null Beeld

Timmy Simons, de kapitein van Club Brugge

Timmy Simons, de kapitein van Club Brugge, wordt nog voor de winsterstop 38, maar van stoppen wil hij niet weten, ook al wordt er bij vlagen steeds luider aan hem getwijfeld. Humo had een uitgebreid gesprek met hem.

Sander Van den Broecke

HUMO Volgens kenners ben je te traag geworden, volgens ploegmaats ben je op training nog altijd één van de snelsten. Wie heeft er nu gelijk?

Timmy Simons «De cijfers hebben gelijk. Kijk naar de resultaten van mijn tests, kijk naar mijn statistieken. Al de rest is perceptie.»

HUMO En wat zeggen die cijfers?

Simons «Die zeggen wat ik zelf ook voel: ik ben fitter dan twee, drie jaar geleden.»

HUMO Toen speelde je bij Nürnberg. Het ene seizoen was je de speler die de meeste kilometers had gelopen van de hele Bundesliga, het andere seizoen was je de snelste van heel die competitie.

Simons «Dat kon toen ook niemand geloven: ‘Simons sneller dan Ribéry en Robben? Onmogelijk!’ En toch was het zo. Die cijfers liegen niet, hè.»

HUMO Hoe verklaar je dan dat Marc Degryse, iemand die echt wel het één en ander van voetbal weet, in Het Laatste Nieuws zegt dat jij te traag bent geworden?

Simons «Hij baseerde zich op de wedstrijd tegen Anderlecht. Of beter gezegd: op de eerste helft tegen Anderlecht. Ik wás toen niet goed, dat weet ik zelf ook wel, Dennis Praet heeft het me toen verschrikkelijk moeilijk gemaakt. Bij momenten dacht ik ook: ‘Wat loop ik hier te doen?’ Maar je moet geen appelen met peren vergelijken. Natuurlijk is één van de meest getalenteerde en wendbare nummers tien van de Belgische competitie sneller dan een controlerende middenvelder die ook nog eens vijftien jaar ouder is. De vraag is: heb ik dat soort wedstrijden ook gespeeld toen ik nog jonger was? Absoluut. Ik herinner me een geweldige match met Club tegen AC Milan in 2003, die we nog wonnen ook. Het was nog vroeg in het seizoen en het weekend erop moesten we tegen Heusden-Zolder, dat net uit tweede klasse kwam. We kregen op ons doos. En ik was echt slecht.

»Met fysiek heeft het niks te maken. Mocht dat het geval geweest zijn, dan was mijn tweede helft tegen Anderlecht slechter geweest dan mijn eerste. En dat was niet zo.»

HUMO Misschien ben je nog wel even snel als vroeger, maar je recupereert toch lang niet meer zo goed?

Simons «Klopt, maar ook dát is niet nieuw. Al sinds mijn dertigste heb ik een halve dag of een dag langer nodig om na een wedstrijd weer helemaal op mijn positieven te komen. Dat heb ik wél onthouden van wat Marc Degryse zei: dat ik al eens een training zou moeten overslaan. Nuttige tip, ik denk dat het tijd wordt om dat op zijn minst te overwegen.»

HUM0 ‘Een training,’ zei hij, ‘of een wedstrijd.’

Simons «Ik stel voor dat we beginnen met een training (lacht). Zo rap geef ik me niet gewonnen.»

HUMO Met Silva en Vormer heb je er twee concurrenten bij.

Simons «En dat vind ik goed. Op dit niveau moet er concurrentie zijn. En het zal me ook in staat stellen om het op training al eens een dagje rustiger te doen als mijn lichaam daarom vraagt. Tot voor kort was er geen alternatief voor mijn positie, ik móést er voortdurend staan.»

HUMO Twee concurrenten, de buitenwereld die je traag noemt: je zal nu wel extra geprikkeld zijn.

Simons «Die concurrenten, die prikkelen me inderdaad. Maar de kritiek van buitenaf?»

HUMO Je voelt niet de drang om het ongelijk van Marc Degryse te bewijzen?

Simons «Neen. Ik ben nu bijna twintig jaar bezig, ik weet ondertussen dat je op de perceptie toch geen vat hebt. Zelfs als drijfveer gebruik ik die kritiek niet, ik heb namelijk geen extra drijfveer nodig. Ik wil me elke dag opnieuw bewijzen, altijd. En niet tegenover buitenstaanders, maar tegenover de trainer en de club. Dat zijn de mensen die bepalen of ik speel of niet, of ik een nieuw contract krijg of niet.»

HUMO Jij werkt niet met een vijandsbeeld?

Simons «Neen, dat is niet productief.»

HUMO Club Brugge ziet overal vijanden. Bart Verhaeghe doet alsof er een wereldwijd complot tegen hem en de club is gesmeed.

Simons «Dan is er eens iemand die emotie toont, en het is nog niet goed! Wat is er verkeerd aan een club die zijn stempel probeert te drukken, die voor zichzelf opkomt, die voor zijn mening durft uit te komen?»

HUMO Je hebt gelijk. Was jij zo maar, Timmy!

Simons (lacht) «Ik uit geen kritiek via de pers, heb ik nooit gedaan. Als ik iets te zeggen heb, doe ik dat altijd onder vier ogen.»

HUMO Dat opgefokte en verongelijkte van het bestuur heeft de kleedkamer nog niet aangestoken, hoor ik. Jullie blijven rustig. Speel jij daar een rol in?

Simons (lacht) «Jij wil zo graag dat ik me openlijk distantieer van het bestuur, hè?»

HUMO Timmy Simons die zich distantieert van het bestuur dat hem betaalt? Zo dom ben ik nu ook weer niet. Ik wil gewoon weten of het klopt dat de spelers van Club Brugge de kalmte bewaren en of jij daarin een rol speelt.

Simons «Of ik de kalmte bewaar, weet ik niet. Ik hou wel van een beetje concurrentie en een beetje strijd, ik zet de boel graag op scherp. Maar ik zeg ook altijd dat we ons met de buitenwereld niet moeten bezighouden. We moeten ons op onszelf concentreren, hard werken en zorgen dat iedereen dezelfde kant uit wil.»

HUMO Jullie zijn vorig seizoen erg dicht bij de titel geweest. Kan je nu, vier maanden later, zeggen waar het toen fout is gelopen?

Simons «Eigenlijk niet, neen. Dat is heel moeilijk. Voor de play-offs hadden we een hele goeie reeks neergezet: waren we misschien net iets té vroeg in vorm? Ik weet het niet. Ik onthoud vooral het positieve: dat iedereen er toen keihard in geloofde. Die mentaliteit heb je nodig, dat gevoel moeten we nu opnieuw zien te creëren.»

HUMO Bij Anderlecht geloofde niemand er nog in bij de start van de play-offs, maar ze zijn wel kampioen geworden.

Simons «In voetbal kan alles.»

De formule 1 van Vlaanderen

HUMO Iedereen is het erover eens: de kwaliteit van het Belgische voetbal is de voorbije tien jaar gedaald. Jij kan vergelijken. Waar zit het verschil precies, volgens jou?

Simons «Verschillende periodes met elkaar vergelijken, daar doe ik niet aan mee. De tijden veranderen, hè? Toen ik hier tien jaar geleden speelde, trokken we bij wijze van spreken alleen maar naar de gym om er in de zomer een beetje goed uit te zien op het strand, nu is krachttraining een wezenlijk onderdeel van het programma. Het voetbal is veel fysieker geworden. Kijk maar eens naar de Rode Duivels, hoe uitgebouwd die lichamen allemaal wel zijn. Vergelijk de Kompany van tien jaar geleden eens met de Kompany van nu.»

HUMO Je lijkt steeds meer op Kompany.

Simons «Ik heb ook meer body gekregen, maar je moet niet overdrijven, hè (lacht).»

HUMO Buiten het voetbal, bedoel ik: jullie doen allebei zaken, hij investeert in een voetbalclub, jij in een wielerploeg.

Simons «Hij is daar wel nog veel meer mee bezig dan ik.»

HUMO Je bent medeaandeelhouder van twee vastgoedbedrijven, één ervan sponsort nu ook een wielerploeg, met Kevin Hulsmans als kopman, en een veldritploeg, met Rob Peeters als kapitein.

Simons «Toen ik nog bij PSV speelde, heb ik samen met mijn vader een eerste vastgoedbedrijfje opgericht: Lila-Invest. Ik wilde het einde van mijn carrière voorbereiden. ‘Dan heb ik iets als ik over een jaar of twee stop,’ dacht ik. We zijn nu vijf jaar verder (lacht). Pas toen ik bij Nürnberg zat, ben ik aandeelhouder geworden van Vastgoedservice. Ik doe dat omdat ik het ook een interessante manier vind om mijn gedachten te verzetten. Bouwprojecten opvolgen, de vastgoedmarkt in de gaten houden, zo’n wielerploeg in mekaar helpen boksen: voor mij voelt dat niet als werk, het is pure passie.»

HUMO Dat is precies wat Kompany zegt over al zijn nevenactiviteiten. Hadden jullie het bij de Rode Duivels soms over het zakenleven?

Simons «Absoluut, en ook met andere spelers ging het daar soms over. Er zijn wel meer jongens die investeren in een bedrijfje of in vastgoed. Ze beginnen er ook alsmaar vroeger mee, heb ik de indruk. Vroeger was dat iets wat spelers deden als ze het einde van hun carrière naderden, nu zijn gasten van 22 al heel bewust met hun geld bezig.»

HUMO Ze verdienen dan ook een pak meer dan jij toen je zo oud was.

Simons «Weet je wanneer ik huizen ben beginnen te kopen, renoveren, doorverkopen en verhuren? Toen ik negentien was, twee jaar voor ik profvoetballer werd. Dat had ik van thuis meegekregen: huizen zijn een goeie investering.»

HUMO Je hebt dat altijd in stilte gedaan, maar nu, met die wielerploeg, word je ook als gezicht naar voor geschoven.

Simons «Als je bekend bent, is dat onvermijdelijk. Om meer naambekendheid te verwerven, hebben we een aantal pistes bekeken en uiteindelijk in de wielersport een opportuniteit gevonden. Een aantal renners zat plots zonder contract, dat bood mogelijkheden.

»Iemand heeft ooit gezegd: ‘Cyclocross is de formule 1 van Vlaanderen,’ en dat blijkt te kloppen. Je naambekendheid neemt enorm toe. Het seizoen is nog niet begonnen, maar ik kan nu al zeggen dat het een goeie beslissing is geweest om een ploeg te sponsoren. Vroeger kenden de mensen ons alleen in de Antwerpse Kempen en in Limburg, nu is er interesse vanuit heel Vlaanderen.

»Bovendien is cyclocross een passie van me. Ik ben van Rillaar, net als Roland Liboton, en als kind ben ik met mijn papa heel vaak naar crossen gaan kijken. In mijn herinnering was het altijd berekoud en stond ik meestal tot aan mijn knieën in de modder, maar ik vond het geweldig. Als voetballer kon ik haast nooit meer gaan kijken, maar ik ben het wel op de voet blijven volgen.»

HUMO De beslissing om Niels Albert als ploegleider binnen te halen, zit jij daar voor iets tussen of laat je dat soort zaken volledig aan anderen over?

Simons «Daar zit ik wel voor iets tussen, ja. Dat soort cruciale dossiers, daar heb ik graag mijn zeg over. Ook als het over de vastgoedsector gaat. Met de dagdagelijkse beslissingen hou ik me niet bezig, want zolang ik voetbal, wil ik me daar 100 procent op focussen.»

Maniak Michel

HUMO Wil jij op een hoogtepunt stoppen?

Simons «Neen, dat hoeft niet. Ik zal stoppen als ik voel dat het niet zo goed meer gaat, of als ik geen zin meer zou hebben. Maar nu doe ik het nog veel te graag.»

HUMO Er moeten toch ook dingen zijn aan het leven van een profvoetballer die je na al die jaren beu bent.

Simons «Neen. Elke opoffering, elke training: ik doe het met nog evenveel plezier. Tijdens de voorbereiding kan het gebeuren dat ik bij het opstaan zo stram ben dat ik me afvraag hoe ik die dag zal doorkomen, en toch vertrek ik zelfs dan niet met tegenzin naar de training. Ik weet waarom ik afzie, en dat maakt veel goed.»

HUMO Stoppen op een hoogtepunt is het beste wat je kan doen, zeggen bijna alle ex-topsporters.

Simons «En als iedereen dat zegt, moet ik meelopen met de hoop? Ik ben niet zoals iedereen, ik ga op mijn gevoel af.»

HUMO Jij hebt geen schrik voor het jaar te veel?

Simons «Neen. Ik heb meer schrik voor een jaar te weinig (lacht). Er is niks dat ik zo graag doe als voetballen. Waarom zou ik er al mee stoppen als ik voel dat ik nog kan doorgaan? Stel nu dat Brugge dit seizoen kampioen wordt en ik zou beslissen om te stoppen: dan mis ik de Champions League. Liever niet.»

HUMO Misschien is die Champions League dan wel: vanop de bank toezien hoe Brugge de ene pandoering na de andere krijgt.

Simons «Daar ga ik dus niet van uit. Nooit.»

HUMO Daniel Van Buyten is op een hoogtepunt gestopt.

Simons «Dat is waar. Hij heeft een prachtig WK gespeeld en ik was supercontent dat hij eindelijk de erkenning kreeg die hij al jaren verdient. Maar ik vond het ook jammer, want Daniel had zeker nog een jaar op hoog niveau kunnen meedraaien. Had Anderlecht hem binnengehaald, ze hadden nog heel veel van hem kunnen leren.»

HUMO Jullie kregen bij jullie officiële afscheid bij de Rode Duivels, net voor de aftrap van de oefeninterland tegen Australië, van de spelers een wit papieren tasje cadeau. Wat zat erin?

Simons «Een mooi horloge van Rodania. Allee, bij mij toch, ik heb niet gezien wat Daniel heeft gekregen.»

HUMO Zou hij meer gekregen hebben omdat hij meer gespeeld heeft?

Simons (lacht)

HUMO Hoe moeilijk was het voor jou om bij de Rode Duivels bankzitter te zijn?

Simons «Moeilijk en niet moeilijk. Geen enkele speler zit graag op de bank, maar ik kon ermee om omdat ik zelf ook wel besefte dat de coach voor mijn positie betere spelers had. En ik wilde tonen dat ik klaar was ‘voor het het geval dat’.»

HUMO Had België de halve finale gehaald, dan had Laurent Ciman op de rechtsachter gespeeld, zegt Wilmots, want Vanden Borre en Alderweireld waren geblesseerd.

Simons «Voilà. Dan is het toch niet moeilijk om je te blijven inzetten?»

HUMO De manier waarop je afscheid hebt moeten nemen van de nationale ploeg was wellicht veel moeilijker.

Simons «De buitenwereld had er veel meer last mee dan ikzelf. Oké, prettig was het niet, maar ik was zo gefocust op de play-offs, waar we toen middenin zaten, dat ik er na een dag of drie al helemaal over was. Ik begreep de keuze van de bondscoach ook wel.»

HUMO Je weigerde te reageren in de pers: dat betekent toch dat het je niet lekker zat?

Simons «Dat betekende alleen dat ik geen zin had om erover te praten. Ik wou er gewoon niet aan denken. Ik kijk liever vooruit, en laat dat soort minder prettige ervaringen gewoon vanzelf wegebben.»

HUMO Hoe oud is Daniel Van Buyten?

Simons «36.»

HUMO Hoe oud ben jij?

Simons «32 (lacht). Zo jong voel ik me dus, ook al ben ik een jaar ouder dan Daniel.»

HUMO Je zei het al: ik ben fitter dan in Duitsland. Misschien moet je hier minder diep gaan?

Simons «Bij Michel (Preud’homme, red.)!? (lacht) Ik heb één van de zwaarste voorbereidingen uit mijn carrière achter de rug. Wellicht ben ik precies daarom zo fit.»

HUMO Dat moet je toch eens aan Marc Wilmots vertellen: dat er op zijn minst één Belgische club bestaat die harder werkt dan de Duitse clubs.

Simons «En toch is het zo. Als mensen over voetbal praten, baseren ze zich veel te veel op indrukken en veel te weinig op feiten. Wel, ik verzeker je: de trainingen van Michel Preud’homme zijn harder dan die van Huub Stevens (zijn coach bij PSV, red.), en dat is niet bepaald een malse.»

HUMO Is Preud’homme de grootste maniak met wie je ooit hebt gewerkt?

Simons «Als je maniak positief bedoelt: ja. Die man is compleet bezeten. Hij laat echt niets aan het toeval over, geen enkel detail ontgaat hem. Elke wedstrijd wordt tot in de puntjes voorbereid, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Hij analyseert de tegenstander tot hij alle zwakke punten heeft gevonden, en daarmee gaat hij aan de slag om een strategie te ontwikkelen. We trainen daar elke keer ook op, in wedstrijdvorm. En soms spelen we drie wedstrijden in een week tijd! Daar moet onvoorstelbaar veel tijd en energie in kruipen. Dat kan je alleen als je echt bezeten bent. En goed omringd, natuurlijk. Op zijn eentje zou het hem ook niet lukken.»

HUMO Word je zelf ook zo’n trainer?

Simons «Mocht ik ooit trainer worden, dan zou ik zeker een aantal zaken van hem overnemen. Maar om het echt te doen zoals hij het doet, moet je een absolute topper zijn.»

HUMO Heb je al uitgemaakt waar je na Club Brugge aan de slag gaat? Van al je ex-clubs heeft alleen Lommel geen werk voor je. Zowel PSV, Nürnberg, de nationale ploeg als Club Brugge hebben je al een postje beloofd.

Simons «Ik heb een goed voorstel van Club Brugge gekregen, daar zal ik eens over nadenken – mocht ik ooit voelen dat het tijd is om te stoppen.»

HUMO Stel dat Club Brugge je eind dit seizoen geen nieuw contract als speler aanbiedt, maar jij voelt je nog goed genoeg om een jaar door te doen. Trek je dan naar een andere club?

Simons «Neen. Ik sluit mijn carrière hier af en nergens anders.»

HUMO Je doet al de hele tijd alsof jij de enige bent die beslist wanneer je zal stoppen, maar eigenlijk is dat dus niet zo. Club Brugge kan het in jouw plaats beslissen.

Simons Zo is dat. Spannend, hè? (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234