null Beeld

Titus De Voogdt: exit 'Plan B'

Ik werk met mijn hoofd omdat ik twee linkerhanden heb, en om geen enkele andere reden. Gaarne sla ik dan ook de acteur Titus De Voogdt (34) gade, die uitermate handig is in 'De loft', de rubriek in het programma 'Plan B' op VIER waarin hij eigenhandig een loft meubileert met spullen die andere mensen voor de weggooi bestemmen omdat ze er, in tegenstelling tot Titus, geen toekomst meer in zien, laat staan een metamorfose.

rv

Hoe mooi 'Plan B' ook mag zijn, binnen afzienbare tijd zal dit programmaatje wegens gebrek aan publieke belangstelling worden afgevoerd, alsof het zelf ook voor de weggooi bestemd was. Nu ja, zijn we dat niet allemaal?

Op jonge leeftijd vroeg Titus De Voogdt al een slijpschijf voor zijn verjaardag, en die kreeg hij ook. De prins van de decoupeerzaag schat men hier en daar ook hoog in wegens toneelrollen bij Compagnie Cecilia, een gezelschap dat je ook met Arne Sierens en Johan Heldenbergh kunt associëren als Eric Van Looy je, nauwelijks bekomen van een toch wel levensbedreigende lachkoliek, zou vragen: 'Wat weet je over Compagnie Cecilia?'

Op een avond in Gent legt Titus De Voogdt me in het beschaafde Café Théatre in geuren en kleuren uit hoe hij een oude radio, een mooie maar doofstomme vondeling, aan de praat heeft gekregen. Toen bleek hij maar één zender te kunnen ontvangen, op een onwrikbaar geluidsvolume dan nog wel. De zogeheten contactvloeistof bracht redding.

'Je moet voor elk technisch probleem navraag doen,' zegt Titus, die eerst net als ik nog nooit van contactvloeistof had gehoord. Nu ja, ik dacht even aan glijmiddel. Ik zou de hele reanimatietechniek van die radio kunnen navertellen, maar het geval wil dat de oplage moet stijgen. In een vlaag van human interest vraag ik dan maar:

HUMO Titus, jouw toch wel bijzondere voornaam schept volgens mij verwachtingen. Wie zijn kind zo noemt, lijkt naar mijn subjectieve mening ook te willen zeggen: 'Een jongen die zó heet, is al bij al geen gewone jongen.'

Titus De Voogdt «Mijn zus heet dan weer Liesbeth. Toen mijn ouders destijds zegden dat ze mij Titus zouden noemen, kregen ze daar veel commentaar op: 'Niet doen. Hij zal zijn leven lang om die naam geplaagd worden.' Mijn grootvader was formeel: ''t Is een hondennaam.' Maar tot nog toe word ik alleen maar gecomplimenteerd met mijn voornaam.

»Mijn vader, een belezen man, was die voornaam in een boek tegengekomen, en hij vond 'm oprecht mooi. En ik heb er al vaak mijn voordeel mee gedaan: ik hoef maar één keer te zeggen hoe ik heet. 'Titus' blijft bij.»

HUMO 'Nomen est omen,' zegden wij, snotneuzen onder elkaar, vroeger in de Latijnse. Je voornaam refereert toevallig ook aan het theater: de tragedie 'Titus Andronicus' van een zekere Shakespeare.

De Voogdt «Dat stuk heb ik niet gelezen. Ik weet wel dat Titus een Romeinse keizer was rond 80 voor Christus. Niet zo'n aangenaam persoon, naar het schijnt: hij zou de tempel van Salomon hebben leeggeroofd. Mijn voornaam betekent nochtans 'vredebrenger' of 'degene die je kunt vertrouwen.'»

HUMO Kun je je daar een beetje in vinden?

De Voogdt «Ik ben wel een verzoener, denk ik, iemand die mensen graag nader tot elkaar brengt. Maar voor de rest geloof ik niet in nomen est omen

HUMO Waarin geloof je wel?

De Voogdt «In mezelf. Niet in God of wat voor Hogere Macht dan ook. Ik geloof in de natuur en de evolutie. En in liefde, vooral in liefde voor het product dat je maakt. Liefde voor een job ook. Als je dingen doet uit liefde en ook wel voor de schoonheid en de kunst, dan komt alles in orde. Dat móét je geloven als je van je creativiteit leeft, vooral in tijden van crisis.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234