null Beeld

Ton Lemaire - Mettertijd. Dertig miniaturen

In ‘Mettertijd’ (Ambo/Anthos) heeft cultuurfilosoof Ton Lemaire, die met een lichte voetafdruk door de wereld stapt, een hem passende, bescheiden vorm gevonden voor een autobiografisch geschrift: aan dertig miniaturen heeft hij genoeg om de rijkdom van zijn leven te illustreren. Dertig overwinninkjes zijn het op ‘de grijze mist van het vergeten’, hij heeft ze een fraai coloriet gegeven.

Mark Schaevers

Die miniaturen dragen titels als ‘Das’, ‘Ven’, ‘Tumulus’, ‘Oaxaca’ of ‘Eenzaam uur’: ze beschrijven ervaringen en sensaties, sensationeel zijn ze nooit. Een vos gekruist in een bos, een wandeling door een beukenbos in Thüringen, beter bekend als Buchenwald: Lemaire heeft niet veel nodig om op iets interessants uit te komen. Hij mobiliseert zijn hele leven: hij reanimeert jongensfantasieën, maar betast ook de gedachten die hij heeft nu zijn laatste lente nadert. Hij kruist een belangstelling voor natuur en cultuur: het kan evengoed gaan over een landschap als over het schilderij ervan.

Lemaire brengt van zijn bewegingen in de wereld een beknopt verslag uit zonder veel stilistische franje, efficiënt gebruikmakend van zijn eruditie en kennis en talent voor verwondering. Zijn melancholische kijk maakt dat er weemoed aan de woorden gaat plakken. De eraan gekoppelde spaarzame reflecties over ruimte en tijd zijn nooit boekenwijsheid, maar altijd loopwijsheid, het motto van J.G. Herder getrouw: ‘Ik heb op menige wandeling van een paar uur meer geleerd dan ik door het lezen van honderd boeken ooit geleerd zou kunnen hebben.’ Lemaire overtuigt als stil propagandist van een stille wereld.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234