null Beeld

Tom Waes in 'De slimste mens': 'Zet een mooie vrouw als Danira tegenover Brusselmans en hij is niet te houden'

‘Opinions are like dicks: everybody has one.’ Toen wij laatst checkten, was dat gelukkig niet het geval, maar het is één van de weinige missers - filmkenners, meerwaardezoekers en avonturiers weten dat 'assholes’ de juiste invulling is - van Tom Waes in zijn tweede rondje 'De slimste mens ter wereld'.

kd

HUMO Een dikke vijf jaar geleden deed je voor het eerst mee, maar toen speelde je niet tactisch genoeg: je vergat je in de finale te laten zakken onder de tijd van tegenstander Filip Joos.

Tom Waes «Waardoor ik er na twee afleveringen al uit lag. Ik stond er nochtans goed voor: ik was de finale begonnen met ruim 150 seconden voorsprong. Op het cruciale moment had Filip nog maar 7 seconden, maar in plaats van me te laten zakken tot 6 seconden, riep ik stomweg ‘Stop!’ – terwijl ik verdorie nog 40 seconden over had. En Filip wist helaas dat Jean-Paul Sartre een Franse filosoof was (lacht).

»Toen Erik Van Looy me belde om te vragen of ik geen goesting had in een revanche, heb ik dus niet getwijfeld: ik wist dat ik beter kon.»

HUMO Waarop je meteen bent beginnen te studeren?

Waes «Niet echt. De makers drukken de kandidaten altijd op het hart dat je niet méér kennis nodig hebt dan wat je vergaard hebt in het middelbaar, maar dan nog: hoe begin je daaraan? Hoe meer je studeert, hoe meer je beseft wat je allemaal níét weet. Neem nu de Tweede Wereldoorlog. Het werkt verlammend om het lijstje van sleutelfiguren te bekijken: ‘Juist, Harry S. Truman! Wie was dat nu weer precies? En wat was de rol van Eisenhower ook alweer?’ Ook heel ambetant aan Wikipedia: je kunt blijven doorklikken. Dan kom je bij de Duitse hoofdrolspelers terecht: Goebbels, Himmler, Eichmann(blaast) Dan denk ik al snel: ‘Och, laat het maar zo.’

»Wat ondanks die ingesteldheid toch het geval is: je begint vanzelf van alles lijstjes te maken. Enorm stresserend: het stopt niet. Ik dróóm lijstjes. Rijd ik bijvoorbeeld de parking van de Carrefour op, dan vraag ik me meteen af wat de vijf grootste Belgische supermarktketens zijn.»

HUMO We kennen je uit ‘Tomtesterom’ en ‘Wauters vs. Waes’ als een competitiebeest. Geldt dat ook voor het quizzen?

Waes «O ja (lacht). Je kan wel zeggen: ‘Het is maar een spelletje’, maar zodra je daar zit, is het plots van staatsbelang. Zodra de puzzelronde begint, verandert iedereen in een gefocust beest. Mijn doel was om het beter te doen dan de vorige keer, en dat is me al gelukt. Nu wil ik vijf deelnames halen, want dan ga ik door naar de finaleweek.

»Maar: ik ben totaal geen quizzer. In tegenstelling tot m’n goede vrienden Michiel Devlieger, Tom Lenaerts en Bart De Pauw – die samen in een quizclubje zitten – doorkruis ik in het weekend niet het hele land om te gaan quizzen. Ik heb wel wat beters te doen (lacht).»

HUMO ‘De slimste mens’ is ondertussen al aan zijn dertiende jaargang toe, en toch blijft het het best bekeken VIER-programma. Waaraan ligt dat, denk je?

Waes «Het is gewoon heel grappig. De vragen zijn spitsvondig, de fragmenten goed gekozen, de jury amusant, en Erik Van Looy zelf doet dat onwaarschijnlijk goed.»

HUMO Wat de humor betreft: die krijgt de kritiek vrouwonvriendelijk te zijn. In de eerste aflevering waar jij aan meedeed, zei jurylid Adriaan Van den Hoof bijvoorbeeld, als aanvulling op de man cave: ‘Er bestaat ook zoiets als een woman cave: te verkrijgen bij Dovy Keukens.’

Waes «Dat gevoel heb ik totaal niet. De vrouwen zijn toch ook goed vertegenwoordigd in de jury, met straffe madammen als Sarah Vandeursen en Ruth Beeckmans? En die laten zich niet doen. Maar als je een mooie vrouw als Danira Boukhriss tegenover Herman Brusselmans zet, ja, dan is die niet te houden (lacht).»

HUMO Over Danira gesproken: zij kreeg zoveel kritiek over zich heen op sociale media – ze zou te ad rem zijn – dat ze op ‘digitale detox’ ging.

Waes «Daar begrijp ik geen fluit van. Ze is nog maar 25 en speelde de sterren van de hemel – niemand van de kandidaten, de jury of het publiek had problemen met haar. Als je in Eric Goens’ rubriek ‘Helden van het internet’ in ‘Karen & De Coster’ ziet welk soort mensen die onlinebagger spuien…

»Ik heb er ook ervaring mee: of het nu bij ‘Tomtesterom’, ‘Wauters vs. Waes’ of ‘Reizen Waes’ was, altijd werd er wel iets getweet à la ‘En dat met ons belastinggeld!’ Ik kan goed tegen gefundeerde kritiek, maar ik lig niet wakker van azijnpissers en haatzaaiers.»

HUMO Wat er in de media alweer werd bijgesleurd: studies die zouden uitwijzen dat mannen grappige en gevatte vrouwen als bedreigend ervaren.

Waes «Terwijl een grappige vrouw net enorm sexy is. Ik wil in elk geval een vrouw die me aan het lachen kan brengen – in een relatie is dat voor mij toch het tweede belangrijkste.»

HUMO En wat is dan het belangrijkste?

Waes «Eh. Laten we zeggen: my brain is my second favourite organ (lacht).»

HUMO Typisch! Tot slot: wat spookte je nu precies uit in die taxi in Tenerife dat je vrouw niet mocht weten?

Waes «Ik zal je moeten teleurstellen: ik was er gewoon met mijn vrouw zelf op vakantie. Was ik er echt geweest zonder haar, dan was ik wel zo slim geweest om dat niet in ‘De slimste mens’ te vermelden (lacht smakelijk)


Bekijk de aflevering van donderdag 5 november met Axelle Dauwens, Tom Waes en Piet Hoebeke:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234