null Beeld

Tine Embrechts en Karlijn Sileghem: 'Anneliezen'

Tine Embrechts en Karlijn Sileghem, zo stelt de Humo-reporter die hen mag interviewen al na luttele minuten vast, zijn een komische twee-eenheid. De één hoeft nog geen half woord uit te spreken of de ander barst in schaterlachen uit; de ander moet maar een wenkbrauw optrekken of de één komt niet meer bij. De Humo-reporter zit erbij en kijkt ernaar, en denkt: eigenlijk is het niet te geloven dat ik hier ook nog eens voor word betaald.

nj


Dat die unieke chemie ook op het scherm werkt, was eerder al te zien in 'Het peulengaleis', waarin Tine en Karlijn gestalte gaven aan het uiterst Kempische duo Heidi en Kerin ('Seg Heidi' - 'Wa is 't jom?'), en zal vanaf vrijdag opnieuw worden bewezen in het nieuwe, eveneens door Hugo Matthysen geschreven 'Anneliezen', een fictief praatprogramma dat wordt gepresenteerd door de trouwe hartsvriendinnen Annelies en Annelies, met wekelijkse reportagerubrieken als 'Depriland' (een themapark voor mensen die zich graag depressief voelen), 'De man in de onderbroek' (het is precies wat u denkt dat het is) en 'De onredelijke ex van de week' ('Elke week maken we plaats voor een egoïst waar de onredelijkheid vanaf druipt'). Als u het ons vraagt: a cult hit if ever we predicted one.

HUMO Dames, de openingsvraag: wie is jullie favoriete bekende Annelies?
Karlijn Sileghem (zonder aarzelen) «Annelies Verbeke
Tine Embrechts «Ja ja, voor mij ook!»

HUMO Wat hebben jullie tegen de Anneliezen Beck, Van Herck en Rutten?
Tine «Niks, maar Annelies Verbeke was er twee jaar geleden bij op een Saint-Amour-tournee door Nederland, waar schrijvers als Remco Campert, Jan Mulder en Joke van Leeuwen kwamen voordragen, en Hugo ook. Daar hebben we haar leren kennen.»
Karlijn «Tine en ik brachten kleine muzikale en humoristische entr'actjes tussen de voordrachten in.»
Tine «Het idee voor 'Anneliezen' is toen zo'n beetje ontstaan. 't Is te zeggen: in één van de rubrieken in 'De Anneliezen' spelen wij Olga en Tamara, twee Russische zwemsters die van Sint-Petersburg naar Lissabon zwemmen. Het namaak-Russisch dat zij spreken hebben we op die tournee uitgevonden.»
Karlijn «Djat njamjaak-Rjussjisch wjerkt hjeel sjimpjel: vjoor jiedjerje kljinkjer mjoet je jeen 'j' zjettjen.»
Tine «Jindjerdjaad, jen jals je vjeel joefjent, gjaat djat snjelljer jen snelljer.»
Karlijn «Eigenlijk is dat taaltje nog een paar maanden eerder begonnen dan op die tournee. Ik woonde toen in Gent, waar ze ook al eens een 'j' voor hun klinkers durven te zetten, en tijdens mijn zwangerschap zong ik zo'n liedje in het Gjents: ''k Hem 'n djikke pjens / 'k Hem 'n djikke pjens' (lacht) Gaandeweg zette ik dat accent dikker en dikker aan, totdat ik voor íédere klinker een 'j' zette.»
Tine «Ik ben heel vatbaar voor zulke dingen, dus op Saint-Amour nam ik dat direct van Karlijn over. We spraken dat taaltje onophoudelijk, ook aan tafel en op de tourbus.»
Karlijn «En al die schrijvers deden mee!»
Tine «Vooral Hugo was er snel mee weg. Die begroette ons 's morgens al meteen met 'Gjoejemjorgjen djamjes!'»
Karlijn «Gjoejemjorgjen Hjugjo!»
Tine «En Annelies Verbeke signeerde haar boeken zelfs zo voor ons: 'Vjeel ljiefs vjan Jannjeljies!'»
Karlijn (tegen Tine) «Weet je nog van Thom Hoffman en 'De Buis en Bol show'?»
Tine «Ja ja, 'De Buis en Bol show'! Hahahaha!»

HUMO 'De Buis en Bol show'?
Karlijn «Tine en ik hebben mekaar leren kennen tijdens de opnames van 'Het peulengaleis'. Daarvoor hadden we ook al 'Nefast voor de feestvreugde' gedaan, maar toen hadden we nauwelijks persoonlijk contact. Pas toen we als Heidi en Kerin heelder dagen met ons tweetjes in een klein autootje zaten, zijn we erachter gekomen dat we eigenlijk best wel konden lachen met mekaars humor. Ik droeg toen een plastieken roze broek en een vestje met epauletten en opgerolde mouwen, en ik had ook zo'n dwaze monchichi-pruik op. Een ineengedrongen opdondertje: zo zag ik eruit.»
Tine «Ik ben van mezelf al een paal, en als Heidi had ik dan ook nog eens een mottige lange blazer aan en een aartslelijke hoge pruik op - ik zag er zo mogelijk nóg buisvormiger uit dan ik al ben. Enfin: toen zijn we dus op onze alter ego's Buis en Bol gekomen.»
Karlijn «Thom Hoffman presenteerde Saint-Amour, en kwam ons vooraf vragen naar iets meer informatie over onszelf. Ik zeg: 'In België zijn wij vooral bekend van 'De Buis en Bol show', een wekelijkse theatershow met iedere week een ander thema: de ene week is het 'Buis en Bol gaan logeren', de andere week 'Buis en Bol in het circus'...»
Tine «Waarop hij ons in zo'n bomvolle Nederlandse schouwburg aankondigde met: 'Graag uw aandacht voor Tine Embrechts en Karlijn Sileghem, bekend van 'De Buis en Bol show'.' Hahaha
Karlijn «En dan den Hugo backstage: 'Excuseer, is er ook catering geregeld voor de werknemers van Buis & Bol Productions?' (lacht
Tine «Enfin: tijdens die Saint Amour-tournee merkten we weer wat een klik wij hebben met ons drieën, dus zeiden we: we moeten toch nog eens iets samen doen. Hugo heeft dan het idee geopperd om een échte theatervoorstelling te schrijven, maar dat is nooit doorgegaan.»
Karlijn «Daarna is hij met het plan voor een tv-programma op de proppen gekomen, en is hij ons ideeën beginnen te mailen.»
Tine «Het heeft dan nog even geduurd, maar toen ze bij Canvas uiteindelijk het groene licht gaven voor 'Anneliezen', hebben we toch een klein vreugdedansje gemaakt.»
Karlijn (tegen Tine) «Zeg, hadden wij mekaar niet beloofd dat we allebei een fles champagne zouden opdrinken als het zou doorgaan?»
Tine «Ah ja, da's waar ook, wij gingen ons bezatten. Maar misschien wachten we nu beter tot we weten of het programma goed onthaald wordt. (Tegen Humo) Ik vermoed dat veel dingen pas na twee of drie afleveringen zullen beginnen te werken. Dat wil ik de mensen toch wel efkes op voorhand zeggen: geef het programma wat tijd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234