null Beeld

Top Gear: James May

Ooit was ‘Top Gear’ een autoprogramma zoals alle andere autoprogramma’s: de nieuwe Toyota Corolla werd aan een doorgedreven wegtest onderworpen, een inspecteur der politie kwam in de studio wijzen op de gevaren van overdreven snelheid, in een geinig gemonteerd filmpje werd aangetoond hoe men als geldbewuste chauffeur zoal op benzine kon besparen.

Noud Jansen

Dat ‘Top Gear’ anno 2013 een wereldwijd fenomeen is, heeft alles te maken met het feit dat de u welbekende Jeremy Clarkson en zijn maat Andy Wilman (thans executive producer) in 2002 op het lumineuze idee kwamen om het programma om te timmeren tot een alle kanten tegelijk uitdenderende, met de meest waanzinnige stunts gelardeerde, bijwijlen hilarische sitcom, waarin drie heren van middelbare leeftijd beduidend meer tijd steken in het elkaar verbaal vliegen afvangen dan in het deskundig bespreken van de jongste Audi A1.

Wereldwijd 350 miljoen mensen kijken er dezer dagen gemiddeld naar een aflevering: in die optiek hoeft het niet te verbazen dat de heren Clarkson, Hammond en May (én hun niet bijster mededeelzame collega The Stig) sinds enkele jaren sporadisch de boer opgaan met groots opgezette liveshows, waarin de hoofdingrediënten van het tv-programma gekoppeld worden aan allerlei spectaculaire stunts met auto’s en motoren.

James May (50) «Jeremy (Clarkson) en ik zijn de meest tegengestelde individuen die je je kunt voorstellen. Inmiddels is het zelfs een principekwestie geworden dat ik het met alles wat Jeremy zegt oneens ben, gewoon omdat het Jeremy is. Én vice versa.

»Mijns inziens is dat overigens één van de voornaamste redenen van het succes van ‘Top Gear’: het wordt gepresenteerd door drie mannen die elkaar eigenlijk niet kunnen uitstaan. Toegegeven, we zetten onze verschillen wel enigszins in de verf, omdat dat nu eenmaal entertainende tv oplevert. Maar dat neemt niet weg dat ik Jeremy daadwerkelijk een verwaande patser vind, en (Richard) Hammond een gehaarverfde ijdeltuit. En zij vinden mij op hun beurt een pedant mannetje.»

HUMO Waarom vinden zij u een pedant mannetje?

May «Omdat ik een zeurkous ben, die de dingen eigenlijk liever opzettelijk góéd zou doen in plaats van opzettelijk slecht.»

HUMO U bedoelt?

May «Af en toe krijg ik er wel eens het zuur vandat alles altijd per definitie fout móét gaan in ‘Top Gear’. Wanneer Jeremy en Hammond weer eens smakelijk staan te lachen om het zoveelste complete fiasco, dan denk ik wel eens: ‘For God’s sakejongens, kunnen we nu niet voor één keer eens iets in elkaar timmeren dat niet halverwege vuur vat, omver dondert of ontploft?’ (lacht) Maar ik vermoed – ik weet - dat ik de enige binnen de redactie ben die er zo over denkt.

»Het probleem is ook dat Jeremy een volslagen kluns is: hij is eenvoudigweg niet in staat om iets op een fatsoenlijke manier in elkaar te timmeren, ook al zou hij het graag willen. Ik herinner me dat hij ooit een verrekijker had gekocht, en dat-ie er op eigen kracht niet in slaagde om het halskoordje te bevestigen: of ik hem niet even wilde helpen? ‘Laat ik hem hier ter plekke vermoorden en begraven’, dacht ik toen ik dat touwtje stond vast te knopen, ‘Deze man zou meer nut hebben als compost’.»

HUMO Geef toe: Jeremy Clarkson is wel onverslaanbaar in het beledigen van heelder bevolkingsgroepen.

May (lacht) «Daarin moet hij inderdaad voor niemand onderdoen.»

undefined

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234