null Beeld

Topadvocaten over de zaak die hun leven veranderde (6): Christine Mussche over seksueel kindermisbruik in de Kerk

‘Ik kan niet naar films kijken waarin kinderen worden mishandeld,’ zegt advocate Christine Mussche.

Annemie Bulté

«Omdat ik het niet als fictie kan beschouwen, ik wéét dat die dingen ook echt gebeuren. Als ik in gerechtelijke dossiers de gruwelijke dingen lees die kinderen hebben moeten ondergaan, word ik fysiek onwel. Je zou denken dat je er na al die jaren wel aan went, maar dat is niet zo. Integendeel, door mijn werk wordt het juist erger.’ Mussche behartigt samen met collega Walter Van Steenbrugge de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. ‘Men vergeet weleens dat ook zij kinderen waren toen die feiten plaatsvonden.»

'Zonder de Danneels-tapes stonden we vandaag nog altijd nergens'

«Ik merk dat er een vermoeidheid is bij de mensen over dit onderwerp, en dat ergert me. Omdat ik te goed weet wat voor impact het voor sommige slachtoffers nog dagelijks heeft.’ Met een niet aflatende verontwaardiging zet advocate Christine Mussche zich in voor de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.»

Over de verhalen van slachtoffers:

Mussche «Die verhalen komen keihard bij me binnen, als een stomp in mijn maag. Soms bracht iemand een klasfoto mee van vroeger: ‘Kijk, dat ben ik op de bovenste rij, de derde van links. En helemaal rechts staat de priester over wie het gaat, onze klastitularis.»

Over het strafonderzoek naar de doofpotoperatie van de Kerk:

Mussche «Het onderzoek in Brussel is bijna afgerond. In het najaar, hopen we, zal blijken of kardinaal Danneels & co. zich wel of niet voor de rechter zullen moeten verantwoorden wegens schuldig verzuim.»

Over de Danneels-tapes:

Mussche «Toen Roger Vangheluwe op 23 april 2010 plots bekentenissen aflegde en ontslag nam als bisschop begreep ik er niets van. Priesters bekennen niet zomaar, wist ik. De puzzel is pas in elkaar gevallen toen de neef van de bisschop ons een paar maanden later vertelde dat hij een gesprek met kardinaal Danneels en Roger Vangheluwe over het misbruik had opgenomen. Toen werd duidelijk waarom de bisschoppen zo openlijk over de zaak communiceerden: ze konden niet anders.»

»De Danneels-tapes horen was ontroerend en ijzingwekkend tegelijk. Ik herkende de bevende, aarzelende stem van onze cliënt. Daarnaast klonk de zeer beheerste, koele stem van kardinaal Danneels, die hem probeert te intimideren. Zéér ontluisterend.»

undefined

De transcripte van de Danneels-tapes kunt u hier lezen, via de website van journalist en slachtoffer Roel Verschueren.

http://www.verschueren.at/De_Danneels_Tapes.html

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234