Tom Waes, nieuw jurylid van 'De slimste mens'

Donderdag treedt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters aan in ‘De slimste mens ter wereld.’ Hij begeeft zich op glad ijs, want Muyters’ voorgeschiedenis van weerbarstig cijferwerk en kekke dansmoves opent een wereld van mogelijkheden voor de jury. Die wordt donderdag voor het eerst bemand door Tom Waes, laureaat van de vorige jaargang. En dat geeft vanzelf aanleiding tot de volgende openingsvraag.

HUMO Wat is het moeilijkst: jureren of zelf meedoen?

Tom Waes «Zonder enige twijfel: kandidaat zijn. Men schijnt soms te denken dat ‘De slimste mens’ een simpel spelleke is, maar ik was bij momenten gestrest tot achter de kieuwen. Jureren is simple comme bonjour: af en toe tussenbeide komen, en passant een kandidaat jennen en – als het meezit – grappig zijn (lacht). Maar ook dat is niet altijd evident. Ik had soms de neiging om de handrem aan te trekken: ik weet nog dat ik als kandidaat soms in de flow zat en dat zo’n tussenkomst van de jury dan érg ongelegen kwam. Dan kon ik alleen maar denken: ‘Allee man, maak voort.’ (lacht)»

HUMO Eveneens lid van de achtbare jury: Jeroom.

Waes «Ja. Ik heb Jeroom heel graag, ik moet altijd heel hard met hem lachen, maar het is soms, euh, raar (lacht). Ik ben iemand van de gulle lach: als iemand een goeie mop vertelt, lach ik méé. Jeroom niet: die zit daar de hele tijd met een uitgestreken smoel. Moeilijk, soms.»

HUMO Tussen haakjes: heb je ‘De premier’ al gezien?

Waes «Nee, maar ik hoef hem niet gezien te hebben om op de kap van Erik Van Looy te zitten: hij is sowieso altijd kop-van-jut. En hij kan er keihard om lachen: beter wordt het niet.»

HUMO Wie wordt jouw opvolger?

Waes «Olga Leyers heeft indruk gemaakt: nog maar 19, en al zo waanzinnig veel weten? Straf. Of ze bereidt zich heel goed voor, wat zeker geen schande is. Maar mijn geheimtip is Bieke Ilegems. Ze staat als nieuwslezeres met beide benen in de actualiteit, weet als jonge mama ook iets over Beyoncé. Degenen die iedereen uit de Dag Allemaal én iedereen uit de ministerraad kennen: dat zijn de gevaarlijkste tegenstanders.»

HUMO Jij bent intussen druk doende met een derde seizoen van ‘Reizen Waes’: vlot het?

Waes «Ja. De laatste aflevering is gedraaid, we zijn aan het monteren en ik ben aan het inlezen: half januari gaan we op antenne. Ik mag nog niets verklappen, maar ik ben supercontent. Bij mijn vorige programma’s had ik na twee, drie seizoenen het gevoel dat het erop zat, dit keer absoluut niet. In het eerste seizoen hebben we specifiek ingezoomd op landen die op de zwarte lijst van Buitenlandse Zaken staan, en dus ronduit gevaarlijk zijn: dat hebben we vanaf het tweede seizoen losgelaten. Vier of vijf topontmoetingen met rare kwieten volstaan voor een sterke aflevering. We hebben nog gevaarlijke landen bezocht, maar je moet echt niet onder schot gehouden worden om goeie televisie te maken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234