null Beeld

Toekomstmuziek: de Belgen in 2014

Het voorbije jaar werden in het noorden van het land een paar honderd platen uitgebracht, kleine huisvlijt niet inbegrepen. In 2014 zal dat, ondanks de voortdurende crisis, niet anders zijn, zo lijkt het. Wie dat allemaal zal beluisteren? Wij, en als opwarmertje gaan we al eens met de machete door wat het voorjaar zoal in petto heeft.

Jan Delvaux


ADMIRAL FREEBEE

::

Wat voorafging

Tom Van Laere is admiraal bij het Belgische rockwezen. Op ‘The Honey & The Knife’ uit 2010 stond volgens onze expert geen enkele nummer dat tot skippen noopte. De man moet zich dus alleen zien te overtreffen.

Titel nieuwe plaat: ‘The Great Scam’ (uit in maart)

HUMO Wat ben je op dit moment aan het doen?

Tom Van Laere «Ik ben druk aan het repeteren met een nieuwe bezetting voor een concert in de AB, op 12 maart.»

HUMO Hoe zal je vijfde plaat klinken?

Van Laere «Er zitten iets meer keyboards in. Maar voor de rest hou ik vast aan mijn manier van songschrijven, al heb ik deze keer al eens naar een Spaanse gitaar gegrepen waar ik vroeger een folkgitaar gebruikt zou hebben. De elektrische gitaren klinken wat meer Dinosaur Jr. en de productie is van John Agnello (zie diezelfde Dinosaur Jr., Sonic Youth en Kurt Vile, red.). Het klikte tussen ons, ook al omdat hij het allemaal niet té serieus neemt – zo durft hij weleens hardop te telefoneren terwijl je een track probeert in te zingen.»

HUMO Een Belgische tip?

Van Laere «Ik loop erg hoog op met Roadhouse Libra, een beetje J.J. Cale meets Dinosaur Jr. – twee namen die ik erg apprecieer, maar die je normaal gezien nergens samen tegenkomt.»


THE SORE LOSERS

::

Wat voorafging

The Sore Losers komen uit Limburg en wonnen het zilver op Humo’s Rock Rally 2010. Hun titelloze debuut stond vier weken in de Ultratop, de jongste single ‘Girl’s Gonna Break It’ opende vele nieuwe oren.

Titel nieuwe plaat: ‘Roslyn’ (uit in februari)

HUMO Wat is het geworden?

Jan Straetemans «Een typische tweede plaat. Dat zijn toch de eerste commentaren. ‘Roslyn’ ligt in de lijn van ons debuut, maar we zijn ondertussen wel gegroeid als songschrijvers. Het klinkt allemaal wat ‘ontwikkelder’. We hebben dan ook lang aan de plaat gewerkt. De productie is van Rudolf de Borst, zanger-bassist van The Datsuns

HUMO Wat brengt 2014

Straetemans «Spelen, spelen, spelen. Op dat vlak mogen we alvast niet klagen. De zomeragenda vult zich snel. We hebben al flink wat aanvragen binnen van kleinere festivals die ons een mooie plek op de affiche willen geven.»

HUMO Een Belgische tip?

Straetemans «Ik vind het super wat Dans Dans doet. Zowel live als op plaat zijn ze indrukwekkend. Graag snel meer.»


FLOAT FALL

::

Wat voorafging

Het brons van Humo’s Rock Rally 2012. En toen was er de single ‘Someday’, die de band een stek in ‘De afrekening’, een trip naar de Verenigde Staten én de aandacht van blogkeizer Perez Hilton opleverde.

Titel nieuwe plaat: nog niet bekend

HUMO Wat zijn jullie aan het doen?

Ruben Lefever «We zijn nog altijd naarstig aan het schrijven aan ons debuut, dat dit jaar uitkomt.»

HUMO Hoe hard blinkt de toekomst?

Lefever «We hebben een interessant jaar achter rug. Heel internationaal ook: we zijn een paar keer vermeld op belangrijke Amerikaanse muziekblogs, waardoor we daar konden gaan spelen. We hopen nu op een vervolg: we staan op het punt om een platendeal af te ronden met een vrij prominente naam ginder. Al mag ik daar nog niet té veel over vertellen. Maar ze hadden wel al contact met ons opgenomen vóór we naar de Verenigde Staten vertrokken.»

HUMO Een Belgische tip?

Lefever «Ik hoop op de doorbraak van Stoomboot, de artiestennaam van Niels Boutsen. Hij won in 2011 de Nekka-wedstrijd en debuteert ook dit jaar.»


THE SUBS

::

Wat voorafging

The Subs zijn al vijf jaar non stop onderweg, tussen Tomorrowland en Lowlands om precies te zijn. Op het thuisfront zijn ze bekend van ‘The Pope of Dope’, ‘The Face of the Planet’ en hun bewerking van ‘Zanna’.

Titel nieuwe plaat: ‘Hologram’ (uit in februari)

HUMO Hoe staan de zaken?

Jeroen De Pessemier «We functioneren steeds meer als een band. In tegenstelling tot vroeger, toen vooral ik de muziek maakte. Ik woon ondertussen in Londen, ook dat heeft zeker een invloed op onze manier van werken. De titel van de plaat verwijst daar ook naar: ‘Hologram’ – we jammen veel over het internet, waardoor de band een beetje een hologram geworden is.»

HUMO Jullie hebben met veel en uiteenlopende gasten gewerkt: Selah Sue, Jay Brown (zus van VV), de Franse acteur Jean-Pierre Castaldi...

De Pessemier «De schreeuwerige punk is inderdaad moeten wijken voor meer subtiliteit. In het begin wilden we zo veel mogelijk mensen op de dansvloer krijgen, nu zijn we een meer poppy, minder eendimensionale weg ingeslagen. Vandaar ook de verschillende stemmen.»

HUMO Een Belgische tip?

De Pessemier «Ik woon niet meer in België, dus ben ik niet zo goed op de hoogte. Maar als ik een Britse tip mag geven? The Mispers, gezien in een pub hier. Ze hebben het charisma en de energie en zijn to the point.»


INTERGALACTIC LOVERS

::

Wat voorafging

Game, set, match. Lara Chedraoui en co. maakten al hun dromen waar met hun debuut ‘Greetings & Salutations’ (2011). Ze mochten dEUS vergezellen op een buitenlandse tournee, kregen een gouden plaat en speelden voor een uitverkochte AB.

Titel nieuwe plaat: wordt bekendgemaakt op 6 januari

HUMO Wat voor een plaat is het geworden?

Lara Chedraoui «Even goed als de vorige, maar dan beter. Ons debuut was een samenraapsel van verschillende ideeën, nu is er meer eenheid en visie. We hebben met dezelfde producer gewerkt – de Duitser Thomas Harsem, red.) – en die is tot ver achter de komma aan ons blijven trekken en sleuren. Als liefhebster van klanken ben ik blij met de vele kleine details. Elk nummer heeft een eigen decor en een eigen timbre.»

HUMO Hou zou je het resultaat in enkele woorden samenvatten?

Maarten Huygens «Atmosferisch. Catchy. Melancholisch. Therapeutisch.»

HUMO Het mooiste compliment tot dusver?

Huygens «Dat kwam van Humo. Jullie hebben speciaal voor ons debuut het versleten woord ‘tijdloos’ gereanimeerd.»

HUMO Een Belgische tip?

Chedraoui «Go March. Compromisloze, lang uitgesponnen, kille, instrumentale krautrock. Of wat je krijgt als drie muzikanten eens helemaal hun zin mogen doen. Ze hadden uit Berlijn kunnen komen, maar wonen gewoon in Antwerpen. Al is frontman Philipp Weies wel een halve Duitser.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234