Touché na een huilende Bart De Wever: Friedl' Lesage moet nog even bekomen

En plots verkruimelde Bart De Wever. Friedl’ Lesage stelde hem een vraag over de dood van zijn vader, en de gestaalde politicus werd weer een met zichzelf worstelende zoon.

'De Wever heeft twee uur in mijn ogen gekeken'

Friedl’ Lesage «Die tranen waren ook voor mij een verrassing. Ik wil nooit bruuskeren: het is helemaal niet de bedoeling dat mensen zichtbaar emotioneel worden in ‘Touché’. En als het toch gebeurt, start ik een plaat.

»Ik moest zélf even bekomen van dat gesprek – het was niet iets dat ik meteen kon parkeren. Na de uitzending heb ik ook nog een kwartier met De Wever gepraat. Ik opperde dat het misschien de vraag te veel was geweest. ‘Helemaal niet,’ zei hij. ‘Je hebt de vraag gesteld die al twintig jaar door mijn hoofd spookt, maar die ik niet helder geformuleerd kreeg.’ Hij had het blijkbaar nodig om er eens over te praten.»

HUMO Er waren ook mensen die de oprechtheid van De Wever in vraag stelden, en hem betichtten van een tactisch theaterstukje.

Lesage «Ik had van veel mensen gehoord dat hij je zelden recht aankijkt. Wel, De Wever heeft twee uur lang in mijn ogen gekeken, en ik twee uur lang in de zijne. Ik voelde een écht contact.»

HUMO De gasten in ‘Touché’ zijn wel vaker bijzonder openhartig.

Lesage «Het is een fascinerende contradictie: mensen stellen zich soms makkelijker open tegenover iemand die ze nauwelijks kennen, terwijl er 180.000 mensen meeluisteren. Het gebeurt ook dat ik nadien hoor dat het gesprek hun goed heeft gedaan – dat ze het een opluchting vonden om eens te praten over dingen die voorheen onuitgesproken bleven, over gevoelens die ze te lang verdrongen hadden. Misschien heeft het Bart De Wever ook geholpen?»

HUMO Zondag is Caroline Pauwels je gast, de nieuwe rector van de VUB. Ik herinner me haar als een bevlogen docente.

Lesage «Kijk, dat is dan iets dat ik onthoud. Ik wil altijd een eerlijk portret maken, en dus probeer ik zoveel mogelijk informatie over mijn gast te verzamelen. Veel lezen en goed luisteren helpt dan.

»‘Touché’ gaat live en duurt twee uur. ‘We zien wel wat het geeft’, is dan géén goed idee. Van mijn leermeester Mark Uytterhoeven heb ik onthouden dat de beste voorbereiding tot de beste improvisatie leidt.»

HUMO Gebeurt het nog dat je je beeld van een gast tijdens het gesprek drastisch moet bijstellen?

Lesage «O ja. En dat is ook goed, denk ik. Ik koester een grote aversie tegenover vooroordelen. En jammer genoeg zit onze samenleving er vol van: we spuien toch zo graag meningen over iemand die we eigenlijk niet wezenlijk kennen. Mijn basisprincipe: ik geef mensen het voordeel van de twijfel. Het is ook niet aan mij om te doceren hoe iemand door het leven hoort te gaan. Ik kan alleen maar nieuwsgierig zijn.»

HUMO Dat doe je goed, dat nieuwsgierig zijn, want ‘Touché’ blijft één van de kroonjuwelen van Radio 1.

Lesage «Ik vind het prettig dat het als een taak van de zender wordt gezien om ook aan levensbeschouwelijke onderwerpen te doen. Als je op je sterfbed overdenkt wat écht belangrijk is geweest, dan gaat het toch over hoe je hebt geleefd en liefgehad. Wie ben ik geweest? Wat heb ik betekend voor anderen? Het is goed om niet te wachten tot je sterfbed, maar om nu al met die vragen aan de slag te gaan. Ik vind dit programma van levensbelang. Ook voor mezelf, ja: ik word wijzer van de verhalen van anderen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234