null Beeld

Tomas De Soete: 'Een plastieken Stromae en Polle Pap op sokken'

‘De Canvas popnacht’ draagt een leugenachtige titel – het betreft hier een avond, geen nacht – maar het kondigt zich niettemin aan als een uiterst veelbelovend, bij voorbaat al voor herhaling vatbaar initiatief. Het woord is aan gastheer Tomas De Soete.

Noud Jansen

Tomas De Soete «‘De Canvas popnacht’ is een muzikale marathonuitzending, live vanuit het STUK in Leuven. We – en daarmee bedoel ik: ikzelf en de vleesgeworden popencyclopedieën Jan Delvaux en Jimmy Dewit – hebben het drie uur lang over zestig jaar popgeschiedenis, gelardeerd met fragmenten uit het rijke VRT-archief, en met gesprekken met muzikale coryfeeën. Bélgische coryfeeën, om precies te zijn, want de insteek is dat zowat de hele popgeschiedenis op één of andere manier wel met ons land te maken heeft.»

HUMO ‘We vernemen,’ zo maakt het persbericht ons warm, ‘welke Belgische pater een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de hardrockgeschiedenis.’ Geef mij het antwoord al eens?

De Soete «Nee (lacht). Anders zullen Jimmy en Jan heel boos op me zijn. Laat het me erop houden dat de clou zo ongelofelijk is dat je ’m, euh, niet zult geloven. En dat geldt voor wel meer verhalen die ze zullen vertellen.

»Wat zeker ook leuk zal worden, is de rubriek ‘Black Box Revelations’: makers van videoclips, of meer in het algemeen van beeld bij muziek, die over hun werk praten. Roger Leclerq bijvoorbeeld, de cameraman die in 1992 het legendarische optreden van Pearl Jam op Pinkpop heeft gefilmd – Eddie Vedder is toen in een televisiekraan geklauterd. En mijn oude studiegenoot Raf Reyntjens doet uit de doeken hoe hij de adembenemende clip van Stromae’s ‘Papaoutai’ heeft gemaakt. Onlangs stuurde ik hem een berichtje: ‘Hey, Raf, die plastieken Stromae die je in de clip ziet, is die er nog?’ Ik dacht: stel je voor dat we ’m in het STUK kunnen zetten tijdens de uitzending, dat zou geweldig zijn. ‘Maar Tomas toch,’ mailde hij terug, ‘er is nooit een plastieken Stromae geweest!’ Blijkbaar was Stromae dermate goed geschminkt dat ik vast niet als enige dacht dat het een pop was.»

HUMO Paul Michiels geeft tekst en uitleg bij een inmiddels bijna veertig jaar oude videoclip.

De Soete «Ja, die van zijn doorbraaksingle ‘Females’ (grinnikt). ’t Is de meest bevreemdende clip die ik ooit heb gezien: Paul Michiels ziet eruit als een landloper, en ergens in het halfduister scharrelt hij twee dames op met wie we hem even later in een sjofele slaapkamer de liefde zien bedrijven, als ik me niet vergis met z’n sokken nog aan. Het is een clip die ontzettend veel vragen oproept, maar Polle Pap heeft ze allemaal kunnen beantwoorden.»

HUMO Wanneer vindt ‘De Canvas popnacht’ ook alweer plaats?

De Soete «Op vrijdag 3 januari, in het STUK. Iedereen die van muziek houdt, of die eens vlak bij Charlotte Adigéry of Bea Van der Maat wil zitten, is welkom.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234