null Beeld

Tot op het botje: 20 vragen aan Piet Huysentruyt

Weinig mensen vallen samen met hun voornaam, maar Piet Huysentruyt is zo iemand. Piet is larger than life in Vlaanderen.

Lees enkele quotes:

«Ik ga eens wat zeggen: ik heb ook doodziek in mijn keuken gestaan. Veertig graden koorts! Toen ik begon, moest ik 110.000 frank in de maand afbetalen. Aan lucht! Dat doet pijn, zenne maat. Je sluit je restaurant niet voor het minste.»

HUMO Waarom hebt u uw allereerste restaurant naar uzelf genoemd?
Huysentruyt «Hoe had ik het anders moeten noemen? Jij hebt mij niet gekend, vroeger, maar ik was nogal euhm... zelfbewust. Ik zou toen ook gezegd hebben 'zeg maar Piet', maar je had wel ginder in de hoek gestaan, bibberend van bangheid
HUMO Is het niet narcistisch om een restaurant naar jezelf te noemen?
Huysentruyt (wuift) «To-taal niet! Je zag het trouwens wel vaker. Weet je wat toen een gewone naam voor een restaurant was? L'Aneth (geeuwt opzichtig). Of: La Ciboulette (diepe zucht). Dan is Piet Huysentruyt een stuk persoonlijker. Mijn naam is altijd heel belangrijk geweest voor mij, en altijd in positieve zin. Als mijn naam passeert in een programma of interview, krijg ik nooit een (houdt duim omlaag)

HUMO Krijgt u het soms op uw heupen van de stortvloed aan kookprogramma's? Bart Peeters bekende dat hij in hongerstaking is gegaan: als er een koksmuts in beeld komt, zapt hij weg.
Huysentruyt «Als Bart míj ziet, blijft hij kijken. Jaja, bel hem maar! Bruno Wyndaele: idem dito. Ze zullen zeggen: 'SOS Piet' is goeie televies. Er zit ook veel meer in dan alleen maar koken. Het heeft humor, voyeurisme, het is af en toe belerend, en soms irriteert het.»

«Jamie Oliver heeft het voordeel van de taal: als 'SOS Piet' een Engelstalig programma was geweest, waren we wereldwijd number one. Daar geloof ik heilig in, ja.»

«Iedereen weet dat Congo nu een stralend land zou zijn als de Belgen er nog waren geweest. Vraag dat maar aan de Congolees in de straat.»


De perfecte keuken: vtm, weekdagen, rond 17.20
SOS Piet: vtm, zondag 25 april, 18.25

U vindt het volledige interview vanaf dinsdag 20 april in Humo 3633.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234