null Beeld Photo News
Beeld Photo News

grensoverschrijdend gedragprocureur generaal johan sabbe

Topmagistraat Johan Sabbe wordt beschuldigd van aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk

In een zaal waar hij zelf zo vaak zetelde namens het Openbaar Ministerie is in Gent het proces ingeleid tegen de geschorste Oost-Vlaamse procureur Johan Sabbe. Hij wordt vervolgd voor grensoverschrijdend gedrag op het werk nadat zijn vroegere vrouwelijke chauffeur klacht tegen hem indiende.

Douglas De Coninck

Begin juli raakte bekend dat de procureur van Oost-Vlaanderen voor drie maanden werd geschorst. De schorsing werd daarna verlengd met zes maanden. Twee raadsheren-onderzoekers, een in Gent en een in Antwerpen, moesten aan de slag met een klacht met burgerlijke partijstelling van zijn vroegere chauffeur.

Vandaag werd voor het hof van beroep in Gent de feitelijke rechtszaak ingeleid.

‘Verliefd’

Procureurs hebben in ons land een dienstwagen met chauffeur, en het was in het Gentse gerechtelijke wereldje een publiek geheim dat er een verdoken relatie was tussen hem en haar. Toen zij daar in 2018 een punt achter zette, bleef Sabbe haar seksueel getinte berichtjes sturen en op een gegeven moment ook een expliciete foto. Voor de tuchtrechtbank voor magistraten verdedigde Sabbe zich met de woorden: ‘Er is een verhouding geweest van twee mensen die in zekere graad verliefd op elkaar waren. Maar er is niet over de schreef gegaan. Op een bepaald ogenblik ben ik tot inkeer gekomen.’

Zijn chauffeur ziet de zaken helemaal anders. Sabbe gaf als ‘superprocureur’ dagelijks leiding aan 330 mensen. Zij stelt dat ze zich professioneel geblokkeerd voelde en zag in juni 2020 geen andere uitweg meer dan een juridische procedure op te starten.

De tuchtrechtbank oordeelde na haar kennisname van de feiten: ‘Dergelijke houding druist fundamenteel in tegen de professionele voorzichtigheid en waardigheid die verwacht kunnen worden.’ De officiële aanklacht tegen Sabbe luidt ‘aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk’. De debatten zullen dan ook vooral draaien rond de aan- of afwezigheid van toestemming op het moment waarop de procureur zijn chauffeur met berichten bestookte.

Johan Sabbe in oktober op de tuchtrechtbank.  Beeld Photo News
Johan Sabbe in oktober op de tuchtrechtbank.Beeld Photo News

Pleidooien op 11 mei

Het proces is ingeleid met een zogenaamde kalenderzitting. De chauffeur, bijgestaan door advocate Christine Mussche, was aanwezig in het oude gerechtsgebouw in Gent waar het hof van beroep zetelt. Sabbe bleef afwezig en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Filip Van Hende. De pleidooien zijn pas voorzien op 11 mei. ‘Pleiten zal ik doen voor het hof’’, was het enige wat Van Hende achteraf kwijt kon. Er moeten eerst nog conclusies worden uitgewisseld.

Het lijkt een vrij eenvoudige rechtszaak te worden waarin alle procespartijen, heel anders dan in de zaak-Bart De Pauw, aansturen op een snelle afhandeling. Doordat Sabbe magistraat is, verschijnt hij meteen voor het hof van beroep in plaats van de correctionele rechtbank. Het hof en het Openbaar Ministerie zijn samengesteld door magistraten die weinig contact hadden met Johan Sabbe, die als procureur des Konings veel aanzien en erg veel waardering genoot. De voorzitter van het hof is Koen Defoort, een magistraat uit Brugge. Hij verwierf bekendheid als voorzitter op de assisenprocessen tegen onder meer Kim De Gelder en Kenny Bolle.

Johan Sabbe (60) wordt beschouwd als een van de belangrijkste magistraten van het land. Hij was jarenlang hormonenmagistraat en trad op in tal van zaken rond fraude in de veeteelt en doping in de wielrennerij. Hij vorderde een taakstraf voor wielrenner Frank Vandenbroucke en bedacht de achteraf op dopingprocessen vaak herhaalde boutade: ‘Waarom lopen de koeien altijd mee als de koers passeert? Omdat ze de renners kennen van bij de dierenarts.’

In 2007 kwam Sabbe aan het hoofd te staan van het Gentse parket. Na de hervorming van de parketten in 2014 kreeg hij ook die van Dendermonde en Oudenaarde onder zijn hoede.

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234