null Beeld

Topdokter Peter Stalmans gooit hoge ogen: 'Ik wil mensen weer kunnen laten zien'

In ‘Topdokters’ staat komende dinsdag voor het eerst professor Peter Stalmans centraal, oogchirurg aan het UZ Leuven. Niets te vroeg ook: Stalmans plantte begin dit jaar een bescheiden vlaggetje op de top van de oftalmologie-Olympus door voor het eerst in de geschiedenis van de oogheelkunde een centraal veneuze occlusie knock-out te meppen. Hoe is hij daarin geslaagd? En eigenlijk ook: wat ís een centraal veneuze occlusie?

Noud Jansen

Peter Stalmans «Een centraal veneuze occlusie, kortweg CVO, is een aandoening waarbij er zich een bloedklonter vormt in de ader die het bloed uit het oog laat wegvloeien. Het bloed dat door het hart in het oog wordt gepompt, kan dus niet meer weg. Daardoor treden er bloedingen over heel het netvlies op, en neemt het zicht drastisch af. Tot voor kort behandelde men enkel de gevolgen van zo’n CVO, en niet de oorzaak, omdat dat te lastig was. U moet weten: zo’n bloedvat is ongeveer zo dun als een menselijk haar. Er bestonden geen naalden die fijn genoeg waren om daarin te prikken, en op die manier een product in te brengen dat bloedklonters oplost.»

HUMO U hebt dus zo’n naald ontwikkeld?

Stalmans «Ja, de faculteit ingenieurswetenschappen van de KU Leuven heeft dat voor elkaar gekregen – ’t is toch iets om trots op te zijn dat er geen externe firma bij is komen kijken.

»Nu, er rijst wel een probleem: met de blote hand kun je onmogelijk minutenlang een naald van die afmetingen onbeweeglijk in een bloedvat houden. Daarom hebben we naast die naald ook een robot ontwikkeld die als een soort stabiliserende buffer werkt. Je kunt er als chirurg enkel heel langzame bewegingen mee maken; ’t is alsof je met je naald in een dikke gelei aan het werken bent. Zodra je op die manier de naald op de juiste plek hebt ingebracht, druk je een voetpedaal in: er treedt een vergrendeling op, en je kunt gecontroleerd in het bloedvat prikken en er het product in spuiten.

»Acht jaar hebben we aan naald en robot gewerkt voordat we zijn beginnen te testen: eerst op een plastic oog, daarna op varkensogen die we in een slachthuis zijn gaan halen, en ten slotte op ogen van levende varkens, want je moet uiteraard ook op pulserende bloedvaten geoefend hebben. En op 12 januari jongstleden hebben we de eerste mens ermee kunnen behandelen – een operatie die beter geslaagd is dan we hadden durven dromen.»

HUMO Dat moet een geweldig gevoel hebben gegeven.

Stalmans «’t Is geschiedenis schrijven, hè? Het was een wereldprimeur, dus het kwam in alle mogelijke tijdschriften aan bod: zo was het onder meer het coververhaal in Retina Today, dé krant in de wereld van de oogheelkunde, die door zowat alle oogartsen wereldwijd wordt gelezen. Maar kijk: die aandacht en die erkenning zijn leuk, maar ze zijn niet de voornaamste reden waarom ik deze job zo graag doe. Mensen weer kunnen laten zien: dát is de driving force, iedere dag weer.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234