null Beeld

Tom Boonen

Records hebben Tom Boonen nooit geïnteresseerd. 'Mijn mooiste overwinning? In Bouwel. Bij de jeugd. Het was mijn eerste.' Een schaterlach. 'Parijs-Roubaix vorig jaar was natuurlijk ook een schone.' Wij zagen hem zondag naar een vijfde overwinning in Parijs-Roubaix fietsen, recht de legende in, maar een val tijdens de Ronde van Vlaanderen besliste daar anders over.

Frouke De Smet

'Het is de wedstrijd die mij het best ligt, ook al heb ik een keer mijn schoenen ondergekotst na de finish. Zo diep was ik gegaan.'

Eén hand op het stuur, de andere licht gekromd in de lucht. Boonen rijdt zich los op de rollen en beeldt ondertussen de geografische ontwikkeling van de Carrefour de l’Arbre uit. Zijn spreken is ratelen en hij heeft het over kombochtjes, over ezelen en dieselen.

Wie met Boonen praat, krijgt er gratis een introductie in het Algemeen Kempisch-Nederlands bij. 'Ik ken die strook uit het hoofd. Kombochtje naar links, slecht stukske kasseien – daar zijn er al meerdere gevallen, denk aan Thor Hushovd. Vanaf daar lichtjes naar omhoog, altijd met de wind op kop. Altijd. Loodzwaar is het.'

HUMO Ken je elke strook zo goed?

Tom Boonen «Ja, maar veel hangt af van het weer. Als het echt droog is en het stof van tussen de kasseien is gewaaid, dan liggen ze het zwaarst en ben je de hele dag aan het bodderen. Ik vind het ideaal als het de dag ervoor geregend heeft. Het slijk zit nog tussen de stenen, het droogt lichtjes op en op sommige stroken voel je dan niet eens dat je op kasseien rijdt.

»Op de kasseien vallen de maskers af: de sterkste wint. Het is de enige koers waar je iemand uit het wiel kunt rijden, zonder dat het bergop gaat. Neem nu de Carrefour: het is de cruciale plaats in de koers. Je moet er bij de eerste drie zitten. Door al het volk langs de weg raak je anders geen meter vooruit.»

HUMO Vorig jaar, in het wonderjaar 2012, vloog je met een gelukzalige blik over die strook. Alsof het een zondagse wandeling door het park was.

Boonen «Als ik in de finale van een klassieker goed rijd, dan kom ik in the zone. Lore ziet dat meteen aan mijn gezicht. 'Het is weer so weit,' zegt ze dan. Op de beelden achteraf schrik ik zelf van die blik in mijn ogen. Zo geconcentreerd.»

HUMO Je zege vorig jaar was niet alleen concentratie, dat was een exploot. Hoe voelt winnen na een solo van 53 kilometer?

Boonen «De wielerpiste van Roubaix binnenrijden en zien dat er mensen aan het huilen zijn van geluk: dat blijft je je hele leven bij.

»Het was nochtans niet de bedoeling dat ik zou demarreren. Ik zat in een groepje vooraan, maar ze waren aan het ezelen en in mijn ooghoek zag ik Filippo Pozzato en Alessandro Ballan, mijn twee grootste tegenstanders, terugkomen. Iedereen denkt dat dat goede vrienden zijn, maar ik ken die gasten al heel lang en ik weet dat het niet altijd koek en ei is tussen hen.

»Ik zag ze naar elkaar kijken, elkaar inschatten en aarzelen, en toen ben ik weggesprongen. Even heb ik getwijfeld. Een seconde, niet langer. 'Laat ik het proberen,' dacht ik en hup, ik was weg. Eerst nog met Niki Terpstra, maar die viel stil. Toen was ik alleen. Ik had de week ervoor de Ronde van Vlaanderen gewonnen, dus ik kon al eens gek doen.

»Af en toe moet je als renner iets forceren wat niemand verwacht. Je mag nooit voorspelbaar worden, anders ben je op weg naar de uitgang. Mijn ouders en mijn broer stonden iets verderop, en ik herinner me nog de bedenkelijke blik in hun ogen: ‘Waar is hij nu weer mee bezig?’»

HUMO Ook Patrick Lefevere stond je tot kalmte aan te manen.

Boonen «Die heb ik niet gezien. Het is vreemd, maar de enigen die ik tussen al die duizenden mensen opmerk, zijn mijn ma en mijn pa. Voor de rest sluit ik me af. Zelfs met mijn tegenstanders vermijd ik oogcontact. Ik voel wel een haag van mensen, maar verder kijk ik alleen naar de lijnen van de kasseistroken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234