Tobin or not Tobin: de oplossing voor de financiële crisis ligt klaar
Komt dat zien! Een belasting die niemand voelt in z'n portemonnee en die jaar na jaar toch tientallen miljarden opbrengt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar volgens professor Lieven Denys (59) is het perfect mogelijk.
'En als de politici dat willen, kan die belasting zelfs in een paar maanden tijd worden ingevoerd.' Het wondermiddel heet de Tobintaks, en stond hoog op de agenda van de G20-top die half november in Seoel en volgend jaar in Parijs bijeenkomt.
Lieven Denys is professor internationale fiscaliteit aan de VUB en zetelt in de Hoge Raad voor Financiën. Sinds september 2009 is hij één van de negen topexperts uit de hele wereld die, op verzoek van twaalf landen waaronder België, op zoek gaan naar alternatieve geldbronnen om mondiale problemen als de armoede en de klimaatverandering aan te pakken. De experts publiceerden daarover onlangs een boeiend rapport.
Enkele quotes van Lieven Denys
«Het idee komt van de Amerikaanse econoom James Tobin (die in 1981 de Nobelprijs voor economie won, red.). Hij stelde in 1971 voor om een wereldwijde belasting in te voeren op valutahandel. Als je met mammoetbedragen speculeert op het verschil in waarde tussen bijvoorbeeld de dollar en de yen, kun je in een paar dagen of zelfs één dag gigawinsten maken. Die valutahandel heeft niets te maken met de reële economie die goederen of diensten produceert en verhandelt, maar alles met speculatie op korte termijn. Tobin dacht dat zijn belasting een rem zou zetten op dat soort dolgedraaide speculatie en zo het risico op financiële crisissen zou verkleinen, maar tot nu toe is het bij een idee gebleven.»
«James Tobin dacht zelf aan een heffing van 1 procent, maar wij stellen een tarief voor van amper 0,01 procent. Dat is dus 1 euro op een transactie van 10.000 euro. Voorzichtig geschat zou dat 30 tot 50 miljard dollar per jaar opbrengen; optimistische schattingen komen tot 100 miljard. Met dat soort bedragen kun je mondiale problemen zoals de armoede en de klimaatverandering aanpakken.»
«De Tobintaks is ook bewust zo laag opdat er geen economische argumenten tegen in kunnen worden gebracht. De taks zal de groei van de economie níét afremmen, en de valutahandel zal níét stilvallen - dat heeft zelfs de financiële crisis niet voor mekaar gekregen.»
«De Tobintaks is een makkelijke en snelle eerste stap naar het belasten van kapitalen die nu al te makkelijk ontsnappen. Als de Tobintaks er komt, heb je een eerste dam doorbroken.»
Het volledige interview leest u in Humo 3663 van dinsdag 16 november 2010.
undefined
Links en filmpjes!
Het rapport van de groep topexperts is te vinden op www.leadinggroup.org/article668.html; hallucinante cijfers over de geldhandel leest u op http://www.cls-group.com/.
De geinige Robin Hood Tax-filmpjes featuring Ben Kingsley en Bill Nighy vindt u hier.