Topdokter Wim Distelmans: 'Wat je moet doen om nodeloze pijn te vermijden'

Als er iets is wat dokter Wim Distelmans, de recentste aanwinst van ‘Topdokters’ op VIER, u wil inprenten als expert op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie, is het wel: gedenk te sterven. En gedenk er meteen bij dat er heel wat komt kijken bij dat loodje leggen.

Wim Distelmans «Ik hoop dat de kijkers een beter beeld zullen krijgen over hoe het einde van een leven eruitziet, want op euthanasie en het vakgebied van de palliatieve zorg blijft een huizenhoog taboe rusten. Begrijpelijk, want er zijn prettiger dingen dan je bekommeren om je dood als je kerngezond bent. Maar daardoor krijg ik veel mensen over de vloer die spijt hebben dat ze dat niet hebben gedaan. Te veel mensen lijden nodeloos pijn – pijn die ze hadden kunnen vermijden als ze vooraf orde op zaken hadden gesteld. Je hoeft niet terminaal ziek te zijn om beslissingen te nemen voor mocht je het ooit wel zijn. Sterven moeten we allemaal. Maar alle miserie die erbij komt kijken, kunnen we wél praktisch tot nul herleiden.»

HUMO U pleit ervoor dat mensen vooraf niet alleen hun testament in orde brengen, maar ook hun overlijden?

Distelmans «De voorafgaande zorgplanning noemen we dat. Als een patiënt niet meer kan praten, weten we tenminste wat hij of zij wil. Jullie hebben onlangs op jullie website (humo.be, red.) een reportage gebracht over een ouder koppel van wie de man geen euthanasie kan krijgen. Ze waren vooraf verkeerd geïnformeerd. Zulke situaties kun je vermijden, en als ik door in ‘Topdokters’ te verschijnen mensen aan het denken kan zetten over hún levenseinde, dan doe ik dat.»

HUMO U krijgt het geregeld zwaar te verduren van tegenstanders van euthanasie, die u ‘Dokter Dood’ noemen. Gaat dat op den duur niet wegen?

Distelmans «Soms wel, ja. Maar ik heb afgelopen zomer het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst mogen nemen voor mijn werk. Telkens als de kritiek weer aanzwelt, denk ik daaraan.»

HUMO En de somberheid die vanzelf komt kijken bij uw vak, hoe legt u die van u af op het eind van de werkdag?

Distelmans «Gelukkig heb ik van mijn vader zijn gevoel voor humor meegekregen (lacht demonstratief). Dat helpt om alles te relativeren. En vooral: ik krijg dankzij mijn werk erg veel gratis levenslessen van mensen die op hun leven terugblikken. Die zijn van onschatbare waarde.»

HUMO Wat is de belangrijkste les tot nu toe?

Distelmans «Stel niets uit. En als je ervan droomt om iets te doen in je leven, dóé het dan. Morgen kan het te laat zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234