null Beeld

Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw

Worden geheel conform de nuances uitdrijvende tijdgeest al te makkelijk over één kam geschoren: kennis en wijsheid. Kennis zoek je zelf op, wijsheid weet jou te vinden. Kennis komt van pas in een quiz, wijsheid in het leven. Kennis is aan te treffen in non-fictie, wijsheid in fictie.

Download gratis het e-book ‘Een mooie jonge vrouw’

Aan kennis geen gebrek bij ­Edward, antiheld tegen wil en dank van ‘Een mooie jonge vrouw’ (CPNB) van Tommy Wieringa: in de eerste helft van de jaren tachtig heeft de begaafde microbioloog zijn carrière op de vleugels van het aidsonderzoek een hoge vlucht ­laten nemen, in de tweede helft van de jaren negentig heeft hij zich dankzij de vogelgriep clever als een autoriteit in zijn vakgebied gehandhaafd.

Onverwachts als een virale aanval fietst de liefde zijn uitgebalanceerde leventje binnen, de blonde haren in de wind en de kont ­omhoog: ‘Het beeld van het meisje op haar fiets droeg alles in zich, als het DNA van de micro-organismen die hij uit de hele wereld kreeg opgestuurd.’ De verliefdheid heft tijdelijk de ‘tragische onevenwichtigheid’ op ­tussen de 42-jarige microbioloog en de vijftien jaar jongere Ruth.

De ­eerste wrijvingen wijt Edward aan het leeftijdsverschil: ‘In gezelschap van leeftijdgenoten nam ze haar ware leeftijd weer aan, licht en sprankelend.’ Maar hun onverenigbaarheid is er minder één van lichaam dan van geest: hij realist, zij idealist; hij geleerd, zij streetwise.

Brandpunt van hun geschillen is pijn. Ruth drijft op empathie, ‘de sleutel tot de pijn van een ­ander’, Edward is vooral met zichzelf bezig en met ‘de pijn die Boeddha genoemd had als één van de voornaamste bronnen van lijden: het scherp ­bewustzijn van ­verval’. Zij verwijt hem via zijn proeven op dieren de hoeveelheid ­lijden in de wereld te vergroten, hij vindt pijn vooral onmeetbaar wegens ‘geen objectiveerbare categorie’.

De ­onevenwichtigheid hangt ­tussen hen in, vergezeld van ­dreigende weemoed, terwijl het leven zijn ­beproevende wisselvalligheid ­ontplooit: een kind, een uit het zo goed als niets verschijnende broer, enig buitenechtelijk gedartel.

Wieringa weet het allemaal heel precies te vatten, van de overrompeling van de verliefdheid tot de zompigheid van de wanhoop. Dat verraadt een wereldwijs ­leven van goed kijken en juist voelen. Het gemis aan net die wijsheid breekt ­Edward ­onvermijdelijk zuur op. Hij voelt zichzelf desintegreren, ­samen met zijn zekerheden: ‘De afzonderlijke delen van zijn ­biografie ­wilden maar niet samensmelten tot één geheel, één leven, dat ­betekenis en samenhang ­vertoonde.’

Een ­fatale cocktail van een ­midlifecrisis, een ­afgebotte gevoeligheid en een ­tekort aan fictie.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234