null Beeld

Tour 2009: Hans Vandeweghe

Hans Vandeweghe - chef sport van De Morgen tot hij twee maanden geleden aan de deur werd gezet - zit vanavond samen met Wim Helsen bij Karl Vannieuwkerke aan tafel om zijn licht over de Ronde van Frankrijk te laten schijnen. Op zich niet zo opmerkelijk: op de VRT mag Vandeweghe zijn mening over de sportactualiteit vaker ventileren dan de eigen journalisten. Logische vraag: waarom neemt de openbare omroep hem dan niet in dienst?

Sander Van den Broecke

HANS VANDEWEGHE «Dat vraag ik me ook af (lacht). Ik heb lang smalend gedaan over tv-journalisten omdat ze bijna nooit eens kritisch durven te zijn, maar ik begin ze te begrijpen. Als boegbeelden als Wuyts of Vannieuwkerke hard uithalen, heeft dat meteen zware gevolgen: kijk maar naar de Sporza-boycot van Johan Bruyneel. En de minder bekende journalisten hebben net te weinig kilometers op de teller om in een debat door te wegen, dus halen ze er iemand anders bij. Eerst proberen ze natuurlijk rechtstreeks betrokkenen voor de camera te krijgen, maar als pakweg Boonen, Lefevere en Van Mol weigeren en het gaat over doping, Amerika of business in de sport, dan gaat mijn telefoon over. Q-Music, 'De zevende dag', Studio Brussel, Joe, Radio 1: allemaal kennen ze mij. Nu, voor een werkzoekende meninghebber is dat niet slecht, natuurlijk.»

HUMO Officieel ben je nog altijd in dienst van De Morgen.

VANDEWEGHE «Ik ben 'vrijgesteld van prestaties': betaald om niks te doen, in het schoon Vlaams. Omdat ik als personeelsafgevaardigde in de ondernemingsraad een beschermde werknemer was, konden ze mij niet zomaar ontslaan. Dat zal wellicht voor begin volgende maand zijn.»

HUMO Klopt het dat de hoofdredactie van De Morgen je nog heeft gevraagd om toch columns te blijven schrijven?

VANDEWEGHE «De hoofdredactie heeft geprobeerd contact met mij op te nemen, naar verluidt met die bedoeling, maar ik heb nooit geantwoord. Ik spreek alleen nog met de dienst human resources.»

HUMO Heeft er zich de afgelopen weken iets voorgedaan waarover je doodgraag een column had willen schrijven?

VANDEWEGHE «Absoluut: het verhaal Contador-Armstrong. Armstrong begrijpt er niks van dat hij niet de enige kopman van Astana is. Hij komt uit een heel andere sportcultuur, waar helden altijd helden blijven. Ik heb de comeback van Michael Jordan in de NBA nog live gezien, een match tegen de Indiana Pacers: hij was zo vet als een slak, maar hij had wel een basisplaats, was meteen kapitein en de hele ploeg werkte voor hem. Zo gaat Amerika met iconen om.

»Contador lacht met de icoon, rijdt hem er bergop zelfs zomaar af en de icoon kijkt daar met zo'n ogen naar. 't Is typisch Europees: wij serveren onze helden tijdens of meteen na hun carrière af, en pas op latere leeftijd sluiten we ze opnieuw in de armen. Wie heeft het nu nog over Indurain? In Amerika zou dat nog altijd een held zijn, dikbetaald bovendien dankzij riante sponsorcontracten met multinationals. Merckx en De Vlaeminck zijn nu pas door iedereen geliefd, Freddy Maertens hebben we eerst jaren aan een stuk moeten uitlachen.

»Een tweede column die ik had willen maken, zou een vervolg zijn geweest op iets wat ik al in december had geschreven: namelijk dat LIVESTRONG in de eerste plaats een pr-machine voor Armstrong zelf is, en dat hij de Tour rijdt omdat de fondsen opdroogden - in het boek 'Le sale Tour' van Ballester en Walsh wordt dat duidelijk uit de doeken gedaan. Bruyneel en (Astana-woordvoerder) Philippe Maertens waren daar toen zo pissed over dat ik nog sterker vermoed dat ik het bij het rechte eind had.

»Voor de rest was ik vooral blij om na dertig jaar eens niets te moeten schrijven. Ik versta de kunst van het lui zijn beter dan ik had gedacht. Ik fiets wel veel.»

HUMO Ben jij niet zelf gepolst om woordvoerder te worden, bij Team Columbia?

VANDEWEGHE «Ja. Maar daar was ik nog niet klaar voor. De hele cirque op De Morgen heeft toch aan me gevreten.»

HUMO Maar had AA Gent je als woordvoerder gevraagd, dan zou je meteen hebben toegehapt.

VANDEWEGHE «Natuurlijk! Dat is toch de schoonste job ter wereld! Zeker nu ze kampioen gaan worden (lacht). En ik zweer je: zorgen dat De Witte en Louagie hetzelfde verkondigen is al een dagtaak op zich. Echt: ik zou dat graag doen.»

HUMO We hebben een nieuwe minister van Sport, Philippe Muyters.

VANDEWEGHE «Een betere dan de vorige, dat staat nu al vast, want slechter dan Bert Anciaux kon niet. Dat het een technocraat is - iemand zonder veel politieke achtergrond - vind ik ook een voordeel. Maar ik heb hem ook al horen zeggen: 'Sport heb ik er voor de ontspanning bij gekregen.' Sorry, maar daar vergist hij zich. Sport is een héél ingewikkelde materie.

»Als de minister van Werk geld uittrekt voor extra jobs, dan komen die jobs er. Beslist de minister van Cultuur de toelages voor het theater te verhogen, dan krijg je automatisch meer voorstellingen. Maar in de sport betekent meer geld niet noodzakelijk betere resultaten. Nederland heeft het hoogste aantal Olympische medailles gehaald in Sydney, toen de atleten geen salaris kregen en hun budget voor topsport niet groter was dan dat van België. Nu, te véél geld zal Muyters niet hebben: de Vlaamse regering moet besparen.»

HUMO Wat wordt zijn grootste uitdaging?

VANDEWEGHE «Ervoor zorgen dat we er eindelijk eens in slagen om van onze talenten echte topatleten te maken. En dat talent is er: de min-achttien-volleybalmeisjes zijn op het WK pas derde geworden. Verder zal Muyters als N-VA'er onder zware druk staan om de Voetbalbond en het Olympisch Comité verder te splitsen, maar ik hoop dat de econoom in hem dan wakker wordt: topsport is nationale materie.»

HUMO Mag hij bellen als hij nog een topsportcoördinator nodig heeft?

VANDEWEGHE «Ik sta op de shortlist met kandidaten, maar zolang Anciaux minister was, heb ik geweigerd. Ik had geen zin om - zoals Ivo Van Aken - dienstbode van de minister te spelen. Maar over een goed voorstel wil ik graag nadenken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234