null Beeld

Topmodel Siberië

'Het duo reist het Russische binnenland in, tot in de kleinste dorpen en steden. De uitdaging is om de meisjes zo jong mogelijk te strikken, vaak al op vijftien, zestien jaar.' Misschien ontwikkelt u, op basis van deze zinnen, het vermoeden dat u een artikel over Dutroux-achtigen zit te lezen. Nope: we hebben het citaat geplukt uit de perstekst van de 'Koppen XL'-aflevering van vanavond: 'Topmodel Siberië'. Het duo in kwestie is David Cunningham en Jeni Rose; twee professionele modellenscouts die jaarlijks Moedertje Rusland doorkruisen, en overal castings opzetten om zo vandaag al de topmodellen van morgen te vinden.

Redactie

Want:

Jeni Rose «Rusland, en vooral Siberië, zit stampensvol bloedmooie meisjes: de schoonheidsratio is er hoger dan in om het even welk land waar ik al ben geweest. En wat ook handig is: je vindt er heel veel verschillende types - als je ze naast elkaar zet, zou je denken dat ze uit tien verschillende landen komen. Die variatie komt van pas, want we zijn sowieso altijd op zoek naar the one face we've never seen before.

»Wat ook meespeelt, is de ongebreidelde ambitie van die Russische meisjes. Zoals onze tolk het zei: 'Amerikaanse meisjes hébben vaak alles al. Ze dromen er misschien wel van model te worden; maar ze hebben niet die honger van de gemiddelde Russische. Als die de kans krijgt een modelcarrière op te bouwen, klampt ze zich daar met haar hele hebben en houden aan vast.»

Svetlana Smetanina (Russisch journaliste) «Dat Russische meisjes gegeerd zijn is niet nieuw: de opmars van Russische modellen begon eigenlijk al in de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen in 1917 de Revolutie losbarstte, vluchtten veel aristocraten naar West-Europa, en vooral naar Frankrijk. In eigen land waren ze steenrijk, hier moesten ze de eindjes aan elkaar knopen door - ze schrokken zich rot - alle jobs aan te nemen die ze krijgen konden. Dat was niet zelden in de Parijse modehuizen, want de Russische meisjes waren graag gezien: ze waren goed opgevoed, zeer elegant en, niet onbelangrijk, vaak bijzonder mooi. Ze waren vooral gegeerd om hun bleke huid, blauwe ogen en hoge jukbeenderen. Vooral donkerharige meisjes lagen goed in de markt - blond was toen nog lang niet in. Gevolg: in 1930 was een derde van alle Parijse modellen Russisch.

»Later, toen het IJzeren Gordijn er kwam, stokte de toevoer natuurlijk. Maar dat betekent niet dat er geen modellen waren in de USSR; er waren er zelfs heel veel - al werden ze zelden zo genoemd; op hun loonbriefje stond 'arbeider' - maar ze kregen bijna nooit de toestemming het land te verlaten. Jammer, want de wereld wist wél dat ze bestonden. Paris Match noemde hen ooit 'het mooiste wapen van het Kremlin'.

»Vanaf de jaren negentig kwam daar opnieuw verandering in: Olga Pantyushenkova was één van de eerste meisjes die erin slaagde in de toptien te raken. Ze was lang het gezicht van Dior, Chanel en Valentino, en verdiende gemiddeld 10.000 dollar per show. In haar zog volgden zoveel Russische meisjes dat ze de modewereld sinds een jaar of vijf weer helemaal overheersen. Zelfs Karl Lagerfeld is van hen gecharmeerd: 'Ze lijken wel van een andere planeet!'»

Jeni Rose «De Russische meisjes wéten ondertussen ook wel dat er regelmatig in hun contreien gescout wordt. En als er een auditie plaatsvindt, komt de hele stad aanschuiven. Ze mogen 160 kilogram wegen, 1 meter 40 groot zijn en een wrat op hun voorhoofd hebben: ze denken nóg dat ze een kans maken. Gewoon: omdat ze Russisch zijn. Maar zo werkt het natuurlijk ook weer niet (lacht). Het moet een béétje ernstig blijven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234