null Beeld

Topsongs die kans maken op de Radio 2 Zomerhit

Muziekliefhebbers! Ets zondag 28 augustus met gloeiende priemen in al uw digitale apparaten, en leg voor de zekerheid nog een knoop in uw iOS- of Android-zakdoek, want op die dag wordt de winnaar van de Radio 2 Zomerhit 2019 bekendgemaakt. Intussen blijft het nagelbijten tijdens slapeloze nachten vol spanning die te snijden is als een rauwe biefstuk die weldra door een oud-leerling van de hotelschool in Koksijde tot een steak tartaar zal worden omgetoverd. Er wordt immers gefluisterd dat de strijd dit jaar spannender is dan ooit. Onze überpopkenner Clement Peerens weet daar alles over. Hopen wij.

Hugo Matthysen

'Postclouseauiaanse, neomeuristische flut, maar wat een topteksten!'

HUMO Is het echt zo bloedstollend spannend?

Clement PEERENS «Ja en nee. De genomineerden zijn al bekend. Fans van Philippe Herreweghe hoeven alvast niet te kijken, want ‘Sonn und Schild’ is niet genomineerd. Tamino is er ook naast getotterd, en ook Angèle is totaal afwezig. Voor de rest staat de lijst vol met de Belle Perezzen en Niels Destadsbaders van dienst. Maar! Twee artiesen staan op eenzame hoogte, en tussen hen zal de strijd om de hoogste eer in het Europese muzieklandschap worden gestreden.»

HUMO Hola! Het Europese muzieklandschap?

PEERENS «Ja, we moeten zeker niet overdrijven: Radio 2 Zomerhit is geen mondiaal gebeuren. In Thailand of Colombia liggen ze daar niet wakker van, tenzij Ruben Block of Coely daar toevallig op vakantie zijn. Maar dan nog, die zijn niet genomineerd.»

HUMO Over wie hebben we het dan?

PEERENS «De eerste topkandidate is de onsterfelijke Dana Winner. Ja, ze heeft het hem weer gelapt met ‘Waar jij ook bent’. Een heel gevoelige song, supergeschikt voor trouwfeesten, maar ook – en dat is het geniale – voor begrafenissen. Dat is een dubbelslag waar ge begot hard voor moet werken. De engelenstem van Dana sprankelt ook in deze song als een door Jani persoonlijk versierde kerstboom, maar dat zijn we gewoon van het Limburgse muziekdoosje. Nee, het geheim zit ’m in de tekst die iedereen naar de keel grijpt. Allee, bijna iedereen.»

HUMO Wat is er zo speciaal aan die tekst?

PEERENS «Het gaat over vriendschap en vertrouwen, en door het vuur gaan en alles grenzeloos voor iemand betekenen... Dat nummer is toepasselijk voor huisdieren, lieve grootouders of irritant hulpvaardige buurvrouwen, vul maar aan. Het is even universeel als de Negende van Beethoven. We gaan dat nog veel moeten aanhoren, want huisdieren, lieve grootouders en irritant hulpvaardige buurvrouwen gaan er vroeg of laat allemaal aan. En het huwelijksbootje is vaak ook niet uitgesloten.»

HUMO En wie is de tweede kandidaat?

PEERENS «Mathias Vergels, met de knaller ‘Helena’.»

HUMO Mathias Vergels, is dat niet Lowie Bomans uit ‘Thuis’?

PEERENS «En dan? Kylie Minogue is toch ook begonnen in de Australische reeks ‘Neighbours’?»

HUMO Wat voor muziek maakt Vergels?

PEERENS «Postclouseauiaanse, neomeuristische flut. Maar daar gaat het niet over. Het is de tekst die door merg en been gaat. Ik parafraseer nu even. ‘O, Helena, gij onmenselijk prachtig, heet wijf. Ge hebt mijne kop zot gemaakt, mij kapotgemaakt en al mijn geld afgetroggeld. En nu hebt ge mij laten vallen als een baksteen vanaf de hoogste verdieping van het Gevora Hotel in Dubai. Intussen staat uw geboortekanaal door uw ongeremd scheefpoepen al in een hoek van 45 graden ten opzichte van uw ruggengraat. Maar toch blijf ik van u houden. Ik eet niet meer, ik slaap niet meer, maar ademen doe ik helaas nog wel. O, Helena! Kom terug, want ik bevries van ellende. En dat meen ik letterlijk. Mijn tenen zien al zwart!’ Ge ziet, dat gaat heel diep.»

HUMO Gaat die song echt zo?

PEERENS «Niet letterlijk. Spijtig eigenlijk, want met een tekst van die strekking zou je de muziek er desnoods bijnemen.»

Hugo Matthysen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234