null Beeld

Tom Audenaert en co lacht met regelneukers en uitgebluste ambtenaren in sketchprogramma 'Kafka'

Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Ziedaar het motto van ‘Kafka’, een nagelnieuw sketchprogramma op VTM waarin onder anderen Frank Focketyn, Stefaan Degand, Tania Van der Sanden, Karlijn Sileghem en Nico Sturm tegen de bureaucratische irritatiedrempel aanschuren.

Kristoff Tilkin

Even polsen bij Tom Audenaert – bekend van ‘Quiz Me Quick’, ‘Marsman’, ‘Als de dijken breken’ en de Waalse thrillerserie ‘La trêve’ – wat ‘Kafka’ onderscheidt van de vele andere sketchprogramma’s.

Tom Audenaert «Ik heb nog maar één aflevering van ‘Kafka’ gezien, maar ze belooft veel goeds. De situaties zijn onnozel en absurd, maar ze zijn ook op een héél stijlvolle manier in beeld gebracht – in plaats van flitsende shots krijgen we vooral stille, Wes Anderson-achtige beelden. Kortom: ’t ziet er wrééd goed uit.»

HUMO Dacht jij bij het horen van de naam Kafka meteen aan verveelde bureaucraten die je van het kastje naar de muur sturen, en callcenters waar je na een halfuurtje aan de wachtlijn nog niet geholpen bent, of toch aan de schrijver van weergaloze boeken als ‘Het proces’, ‘Het slot’ en ‘De hongerkunstenaar’?

Audenaert «Aan de schrijver, toch wel. Niet dat ik me kan herinneren iets van hem gelezen te hebben, maar soit (lacht). De werktitel luidde trouwens ‘Vastbenoemd’, maar deze is beter: per slot gaat het niet alleen over ministeries en overheidsbedrijven, maar over allerlei plekken waar gewone mensen geconfronteerd worden met uitgebluste werknemers of overdreven regelneukers.»

HUMO ‘Mensen vergeten weleens dat humor een moeilijk vak is,’ zei je me naar aanleiding van ‘En toen kwam ons ma binnen’, een ander sketchprogramma van VTM. Toch blijf je gretig komische rollen aannemen.

Audenaert «Omdat ze me te weinig casten voor rollen waarvoor Koen De Bouw óók in aanmerking komt (lacht). Nee, humor is inderdaad geen makkelijke stiel, en ik zie sommige collega’s die het niet gewend zijn er weleens mee worstelen. Maar mij ligt het heel goed, en ik doe het ook ontzettend graag. Meer nog: ik geloof dat ik er zelfs meer voldoening uit haal dan uit serieuzere rollen. Ik heb pas één van de hoofdrollen in de Waalse policier ‘Unité 42’ voor m’n rekening genomen, en in oktober moet ik het tweede seizoen van ‘La trêve’ draaien. Fantastische opdrachten, maar het voelt compleet anders dan wanneer ik in pakweg ‘Quiz Me Quick’ of ‘It’s Showtime’ speel – ’t is alsof ik in die laatste pas écht kan spelen. Ideaal zijn natuurlijk die rollen die pure comedy combineren met een milde tristesse, zoals in ‘Hasta la vista’. Een beetje lachen, een beetje triestig doen: helemaal zoals in het echte leven.

»Wat ik behalve het spelen ook heerlijk vond aan ‘Kafka’: de vele metamorfoses die ik mocht ondergaan! Ik ben niet van de magerste, maar in één sketch hebben ze me zo dik gemaakt dat ik mezelf niet meer herkende.»

HUMO Krek het uitgangspunt van ‘De gedaanteverwisseling’, ook een weergaloos boek van, jawel, Franz Kafka.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234