null Beeld

Tina en Alexis trekken met de huifkar door Europa

Het idee om de kapitalistische maatschappij de rug toe te keren, is vermoedelijk ontstaan op de dag dat de eerste homo economicus voor een baas ging werken. Velen dromen ervan, maar slechts weinigen durven de trekker over te halen.

Raf Weverbergh


Alexis Wauters en zijn vriendin Tina Pannier wel: zij zijn al vier jaar met hun huifkar onderweg door Europa. En vandaag staan ze dus onder deze hoogspanningslijn in Alexisdorf ('Alexis zag Alexisdorf op de kaart staan, en hij wilde er per se naartoe'). Over een maand of drie zijn ze weer in België - niet 'thuis', want thuis is waar hun woonwagen staat.

Alexis is een oud-leerling van Christine Timmermans, een dame die een jaar of tien geleden een gemediatiseerde tocht ondernam om een 'vredesgemeenschap' te stichten in het Spaanse Vea. De tocht werd geen succes. Al na enkele maanden versplinterde de groep, ten prooi aan heimwee, gebrek aan comfort en de beginselvastheid van Timmermans. Alexis bleef tot het laatst.


Alexis «Het lag voor vijfentachtig procent aan die deelnemers zelf. Ze hadden romantische ideeën: wauw, een droomdorp bouwen in Spanje! Maar onderweg misten ze hun vrienden, hun familie, hun dagelijkse warme douche. Er waren er ook die het niet eens waren met de aanpak van Christine - ze is nogal een leidersfiguur. Maar zij had al tien jaar rondgereisd met haar kinderen. Zij wist hoe je zo'n tocht moet aanpakken, hoe je je moet opstellen tegenover de bewoners van dorpen waar je komt. Ik vond het een hele boeiende, leerrijke ervaring.»

De impuls om een tweede keer te vertrekken, kwam er nadat Alexis en Tina bij Christine Timmermans video's hadden bekeken van die eerste reis.


Tina «Op de trein naar huis zei ik tegen Alexis: 'Als wij nu eens onze eigen kar maken?' En dat idee bleef meteen hangen. In de maanden daarna blééf Alexis er maar op terugkomen.»


Alexis «Ik had die eerste keer geholpen om de karren te bouwen, dus ik dacht: ik kan dat wel. En toen ik Christine vroeg of ze toevallig niemand kende die paarden verkocht, zei ze: 'Ik wil er net één verkopen. Als je 'm wil, moet je binnen een week beslissen.'

»Toen was de knoop eigenlijk al doorgehakt.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3661 van dinsdag 2 november 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234