null Beeld

Tom Meeuws, voorzitter van de Antwerpse SP.A: 'De bazooka is leeggeschoten, maar ik sta nog recht.'

Tom Boemerang is zijn bijnaam. De man die zijn kogels op het pantser van Bart De Wever zag afketsen en er zichzelf mee verwondde. Voor het eerst praat Tom Meeuws over de moeilijkste maanden uit zijn leven.

rl

'Drie jaar geleden hoorde ik al dat Bart De Wever mij kapot wou maken'

‘Afspraak in ons partijhoofdkwartier, Ommeganckstraat 47-49,’ sms’t hij.

‘Een socialist met twéé huisnummers! Kan dat zomaar?’

‘Dat is nog maar het begin!’

Ondanks de klappen die hij de voorbije maanden heeft gekregen, is de strijdlust van Tom Meeuws nog intact. Tweeënhalf uur lang verweert de zelfverklaarde ADHD’er zich tegen het beeld dat zijn politieke rol is uitgespeeld en dat de socialisten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een belabberd figuur zullen slaan. Maar eerst spoelen we terug naar het uiteenspatten van Samen.

HUMO Waar is het fout gelopen?

Tom MEEUWS «Misschien wilden we het te graag. Ik ken Wouter Van Besien al lang. Hij was begin deze eeuw kabinetchef van Erwin Pairon, en ik van Chantal Pauwels. Twee groene schepenen.

»Wouter en ik hebben andere ideeën over hoe je een stad moet besturen dan wat we de voorbije vijf jaar hebben gezien. Onze schaarse verschillen zouden we wel overstijgen. De eerste peiling na de voorstelling van Samen deed het beste verhopen. Bart De Wever sloeg in paniek, en deed wat hij al lang wilde doen: mij kapotmaken. Zo reed hij ook Samen in de prak.»

HUMO Waarom zegt u: ‘Wat hij al lang wilde’?

MEEUWS «Drie jaar geleden zei een intimus van De Wever me al dat ik maar beter kon terugkeren naar West-Vlaanderen. Anders ging ik eraan. Ik schrok daarvan, want zo’n vete wou ik niet. Ik heb meerdere pogingen ondernomen – via verschillende mensen – om een gesprek met De Wever te regelen. Maar het lukte niet.»

HUMO Waarom koestert Bart De Wever wrok tegen u?

MEEUWS «Tijdens zijn politiek vormende jaren hadden de socialisten het voor het zeggen, misschien heeft dat hem getraumatiseerd. Marc Van Peel vroeg me ooit waarom De Wever telkens álle zin voor realiteit verloor als mijn naam viel.»

HUMO Een vooraanstaande N-VA’er zei in Knack dat uw affaire met Liesbeth Homans, zijn toenmalige oogappel, daar de reden voor was.

MEEUWS «Uit liefde voor mijn vrouw en kinderen ga ik daar niks over zeggen. Wat mij vooral choqueerde, was de zin die ik drie jaar eerder al had gehoord: ‘Meeuws moet kapot’.»

undefined

null Beeld

HUMO Uw lijdensweg begon toen u het stadsbestuur in De Morgen beschuldigde van te nauwe banden met bouwpromotoren. Niet veel later bleek dat u zelf ook graag tafelt in ’t Fornuis, met Erik Van der Paal van Land Invest. Waarom verweet u anderen wat u zelf doet?

MEEUWS «Mijn stuk ging over de paaitaks, het was mij niet te doen om de Cola Zero die De Wever is gaan drinken in ’t Fornuis. Dat stond letterlijk zo in mijn tekst. Het stuk moest ingekort worden en daarbij werd die zin geschrapt. Daar zal ik de rest van mijn leven spijt van hebben. De burgemeester mag naar de receptie van zijn vriend gaan, maar het is wel vreemd dat het hele schepencollege daar zit. Mijn ‘relatie’ met Van der Paal was veel bescheidener. Door mijn consultancybedrijf had ik soms contact met de vastgoedsector. Maar ik werkte niet met belastinggeld en ik mocht geen bouwvergunningen afleveren. Dat is een immens verschil.»

HUMO Waarom hebben jullie dat bij Samen zo niet uitgelegd?

MEEUWS «We hadden het beter kunnen uitleggen, maar mijn ADHD heeft me niet geholpen. Mensen vonden het verwarrend dat ik politicus én ondernemer was. Ik had dat bedrijf sneller moeten opgeven. Maar ik sta nog helemaal achter mijn opiniestuk. In de week waarin Apache het Fornuis-filmpje uitbracht, had ik twee gesprekken met ontevreden Antwerpenaren. Los van elkaar legden die hetzelfde systeem bloot: projectontwikkelaars hadden een paaitaks betaald aan het stadsbestuur om hoger en groter te mogen bouwen dan toegelaten. De stad had vervolgens bouwvergunningen afgeleverd die ingingen tégen haar eigen bouwvoorschriften en tégen het advies van haar eigen adminstratie. Dat is geen gezond en transparant systeem. Een half jaar later kreeg ik gelijk en moest het schepencollege het systeem van de paaitaks aanpassen. Voortaan gaat men de gemeenteraad informeren als er wordt afgeweken van de regels. De stille trom waarmee de bevoegde schepen Rob Van de Velde is vertrokken, roept toch vragen op? Blijkbaar had de burgemeester nog tijd over om schepen voor Stedenbouw te spelen.»

HUMO Rob Van de Velde wordt weleens ‘Rob Envelop’ genoemd.

MEEUWS «Ik heb dat ook al gehoord. Architecten zeggen dat er vroeger een duidelijk onderscheid was tussen administratie en politiek, en dat ze nu alles op het stadhuis moeten komen uitleggen. Dat systeem heb ik aangeklaagd. Daarop heeft men de bazooka bovengehaald en me afgeschoten, door te doen alsof het over die Cola Zero ging.

»De man die, als er een meisje wordt neergekogeld, zegt dat emoties geen plaats hebben in de politiek, misbruikt zelf emoties als het hem uitkomt. Zijn vochtige ogen op de persconferentie over zijn bezoek aan ’t Fornuis, wat was me dát, zeg?»

'Ik heb géén geld in mijn zakken gestoken en heb me niet bezondigd aan corruptie. Ik ben het slachtoffer van een vuile campagne'

HUMO Wat dacht u toen hij op de volgende gemeenteraad opzichtig van zijn Cola Zero dronk? ‘Zoete wraak’ kopten de kranten.

MEEUWS «Eerlijk? Ik heb medelijden met hem. Als je gedreven wordt door angst en vernedering, ben je geen gelukkige mens. Er is iets mis met de democratie als een oppositielid niks meer kan aanklagen zonder op de smerigste manier afgemaakt te worden. Als wij belastende informatie krijgen over het stadsbestuur, gaan ze meteen op zoek naar de ambtenaren die zo wanhopig waren om ons in te lichten. Maar ze zouden beter het probleem aanpakken.

»Herinnert u zich de ontploffing van het huis aan de Paardenmarkt? Het stadsbestuur liegt daarover. Eén van onze raadsleden die dat heeft blootgelegd, wordt nu aangeklaagd.»

HUMO Waarover loog het stadsbestuur?

MEEUWS «Vóór die ontploffing vroegen we de burgemeester hoe het stond met het woontoezicht, omdat die dienst fors was afgebouwd. Ambtenaren hebben hier zitten huilen, omdat ze hun job niet meer konden doen. Ze kenden de gevaarlijke panden, maar er waren geen mensen meer om ze te controleren. De Wever zei: ‘Als iemand een aanvraag indient voor woontoezicht, komen wij binnen de vier maanden langs.’ De aanvraag voor de Paardenmarkt gebeurde in augustus, en in januari was er nog altijd niemand geweest. En dan beweren ze nog dat er wél een controle is gebeurd.»


Een hechte club

HUMO Eind maart raakte bekend dat er een gerechtelijk onderzoek was gestart naar uw doen en laten bij De Lijn. Uw positie bij Samen werd onhoudbaar. Wouter Van Besien zei in Terzake dat u ontslag zou nemen, maar op een woelige partijraad weigerde de Antwerpse SP.A dat ontslag. Hoe heeft u die avond beleefd?

MEEUWS «Dat was héél emotioneel. Ik wou opstappen, omdat ik schade berokkende. Mijn vrouw en kinderen vonden ook dat het genoeg was geweest. Maar mijn partijgenoten waren razend over hoe ik werd aangepakt. Bij mijn vertrek had ik vertrouwelijke afspraken gemaakt met De Lijn. Toch brachten twee kranten en een weekblad daar gedetailleerde informatie over uit. Dat was een zware schending van het arbeidsrecht. Mijn partij vond: als we dat toestaan, hebben we geen ruggengraat meer. Iemand zei zelfs dat ze uit de partij zou stappen, als ik werd opgeofferd. (Emotioneel) Toen wist ik hoe laat het was, ik krijg het er nog koud van. Ik zei dat ze aan de politieke gevolgen moesten denken, en zich niet moesten laten leiden door hun gevoel voor mij. Maar we vonden de prijs te hoog. We hadden al genoeg gegeven voor Samen. Dat we de lijsttrekker en kandidaat-burgemeester niet mochten leveren, was nog het minste. Vooral in de districten had Groen ons pijn gedaan. Dat kon er niet meer bij.»

HUMO Wat vond uw vrouw ervan dat u tóch zou doorgaan?

MEEUWS «Ik heb haar tussendoor gebeld. Ze begreep dat de steun van de partij zo groot was dat ik niet kon stoppen. Het gevoel van onrecht was te groot. Ons gezin is een hechte club, en we zijn geen opgevers. Ik heb ooit op een camping, met twee flessen rosé in m’n kraag, besloten dat ik de volgende ochtend de Mont Ventoux zou oprijden. Totaal onvoorbereid. Afgezien! Maar ik ben wél boven geraakt (lacht).»

HUMO Was uw aanblijven ook een middelvinger naar de tegenstand? En naar de pers, de politicologen en de partijtop, die allemaal vonden dat u weg moest?

MEEUWS «Ik ben geen man die zijn middelvinger opsteekt, maar onze afdeling heeft die avond haar trots teruggewonnen. En ik heb mijn tegenstanders getoond: ‘Ik sta nog recht. Als je nog meer hebt, laat maar komen.’ De bazooka is inmiddels leeg. En misschien besluiten sommigen straks wel dat ze hem te snel hebben leeggeschoten.»

undefined

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

'Ik heb medelijden met Bart De Wever. Als je gedreven wordt door angst en vernedering, ben je geen gelukkige mens'

HUMO Uw partijvoorzitter John Crombez zag u wel liever vertrekken.

MEEUWS «Om tactische redenen die ik begrijp. Dat is allemaal uitgepraat. De steun van de partij voor de Antwerpse afdeling was nog nooit zo groot.»

HUMO Hans Bonte ziet dat anders. In De Morgen zei hij dat Antwerpen zich ‘geen zak aantrekt’ van de schadelijke gevolgen voor de partij. ‘Als je afdeling goed werkt, moet je niet terugvallen op mensen zoals Meeuws.’

MEEUWS «Ach, Hans. We hebben over dat interview gemaild, maar dat blijft tussen ons. De eendracht in de partij is veel groter dan de voorbije jaren. Het is jammer dat enkelingen de indruk wekken dat het anders is.»

HUMO U weet dat u de partij schade kunt berokkenen en toch blijft u aan.

MEEUWS «Mijn eerste huisbezoeken na de heisa waren moeilijk. Ik moest schaamte overwinnen. Maar dat verzinkt in het niets bij wat mijn gezin meemaakt. Mijn kinderen krijgen op school spottende reacties, dat doet pas echt pijn. Maar ik heb wel de pretentie om te denken dat ik het uitgelegd krijg aan de mensen. Ik sta recht in mijn schoenen. Ik heb géén geld in mijn zakken gestoken en heb me niet bezondigd aan corruptie. Ik ben het slachtoffer van een vuile campagne. Drie jaar na mijn ontslag bij De Lijn beslissen ze daar plots om naar het parket te stappen. Kom nu!»

HUMO Bij De Lijn koos u zaal De Roma om een volksfeest te houden voor de inhuldiging van een tramlijn. In De Standaard gaf u toe dat u toen de wet op de overheidsopdrachten niet heeft gevolgd. Het gerecht kon toch niet anders dan een onderzoek starten?

MEEUWS «De wet op de overheidsopdrachten staat uitzonderingen toe: als maar één aanbieder de dienst kan leveren, moet je geen aanbesteding doen. De Roma was de enige mogelijke plek voor dat feest: een groot cultuurhuis, ín Borgerhout, pal boven die metrolijn én partner van stadsfestival Borgerrio, dat op dezelfde dag plaatsvond. Wat ik heb gedaan, doet het stadsbestuur ook met de komst van Sinterklaas. Die wordt ook niet aanbesteed. Er is maar één tv-zender die dat uitzendt: de VRT. En er is ook maar één Roma.»

HUMO Meer dan 600.000 euro is veel geld voor een inhuldigingsfeestje.

MEEUWS «Het was geen feestje, maar een tiendaags tramfestival voor 70.000 man. Het Sinterklaasfeest en de start van de Ronde van Vlaanderen kosten ook veel geld. Belástinggeld. En daar doet niemand moeilijk over.

»Toen ik op een persconferentie aankondigde dat we op dat feest door de metrokoker zouden wandelen, vroeg een journalist of dat wel veilig was. Hij verwees naar de wandeling op de pontonbrug over de Schelde, die was uitgemond in chaos. (Door de immense drukte werd de overtocht voor 12.000 bezoekers geannuleerd, red.). Die brug was een blamage voor de burgemeester, het was het eerste evenement dat hij had bedacht. In mijn onbezonnenheid zei ik dat het bij ons veel vlotter en veiliger zou verlopen. Van iemand die erbij was, weet ik dat het dak van het stadhuis vloog toen De Wever dat las (grijnst). Ze zijn het nu aan het renoveren.

'Ik moest schaamte overwinnen. Maar mijn kinderen krijgen op school spottende reacties, dat doet pas echt pijn'

»Kort nadien kreeg ik telefoon van de voorzitter van De Lijn (N-VA’er Marc Descheemaecker, red.), die toen een maand in dienst was. De weken voordien had hij alle directeurs ontvangen, behalve mij. In die gesprekken had hij wel uitvoerig over mij gezeurd. Mijn collega’s vroegen wat ik hem ooit had misdaan. Descheemaecker belde mij op in volle furie, ik ben nog nooit zo uitgescholden. Hij begreep niet waarom ik een festival wou organiseren in Borgerhout en zei dat ik moest ophouden met politieke spelletjes. Ik antwoordde dat we het moeilijk in Brasschaat konden doen, ‘want daar openen we geen tramlijn.’»

HUMO Verdenkt u hem van de lekken bij De Lijn?

MEEUWS «Geen commentaar.»

HUMO Het personeel van De Lijn stelde zich in een brief ook vragen bij dat ‘dure feest in besparingstijden’».

MEEUWS «In die brief stond ook dat ze tevreden waren over de twee nieuwjaarsrecepties die ik had gegeven in De Roma. Er werkte drieduizend man bij De Lijn in Antwerpen, waaronder tweeduizend chauffeurs. Vroeger organiseerde men enkel een receptie voor de bedienden. Dat vond ik niet fair, dus organiseerde ik recepties voor ál het personeel.

»Door mijn aanpak maakte ik vijanden. Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, had me gevraagd om de directie en het middenkader te reorganiseren. Pas nadat ik iedereen een jaar de kans had gegeven, startte ik met ontslaggesprekken. Daarmee maak je natuurlijk mensen kwaad.»

HUMO U zou de facturen voor het stadsfestival ook in schijven hebben verdeeld om aan de controle van de raad van bestuur te ontsnappen.

MEEUWS «Ik heb níét geknoeid met facturen of zaken opgesplitst. Het onderzoek gaat daar zelfs niet over. Voilà, een primeur. Ik wil dat ook niet meer lezen. Er zijn twee contracten afgesloten: één voor 550.000 euro en één voor 100.000 euro. Die bedragen werden in schijven betaald, maar stonden als één totaal bedrag op het contract. Het enige wat je me kunt verwijten, is dat ik handtekeningen heb gezet die ik niet mocht zetten. Ik wou dat het vooruit ging en heb daar de prijs voor betaald met mijn ontslag. Toen het festival plaatsvond, was ik al weg. Toch heeft de top van De Lijn alle contracten volledig uitgevoerd. Dat zegt genoeg. Ik heb er vertrouwen in dat ik juridisch vrijuit ga.»

undefined

null Beeld

HUMO Op de dag dat Karl Apers werd voorgesteld als kandidaat voor de Antwerpse SP.A, vond er bij u een huiszoeking plaats. Veel ongelukkiger kon die timing niet zijn.

MEEUWS «Weet u wat écht lastig was? Mijn jongste zoon zou die ochtend terugkeren van een reis naar Afrika. ’s Ochtends ging de bel en opende ik de deur in mijn pyjama, klaar om mijn zoon te omhelzen. Er stonden vier flikken met een huiszoekingsbevel. Ik bedankte hen omdat er geen camera’s bij waren en bood hen iets te drinken aan. Drie minuten later kwam mijn zoon binnen. Ik had meteen iets uit te leggen. Dat was pijnlijk.»

HUMO Er zijn beelden waarop u naar buiten komt, de camera’s ziet en luid vloekend de deur weer dichtslaat.

MEEUWS «Kort voor de middag hoorde ik iets in mijn brievenbus vallen. Het bleek een briefje van een waarzegger te zijn (toont een briefje van ‘Meneer Banaba’, red.) Ik dacht dat die mens nog buiten stond en opende de deur. Baf! Een woud van camera’s. Dat je dan schrikt en vloekt, is toch normaal?»

HUMO Maar een kwartier later stond u met uitgestreken gezicht te vertellen dat u blij was met die huiszoeking. Is dat geloofwaardig?

MEEUWS «Ik heb u net de context geschetst. De timing was ongelukkig, maar ik was blij dat ze kwamen. Hoe sneller die zaak wordt uitgeklaard, hoe beter.»

HUMO Neemt u het Wouter Van Besien kwalijk dat hij u niet harder heeft verdedigd en zo Bart De Wever z’n zin heeft gegeven?

MEEUWS «We hadden het met de mensen van Samen uitgebreid gehad over mijn verleden. En ik kan het nog altijd goed vinden met Wouter. Ik verwijt hem niet dat hij me niet kon redden. Ik heb hem zien afzien. Wat mij het meest kwetste, was de drang bij Groen om mensen op te offeren. Heksenverbrandingen horen bij de rituelen van die partij. Ik heb dat ook gezien bij de Visa-crisis. Mijn schepen, Chantal Pauwels, werd aangeklaagd in een zaak van onkostenbonnen. Achteraf bleek dat haar niks verweten kon worden. Ik heb haar mee overeind gehouden, omdat ik wist dat ze recht in haar schoenen stond. Maar bij Groen was er geen gram medeleven. De manier waarop ze werd opgeofferd, gaf me een heel vieze nasmaak. Ik ben blij dat socialisten hun mensen niet op zo’n manier willen afslachten.»


Koning auto

HUMO Hoe ziet u uw politieke toekomst?

MEEUWS «In tegenstelling tot anderen heb ik het talent om mezelf gelukkig te maken. Ik kan met weinig tevreden zijn. Ik zit hier niet voor mezelf, maar omdat de stad een progressief stadsbestuur verdient. Ik ben een ploegspeler die mensen kan coachen. De rol van de tweede zit me als gegoten. Onlangs heb ik een tandemkoers gewonnen: ik zat achteraan op die fiets.»

HUMO Krijgt Bart De Wever de stad niet cadeau? Groen, SP.A en CD&V hebben zichzelf in de voet geschoten.

MEEUWS «De Wever is ook beschadigd, nog meer na zijn laaghartige uitspraak over de ouders van Mawda. De N-VA doet alsof ze alleen bestuurt, maar ook zij zullen een coalitie moeten maken. Maar met wie? CD&V en Open VLD worden al zes jaar gedegradeerd tot meelopers. Beide partijen zijn het bovendien oneens met grote delen van het sociale beleid.»

HUMO Durft Bart De Wever een akkoord sluiten met Vlaams Belang?

MEEUWS «Dat denk ik niet. Zijn strijd tegen het ranzigste nationalisme is oprecht. Helaas verkoopt hij zelf ranzige praat om de Vlaams Belang-kiezers in zijn mand te houden. Maar het wordt niet gemakkelijk voor hem om andere partners te vinden.»

HUMO U heeft er duidelijk veel vertrouwen in.

MEEUWS «Ik acht de kans zeer reëel dat we een progressieve coalitie kunnen maken met de partijen die een ander beleid willen. Dat zijn er meer dan SP.A en Groen alleen. Laat dát maar de inzet van de verkiezingen worden. Ik hoop dat het voortaan over de inhoud mag gaan.

»De N-VA geeft nu plots toe dat haar autobeleid mislukt is. ‘De auto is niet meer koning,’ staat in hun programma. We hebben zes jaar verloren, want er is niet, of veel te traag, geïnvesteerd in het openbaar vervoer en de fiets. Sluikstorten vinden ze nu ook een probleem. Daar hebben ze zes jaar niet naar omgekeken. De Wever merkt blijkbaar dat je een stad niet ideologisch kunt besturen zoals hij wou. Voor de media zijn al die ruzies en tegenstellingen plezant geweest, maar wat heeft de Antwerpenaar daaraan?»

undefined

null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

'Op dat feest van De Lijn was 70.000 man, hè. De intrede van Sinterklaas kost ook veel geld. Belástinggeld. En daar doet niemand moeilijk over.'

HUMO Heeft Bart De Wever het zo slecht gedaan? Antwerpen scoort goed in tevredenheidsenquêtes en de N-VA domineert de peilingen.

MEEUWS «Het resultaat van De Wevers autobeleid is dat de hele stad stilstaat. Niemand raakt er nog in of uit, en alternatieven zijn er niet. Pendelaars parkeren nu buiten de ring en nemen daar de tram. Dat maakt de parkeerdruk enorm en bewoners zijn daar terecht heel boos over. En net bij hen heeft De Wever zijn stemmen gehaald, door te beloven dat ze met hun auto tot aan de kathedraal zouden geraken.»

HUMO Het stadsbestuur heeft wel een oplossing voor de Oosterweelverbinding mogelijk gemaakt.

MEEUWS «De bemiddelaar heeft dat opgelost. Maar daarmee is de ring nog niet overkapt. Eerst moeten er 40.000 wagens per dag minder over die ring, nu is hij te breed. Dat lukt alleen door zwaar te investeren in openbaar vervoer, een maximumsnelheid van 70 km/u en een slimme kilometerheffing. Maar wat zie je? De N-VA-gemeentes Brasschaat, Ekeren en Schilde houden de verlenging van de tramroutes tegen. Die burgemeesters moeten hier eens komen uitleggen dat de ring niet overkapt zal geraken, omdat zij hun inwoners in de auto blijven duwen.»

HUMO U wil net als Groen een circulatieplan om auto’s uit het centrum te houden. In Gent waren de handelaars in de binnenstad daar heel boos over.

MEEUWS «Geen enkele middenstander is ooit slechter geworden van een autoluwe straat. Wij willen een autovrije binnenstad en een autoluwe zone binnen de ring. Ik ben ervan overtuigd dat Unizo dat zal steunen. De luchtkwaliteit zal verbeteren en het aantal fietsongevallen zal dalen. Nooit raakten meer fietsers gewond bij ongevallen. Autobestuurders en fietsers werden zelfs tegen elkaar opgezet. Het stadsbestuur gaf de politie de opdracht om ‘asociale fietsers’ aan te pakken, vlak nadat drie fietsers bij ongevallen omgekomen waren. Dat misdadige beleid is een vrijbrief geworden voor autobestuurders om voor het minste te toeteren en fietsers de huid vol te schelden. Daarmee is andermaal bewezen dat de N-VA mensen tegen elkaar opzet.»

undefined

null Beeld

HUMO Linkse partijen krijgen weleens het verwijt dat ze te soft zijn als het over veiligheid gaat. Hoe gaat u dat aanpakken?

MEEUWS «De politie moet actiever en meer aanspreekbaar zijn in de wijken. Ik woon vlakbij Park Spoor Noord: daar zie je geen patrouilles per fiets of te voet, alleen combi’s. We moeten de agenten uit hun auto’s halen. Jinnih Beels zegt terecht dat je al stappend veel meer ziet.

»Als stadsambtenaar was ik mee verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. Wij deden in de Seefhoek toen al wat Jan Jambon beoogde met zijn Kanaalplan: orde op zaken stellen via huisbezoeken. Als je ziet wat er achter de voordeur schuilgaat, kun je veel problemen oplossen. Ik weet niet of dat soft is, maar het wérkt.»

HUMO Wat met the war on drugs?

MEEUWS «Nog een voorbeeld van ideologisch beleid dat gefaald heeft. In de stad woedt nu zelfs een open oorlog over cocaïne. Heel Deurne slaapt ’s nachts niet meer. Het Stroomplan is met veel bombarie aangekondigd, maar behalve een nieuwe drugsmoord hebben we daar nog niet veel van gezien. Wij zeggen al lang dat je het probleem bij de wortel moet aanpakken: in de haven. Het is heel stoer om in de binnenstad een paar cannabisgebruikers op te pakken, maar dat heeft geen zin als de containers vol coke blijven toestromen. Onze haven is zo lek als een zeef. Dáár moeten we de strijd winnen.

»We moeten ook de ondermijnende economie en malafide winkels aanpakken. In een rapport – waarvan de pers een gecensureerde versie kreeg – geeft het stadsbestuur toe dat het dat te weinig heeft gedaan. De politie en inspectiediensten werken niet goed samen. We moeten ook de machocultuur doorbreken. Patsers die grote sier maken omdat ze 2.000 euro per week vangen met dealen of koerieren, gaan we uitkleden tot op het bot. We kennen de drugsfamilies. Als we hun inkomsten in kaart brengen, kunnen we hen kaalplukken. Maar dan moeten we ook met de goeie gasten gaan praten en ouders op hun verantwoordelijkheid wijzen. Jinnih kan dat.»


‘Bruin mannen’

HUMO Eén op de vijf Antwerpse jongeren verlaat de school zonder diploma. U bent pedagoog, wat wil u daaraan doen?

MEEUWS «De Vlaamse Regering heeft de onderwijshervorming afgevoerd en dat is een ramp voor de stad. Onze kinderen in het zesde leerjaar weten te weinig en hebben vaak een moeilijke thuis. Als je de keuze voor het eerste jaar middelbaar kunt uitstellen, is dat beter voor hen. We moeten ons schoolsysteem herdenken.

»Wij willen dat kinderen tot zes uur op school kunnen zijn, en kwalitatieve voor- en naschoolse activiteiten aanbieden. Laat ze hun huiswerk op school maken, met hulp van geschoolde begeleiders. Anders meet je alleen hoe slim hun ouders zijn. Veel mensen hebben niet de kennis om hun kinderen te helpen. We hebben ook extra leerkrachten en ondersteunende mensen nodig.»

HUMO Dat gaat veel geld kosten.

MEEUWS «Onderwijs is te belangrijk. Voor we de ring overkappen, moeten we zorgen voor de toekomst van iedereen die hier vandaag opgroeit. We moeten de moeders meer bij de school betrekken. Mijn vrouw geeft Nederlandse les aan volwassen anderstaligen. Sinds dit jaar heeft ze een project dat moeders naar school haalt. Sommigen hebben jarenlang thuis gezeten en dúrven niet praten, in geen enkele taal. Mijn vrouw neemt hen mee naar de Zoo en naar het MAS. Ze maakt hen mondig, leert hen boekjes lezen en spelen met hun kinderen, want in sommige gezinnen gebeurt dat niet. Als je thuis met de school verbindt, los je veel op.»

HUMO In stadsscholen blijven sommige meisjes weg van de zwem- en turnlessen, met goedkeuring van hun ouders.

MEEUWS «Scholen mogen daar niet aan toegeven. Kinderen moeten samen sporten en uitstapjes maken. In alle scholen. Ik hou niet van twee maten en twee gewichten. Maar we moeten mensen ook de kans geven om te wennen aan onze samenleving. De Antwerpse rector Herman Van Goethem zei dat je in een stad een extra waarde moet toevoegen aan de verlichting: geleidelijkheid. Dat is er knal op! Je moet moeders geleidelijk uit hun patriarchale cultuur halen. Dat doe je niet door toe te geven aan gescheiden zwemmen, maar ook niet door hen op te jagen. Twee generaties geleden leefden we op het platteland niet zo anders als sommige stadsgezinnen vandaag. Zij die zo geforceerd de waarden van de verlichting willen opleggen, draaien er één voor één de lampjes van uit.»

'Het resultaat van De Wevers autobeleid is dat de hele stad stilstaat. Niemand raakt er nog in of uit, en alternatieven zijn er niet.'

HUMO Hendrik Bogaert zei vorige week in Humo: ‘Als je na 25 jaar in België nog geen Nederlands praat en alleen naar de Turkse tv kijkt, wat doe je hier dan?’»

MEEUWS «Uiteraard zijn er mensen die zich opsluiten in hun cultuur, maar van de chassidische joden gedogen we dat, waarom dan van Turken niet? Nogmaals: geen twee maten en twee gewichten. Ik ben voor de geleidelijke weg.»

HUMO Vijfentwintig jaar is wel héél geleidelijk.

MEEUWS «Mensen hebben het recht op hun eigen cultuur en godsdienstbeleving. Dat heet vrijheid. Natuurlijk moeten mensen onze taal spreken en deelnemen aan onze samenleving. Maar we laten hen te veel aan hun lot over, nadat ze hun diploma overlevings-Nederlands hebben behaald. Daar zijn ze níéts mee. We moeten hen blijven begeleiden naar de bibliotheek, naar het theater, naar de school van hun kinderen... Nog een oplossing: erken de moskeeën. De rekrutering van jihadisten gebeurt niet daar, maar op het internet. In de moskee voelen jongeren zich goed en zullen ze gaandeweg losser met hun geloof omgaan.»

undefined

null Beeld

HUMO Zegt u nu dat jonge moslims zullen seculariseren in de moskee?

MEEUWS «Ja. Ik ken sommige moskeeën zeer goed: daar is een strijd bezig tussen de jongeren en de oude, conservatieve garde. De jeugd wil moderniseren en een overheidserkenning aanvragen. Door die moskeeën niet te erkennen, houden we de lente tegen en zorgen we dat de oude conservatieven gelijk krijgen: ‘Zie je wel, we zullen er nooit bijhoren’.

»Je merkt dat de rest van Vlaanderen nu begint te zien wat wij tien jaar geleden al hebben meegemaakt. Hendrik Bogaert is daar een voorbeeld van. In West-Vlaanderen schrikken ze, omdat de bruin mannen daar nu ook wonen. Wel, er zijn evenveel blanke als bruine gezinnen die de stad verlaten. Na vijf jaar is een kwart van de jonge gezinnen hier weg. Dus Vlaanderen, ‘ze’ komen (lacht).»

HUMO Güler Turan, uw nummer drie op de lijst, dweept met de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse groepering. Ligt de lat zo laag in de strijd om de allochtone stem?

MEEUWS «Van framing gesproken! In Gent stond Siegfried Bracke ook op de foto met die organisatie. Güler is al jaren een verbindingsfiguur tussen de verschillende strekkingen in de Turkse gemeenschap. Als advocate kent ze veel mensen. Ze is op feestjes geweest waar Grijze Wolven waren, maar dat waren geen militantenfeestjes van die groepering.»

HUMO Heeft u regels voor allochtone kandidaten?

MEEUWS «Ja. We peilen vooraf bij die mensen of ze respect hebben voor de mensenrechten. Mogen meisjes mee op schooluitstap? Mogen ze zwemmen op school? Mag uw zoon nog binnen als hij homo is? Als er op die vragen een vreemd antwoord komt, stopt het.»

HUMO Wat vond u van het geval-Aaron Berger, de joodse kandidaat van Kris Peeters, die werd afgeserveerd omdat hij weigert vrouwen de hand te schudden?

MEEUWS «Dat deed me echt verdriet, ik heb dat ook laten weten aan Kris. De manier waarop hij en Berger zijn afgemaakt, was herkenbaar. Men heeft van die hele gemeenschap een karikatuur gemaakt.»

HUMO Zou Berger op uw lijst mogen staan?

MEEUWS «Nee, want hij zou op onze vragen over schooluitstapjes en homo’s ook weifelend antwoorden. Maar ik vind die hysterie over de handdruk overdreven. Er zijn nog manieren om elkaar respectvol te begroeten.

»De dag voordien sprak ik met mensen van een joodse zorginstelling. Zij vertelden dat de armoede en werkloosheid in hun gemeenschap fors toeneemt. Zouden we het daar niet beter eens over hebben? De armoede is gestegen onder dit stadsbestuur: 90.000 mensen groeien op in een gezin waar amper of niet wordt gewerkt. Het aantal leefloners piekt. Het aantal mensen dat financiële steun nodig heeft, is opgelopen tot ruim 150.000. De Wever zou dat Waalse toestanden noemen. Wij willen dat iederéén in de stad vooruit kan geraken. Mag het daar de komende maanden over gaan?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234