null Beeld

'Tomtesterom': Tom Waes en zijn bodybuildingcoach Bill Richardson

Een stuurse blik, een diepe grom. En die kathedraal van een lijf. Aarzelend stap ik op hem toe, bevreesd om wat er met mijn hand gaat gebeuren als ze in één van die twee forse kolenschoppen verdwijnt.

jm

In gedachten neem ik al afscheid van een vingerkootje of drie. Maar ik raak niet gewond wanneer ik Bill Richardson de hand schud. Richardson (64) is de man die u afgelopen zondag als trainer van Tom Waes in actie zag in 'Tomtesterom'. Waes pimpte zijn lichaam in acht maanden tijd tot een bodybuilderskerkje en deed mee aan het Belgisch kampioenschap. Maar de echte ster van de aflevering was Richardson: ruw en onbehouwen, groot en genereus.


Enkele quotes

Bill Richardson «Ik ben een onemanshow. Wie in mijn club wil komen trainen, wordt onderdeel van mijn spektakel. Dat vind ik maar logisch: als ik op een plek kom waar ik nog nooit geweest ben en waar ik de gebruiken niet ken, dan luister ik. Dialoog werkt hier niet. Je vraagt me niet waarom je iets moet doen, je doet het gewoon.»
Tom Waes «Dat heeft hij me duidelijk gemaakt van bij het begin: 'Ik ben hier de baas, en er zal naar mij geluisterd worden.'»
Richardson «Ik heb pákken ervaring - ik doe al jarenlang aan bodybuilding, en ik heb honderden mensen getraind en voorbereid op wedstrijden. Ik wéét hoe het allemaal werkt, en dat geef ik door. Het hangt dus helemaal van de leerling af. Als hij kalm en bescheiden is, kan hij veel leren. Maar als hij hier vol agressie binnenkomt, is er werk aan. Korte lontjes moeten van hun woede af.»

Waes »Ik ben blij dat 'Tomtesterom' bijna gedaan is. Je kunt je die hectiek nauwelijks voorstellen. Er waren dagen dat ik om zes uur bij Bill was, om tien uur op de luchthaven theorie volgde voor de aflevering waarin ik met een Boeing vloog, in de namiddag boven Antwerpen ging vliegen, en 's avonds moest studeren omdat ik de volgende dag weer een ondervraging had. Het programma zat te veel in m'n leven. Dat ik nu iets totaal anders wil doen, heeft daarmee te maken. Ik wil iets waarvan ik de knop 's avonds kan afzetten. Niet meer dat intense, het leven overspannende.»
HUMO Je beklimming van El Capitan viel óók in die acht maanden.
Waes «Ja, en dat heeft me enigszins parten gespeeld. Als ik die acht maanden vollédig aan het bodybuilden had kunnen geven, was het resultaat nog beter geweest. Maar ik moest tussendoor, acht weken vóór de wedstrijd, nog die rots op. Daardoor kon ik niet doorgaan met diëten, want dan zou ik te zwak geweest zijn voor de beklimming. Ik haalde natuurlijk wel voordeel uit m'n krachttraining. Maar die heeft me ook tennisellebogen opgeleverd, en daarmee ben je niets op El Capitan (lacht).»
Richardson «En toch. Je hebt véél aan mij gehad, Tom, en niet alleen voor deze aflevering. Ik geloof niet dat je zonder mij El Capitan op was geraakt. Ik heb je kracht gegeven - fysiek, maar vooral mentaal.»

Waes «Eén keer is het tot een grote uitbarsting gekomen. Net voor de wedstrijd heeft Bill zich héél kwaad gemaakt omdat ik me liet gaan. Ik zei: 'Ik kan niet meer.' Het was doodstil in de zaal. 'Zo kwaad heb ik 'm nog nooit gezien,' zeiden mensen me later. Maar ik begreep dat hij niet kwaad was op mij, wel op het feit dat ik plots m'n geloof kwijt was. 'Je mag niet opgeven,' brieste hij.»
Richardson «Tom kan ook ambetant zijn, hoor. Ik herinner me dat hij toch een keer of vijf echt pissed was op mij. Maar ik vond Tom aanvankelijk een makkelijke leerling, en dat is zo gebleven. Ik heb hier al veel moeilijker gevallen gehad.»
Waes «Hij heeft een specifieke manier om met de dingen om te gaan. Als je om twee over tien binnenkomt en de afspraak was om tien uur, dan zegt hij: 'Goedenavond.' Maar au fond is hij een heel lieve mens. Als ik na twee uur zware training wegging en ik zei dat ik pijn aan mijn schouders had, antwoordde hij: 'Zever eens niet, en maak dat je thuis bent.' Maar in de namiddag belde hij me wel om te vragen hoe het met m'n schouder ging. En als ik de volgende dag aan mijn training wilde beginnen, riep hij me eerst naar boven en gaf hij me een massage van een uur.»
Richardson «Je doet het volgens mijn regels, maar dan ga ik ook door het vuur voor je. Dan word je mijn zoon.»

undefined

TOMTESTEROM

Eén | zondag 25 maart | 20.30

Achter de schermen bij de covershoot

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234