null Beeld

Tomas Van Den Spiegel geeft sporters zakelijk advies

In ‘The Sky Is the Limit’ lijkt Steven Defour geld en vrije tijd te veel te hebben, maar het ziet er niet uit alsof hem dat diep gelukkig maakt. Wat moeten sporters met hun geld en vrije tijd? Als ze ’t echt niet weten, kunnen ze altijd aankloppen bij Tomas Van Den Spiegel – ooit basketter en slimste mens ter wereld. ‘Athlete support’ staat er tegenwoordig op zijn visitekaartje, een job die hij zelf heeft bedacht. Voor Optima begeleidt hij sporters op financieel en zakelijk vlak en geeft ze tips om hun leven na de sport voor te bereiden.

Sander Van den Broecke

Tomas Van Den Spiegel «Na je sportcarrière heb je nog een jaar of vijftig te leven. Als je slim met je geld bent omgesprongen en je hebt je een beetje op je tweede carrière voorbereid, wordt dat al wat makkelijker. Veel sporters denken daar niet aan. Omdat ze zich honderd procent op hun vak focussen, maar ook omdat ze er niet voor gewapend zijn. Ze hebben vaak geen hogere opleiding gekregen, zijn volwassen geworden in een heel beschermd milieu, moeten amper plannen omdat alles voor hen wordt gedaan. Ze weten eigenlijk niet goed hoe het er in het echte leven aan toe gaat. En als het toppers zijn, komt het geld nog eens vlot binnen ook, waardoor ze zich helemaal geen zorgen maken.

»Zo was ik in het begin van mijn carrière ook. Maar geleidelijk aan kwam het besef. Alleen: hoe plan je die toekomst? Ik had nood aan informatie, aan betrouwbare steun, en zo ben ik een jaar of zes geleden als klant bij mijn huidige werkgever terechtgekomen. Managers helpen je wel, maar het zijn geen financiële experts. Ikzelf ook niet, maar ik fungeer nu als vertaler: sporters en financiële adviseurs praten vaak naast elkaar heen, ik zorg dat ze elkaar begrijpen.»

HUMO Waarom zocht je zelf naar hulp?

Van Den Spiegel «Ik zag door de bomen het bos niet meer. Ik had rekeningen in verschillende landen (Van Den Spiegel speelde in Italië, Rusland, Polen en Spanje, red.), pensioenfondsen ook, werd op verschillende manieren belast, had een paar investeringen gedaan... een heel financieel kluwen. En zo is het bij veel sporters. Dát is meestal onze eerste taak: orde scheppen in die warboel.»

HUMO Tref je echte puinhopen aan?

Van Den Spiegel «Neen, in België valt dat uitstekend mee. Veel klanten zijn zoals ik zelf was: geen domme dingen gedaan met hun geld, maar het kan allemaal wel beter. Maar soms schrik ik toch een beetje. Een aantal klanten was bijvoorbeeld in een piramidesysteem gestapt. Niet echt voor veel geld, maar toch. ‘Dat ze zich daaraan laten vangen,’ denk je dan. Maar dat is typisch: één sporter doet het en meteen volgt een heel pak anderen. Kopieergedrag. Zeker als het om snelle winsten gaat: sporters zijn daar uiterst gevoelig voor. Ze zijn geconditioneerd om op korte termijn te denken. Om de zoveel dagen moet er een wedstrijd gewonnen worden. Maar zo werkt het in de echte wereld niet: daar wint de schildpad bijna altijd van de haas.»

HUMO Daarom schijnt gokken ook zo’n groot probleem te zijn, bijvoorbeeld bij spelers in de Premier League.

Van Den Spiegel «Dat is dezelfde kick, hè? Maar Engeland heeft echt wel een serieus­ probleem. Drie op de vijf spelers uit de Premier League zijn binnen de vijf jaar na hun carrière bankroet: dat zijn cijfers die vorig jaar zijn bekendgemaakt. Als je weet hoeveel die jongens gemiddeld verdienen, is dat ronduit hallucinant. Dat gokken heeft er bij sommigen mee te maken, maar de meesten doen ook aan overspending: ze geven te veel uit en blijven dat doen, ook als de geldkraan is dichtgedraaid. Ze kopen vaak op krediet, sluiten de ene lening na de andere af, maar ook die moeten worden doorbetaald als de inkomsten opdrogen. En dan worden ze nog eens langs alle kanten benaderd door haaien. Die sporters willen vaak iets nuttigs doen met hun geld, maar kunnen dat zelf niet. Dus zoeken ze partners, en daar maken anderen misbruik van. Vooral vastgoedprojecten worden aangeboden – ik heb zelf in Rusland en Spanje tientallen voorstellen gekregen – maar vaak blijken dat luchtbellen te zijn. In grote sportlanden heb je zogeheten financiële adviseurs die alleen maar op sporters jagen. Zitten daar af en toe betrouwbare figuren bij? Wellicht wel. Zitten er ook veel oplichters tussen? Absoluut. Maar het is heel moeilijk om het onderscheid te maken. Er worden je constructies voorgespiegeld waar zelfs experts hard op moeten studeren om ze te doorgronden.

»’Dommerik,’ zeggen mensen dan als ze horen dat een sportman zich heeft laten vangen, maar ook Sir Alex Ferguson van Manchester United – toch geen idioot – heeft zich aan een investering verbrand.»

HUMO Bij ons is ex-Rode Duivel Danny Boffin een bekend slachtoffer. Bijna al zijn geld kwijt aan één immobiliënproject.

Van Den Spiegel «Ook dat is een klassieke fout: je eieren in één mand leggen. Altijd riskant, zelfs als het om bonafide zaken gaat. Ik had collega’s in het Spaanse basketbal die zich volledig in vastgoed lieten uitbetalen: appartementen in plaats van loon. Dat was helemaal niet louche, maar de vastgoedmarkt in Spanje is in tien jaar tijd helemaal in elkaar gestuikt en nu zijn die flats in waarde gehalveerd.

»Maar nogmaals: dat soort rampen heb ik bij mijn klanten nog niet meegemaakt. Het valt op dat sporters die het hebben gemaakt, meestal ook intelligent zijn. Maar zelfs als je slim bent, kan je hulp gebruiken om je zaken verstandig te beheren. Er zijn zo veel dingen waar sporters niet aan denken. Verzekeringen bijvoorbeeld: velen weten niet eens dat je je kan indekken tegen een langdurige blessure, zodat je toch een gegarandeerd inkomen hebt. Of dat er een verzekering bestaat voor blessures die een eind maken aan je carrière.

»Huwelijkscontracten zijn ook een goed voorbeeld: sporters doen daar veel minder aan dan mensen die in een andere beroepscategorie evenveel verdienen.»

HUMO Waarschuw je even hard voor het zwarte gat als voor de financiële put?

Van Den Spiegel «Absoluut. Je moet al tijdens je carrière andere interesses ontwikkelen, nadenken over hoe je jezelf gaat heruitvinden. En dat is niet makkelijk. Je moet dezelfde motivatie en ambitie vinden voor iets wat je nooit zo veel emotie en voldoening zal bezorgen als je sport. Ik doe deze job met hart en ziel, ik ben even gedreven als toen ik nog speelde, maar leuker dan toen wordt het nooit meer.»

HUMO Veel sporters maken het zwarte gat al mee tijdens hun carrière, zij het in kleine dosissen, waardoor het niet opvalt en geen pijn doet: het heet vrije tijd, en daarin doen sommigen niks anders dan shoppen, rusten, dvd’s kijken en spelletjes spelen.

Van Den Spiegel «Rusten en ontspannen móét, het hoort bij topsport, maar de absolute leegte moet je proberen te vermijden. Ook al stop je maar vijf procent van je vrije tijd in iets nuttigs, in iets toekomstgerichts, je bent je toch al een beetje aan het voorbereiden op wat komt. Want zelfs al hoef je na je carrière niet meer te werken, je zal toch zin willen geven aan je leven. Sommigen denken van niet, die dromen zelfs van dat niks doen, maar na zes maanden slaat de ondraaglijke lichtheid van het bestaan toch toe. En als je jezelf van de ene dag op de andere moet heroriën­teren, is dat niet makkelijk.

»Sporters met een groot netwerk komen meestal goed terecht. Je ontmoet altijd veel mensen uit het zakenleven: sponsors, bestuurders, eigenaars, vips... Mijn advies: probeer zo goed mogelijk met die mensen overeen te komen, ze kunnen je na je carrière helpen. Ook daarmee help ik mijn klanten: ik deel niet alleen mijn ervaring, maar ook mijn netwerk.»

HUMO Het leven van Steven Defour zoals het in ‘The Sky Is The Limit’ wordt getoond lijkt onvoorstelbaar leeg.

Van Den Spiegel «Dat is tv natuurlijk. Je weet nooit wat ze níét tonen.»

HUMO Defour zelf heeft al in de kranten gezegd dat hij niks op het programma aan te merken heeft. Vind je het verstandig dat hij zich op die manier laat portretteren?

Van Den Spiegel «Pieter Van den Hoogenband, de Nederlandse zwemkampioen, heeft het onlangs nog gezegd: een sporter is een product en hij moet zichzelf zo goed mogelijk proberen te verkopen. Personal branding. Tijdens, maar ook na zijn carrière. Dat kan vandaag dankzij sociale media heel makkelijk, maar je moet het verstandig aanpakken. Perceptie is alles.»

HUMO Dan heeft Steven Defour het niet goed gedaan, want de perceptie is nu: ‘Een domme jongen die niks doet.’

Van Den Spiegel «Dat zeg jij.»

HUMO Dat zeg ik niet, want ik kén Defour en hij is helemaal niet dom. Maar het is wel wat de mensen denken.

Van Den Spiegel «Of het nu een goeie zet was of niet, dat laat ik in het midden, maar op lange termijn berokkent het hem volgens mij geen schade. Laat hem in Brazilië twee keer scoren en hij is weer een held.»

HUMO Het valt wellicht niet mee om jonge atleten te adviseren. Ze hebben succes, geld, worden op handen gedragen, hebben nog niet veel tegenslag gekend: vaak denken ze dat ze het allemaal op een rijtje hebben.

Van Den Spiegel «Dat zondagskind-achtige is heel typisch, ik was ook zo. En dan hebben ze ook nog eens een sterke wil, een absolute vereiste in topsport. Maar plots word je toch met tegenslagen geconfronteerd – dat gebeurt in élke carrière – en dan blijkt dat je wél hulp kan gebruiken.»

HUMO Van de slimste mens ter wereld dan nog!

Van Den Spiegel «Als het kan, graag (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234