale feestdag dan op de Vlaamse?
Wellens «Een rit winnen tout court zou al mooi zijn. Maar als ik mag kiezen: liefst die van 21 juli (lacht).»
★★★
Een week later kruisen we elkaar opnieuw in de Dauphiné Libéré. De voorbije week heeft Wellens al twee keer zijn temperament getoond door mee te gaan in een ontsnapping. Maar bij de aankomst in Villard-de-Lans is het plots heel lang wachten: hij finisht op meer dan een halfuur van winnaar Rui Costa. Het publiek is al op weg naar huis als we elkaar spreken. In zijn ogen lees ik niks dan vertwijfeling en teleurstelling.
Wellens «Het gaat eigenlijk al de hele week niet goed met me. Vandaag was de ergste dag: ik klom in het groepje van Nacer Bouhanni, een sprinter godbetert. Ik heb werkelijk geen idee wat er scheelt. Misschien had ik de voorbije dagen niet mee mogen gaan in de ontsnapping.»
HUMO Of misschien leg je de lat toch te hoog?
Wellens «Ik weet het niet, ik vind van mezelf dat het tijd is om te presteren en de ploeg resultaten voor te leggen. Ik kan alleen hopen op beterschap in de Tour.»