null Beeld

'Top Gear': in afwachting van de compleet vernieuwde versie met Chris Evans en Matt LeBlanc

Vrooooaaaarrrrr: in afwachting van het compleet vernieuwde ‘Top Gear’ met Chris Evans en Matt ‘Friends’ LeBlanc (op 8 mei op antenne bij de Beeb), alsook het nog titelloze autoprogramma van Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond op betaalzender Amazon Prime (ergens in de herfst), kunt u uw hart nog eens ophalen aan de herhalingen van de classic ‘Top Gear (seizoen 17) op 2BE.

'Top Gear'-presentator Richard Hammond had in 2006 een ongeluk met een raketauto, toen hij een keer 'echt verdomde hard' wilde racen.'

En als dat niet volstaat: check het met de vaart van een Pagani Huayra weglezende ‘Achter de schermen bij Top Gear – het verhaal van een insider’ van Richard Porter. Die was gedurende dertien jaar, 22 seizoenen en 175 afleveringen lang script editor ‘van wat per ongeluk het grootste autoprogramma ter wereld werd’. Bij wijze van voorsmaakje alvast deze anekdote over het ongeval van Richard Hammond in 2006:

Richard Porter «‘Ik wil een keer keihard racen,’ zei hij. ‘Echt verdomde hard.’ Andy Wilman, onze producer, hield op met het zoeken naar een volgende variatie op ‘Het spijt me heel erg’ en begon op te letten. Dit idee was van een elegante eenvoud. Als Hammond dat wilde doen, dan moest hij dat doen.

»Er werd een raketauto met straalmotor gevonden. In wezen was het een enorme gevechtsvliegtuigmotor op wielen en al het andere zat er enkel op om je ermee te kunnen verplaatsen. Er werd een passende locatie – op een vliegveld – geboekt en er werd geregeld dat Hammond wat training kreeg van een autocoureur die Ben Collins heette, die niet The Stig was, o hemeltjelief, nee, hoe kom je daar nou bij?

»Ik was niet aanwezig bij de opnamen. We waren op de terugweg naar Londen toen redactrice Debs McCarthy het telefoontje kreeg. Richard had een ongeluk gehad met de raketauto. Hij leefde nog, maar niemand wist hoe hij eraan toe was. Jeremy en James waren ieder apart van elkaar met de auto dwars door Londen naar het noorden geracet.

»Het ziekenhuis had in de krochten van het gebouw een ruimte voor ons vrijgemaakt en een paar van ons waren daar bij elkaar, we liepen te ijsberen en wisten niet echt wat we moesten doen. James en ik gingen buiten een sigaret roken. Aan de voorkant van het ziekenhuis dreigde een uitzinnige bende fotografen en nieuwslui de complete ingang te blokkeren. Wij glipten door de achteruitgang naar buiten en stonden ongehinderd vol in het zicht van de straat in ons vuistje te lachen omdat een stelletje aasgieren de kans miste op een shot van Hammonds tv-collega die stiekem een peuk stond te roken.

»James kreeg te horen dat hij bij Richard mocht, dus we stoven naar een kiosk om een exemplaar van ‘Auto Trader’ te kopen, waarmee ze hun lievelingsspelletje konden spelen: roestige ouwe bakken uitkiezen die ze wilden kopen. Een poosje later slenterde May naar buiten om ons gedag te zeggen. We vroegen hoe het met Hammond ging. ‘Ja hoor, gaat wel,’ zei May, terwijl hij zijn best deed opgewekt te zijn. ‘Je weet het wel, hè, hij blijft een sukkel.’ We glimlachten zwakjes.

»Vroeg in de avond zaten we rusteloos in een wachtruimte toen één van Richards broers opdook. ‘Hij wil jullie graag zien.’ We groepten naar boven en schoven voorzichtig de kamer in, wisten niet wat we zouden aantreffen. En daar zat Richard Hammond, rechtop in bed met een brede grijns op zijn gezicht en een vrolijk ‘Hallo, jongens,’ alsof hij zojuist bij de dokter was geweest om een vervelende wrat weg te laten halen. Zijn gezicht was wat gekneusd en hij zat aan allerlei buisjes en draden vast, maar hij was wakker, hij praatte en was springlevend. We probeerden opgewekt te zijn, zoals je dat doet als je bij iemand in het ziekenhuis op bezoek bent, hadden het over de immense snelheid waarmee hij was gecrasht en lieten duidelijk blijken hoe erg we ervan onder de indruk waren. Hammond boog zich naar voren. ‘Hebben jullie peuken bij je?’ fluisterde hij. Ik zei dat ik die misschien wel had. ‘Schitterend,’ zei hij. ‘Kunnen we er eentje opsteken?’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234