Tour 2011: Vive le vélo!
Karl Vannieuwkerke die ergens in Frankrijk twee Bekende Praatgasten ontvangt om over de Tour te kouten, Lieven Van Gils die even tussenbeide komt om zijn tafel-voor-het-goede-doel te laten tekenen door een Bekende Coureur, en dan ook nog een pittoresk filmpje: ziedaar de ingrediënten die wij ons herinneren van 'Tour 2010'.
En eigenlijk ook wel van 'Tour 2009', 'Tour 2008', 'Tour 2007', 'Tour 2006' en 'Tour 2005'. Maar wie weet mag Karl in 'Tour 2011' wel van een grote showtrap afdalen, wordt Lieven dit jaar begeleid door danseressen met pluimen in hun gat, en komt er elke dag ook nog een mariachiorkestje langs om de sfeer erin te blazen?
'Praat vóór de vaak'
Karl Vannieuwkerke «Euh, neen. Het nieuwe zit 'm in de kleine accentjes: Sammy Neyrinck gaat mee. Sammy maakte al mooie reportages voor 'Extra Time' en de wereldbeker voetbal, en nu droppen we hem voor het eerst in de Tour: daar verwacht ik wel wat van. Maar verder hebben we het beproefde recept zo weinig mogelijk gewijzigd. Je moet niet veranderen om te veranderen.»
HUMO Behalve the usual suspects zie ik op jouw gastenlijstje van de eerste week ook de namen van Peter Hespel, Brunhilde Verhenne en Gilles De Coster staan. Waren de BV's op?
Vannieuwkerke «Als je het eerste jaar een programma op locatie maakt, krijg je van het net consignes om zoveel mogelijk bekende mensen in je programma te droppen, kwestie van de kijkcijfers hoog genoeg te houden. Maar we hebben ook altijd geprobeerd om de gasten interessant genoeg te houden: als we BV's hebben, moeten die toch één of andere link met de koers hebben. En wat we de laatste jaren meer en meer proberen te doen, is mensen uitnodigen die niet zo bekend zijn maar wel uitgesproken 'koers' zijn. Peter Hespel is zo iemand: dat is een professor in Leuven bij wie zowat alle toprenners al gepasseerd zijn om hun waarden te laten opmeten of om hun trainingsprogramma's te laten uittekenen - hij doet dat onder meer voor Zdenek Stybar. Die man heeft heel interessante dingen te vertellen, en kan voor het grote publiek een openbaring zijn.»
HUMO Rekenen jullie stiekem op een knalprestatie van Jurgen Van den Broeck om de kijkcijfers nog de hoogte in te jagen?
Vannieuwkerke «Of de Belgen nu goed rijden of niet: dat levert ons niet echt een extra push op, hebben we gemerkt. Wij moeten het hebben van ons zeer trouwe, zeer vaste publiek, dat tussen haakjes voor 50 procent uit mannen en voor 50 procent uit vrouwen bestaat - toch wel opvallend, ik denk dat we het enige sportprogramma zijn met die verdeling. Als de Belgen goed presteren helpt dat vooral de kijkcijfers van de rechtstreekse namiddaguitzending, en op dat vlak zitten we de eerste week wel goed. Als hij top is - en wie twijfelt daaraan? - kan je bij de eerste en de vierde rit bijna nu al 'Philippe Gilbert' als winnaar invullen.»
HUMO Vorig jaar mikte Jurgen Van den Broeck vooraf op de top 10. Jij zei toen: 'Van mij krijgt hij al onderscheiding als hij top 15 rijdt.' Hij werd vijfde.
Vannieuwkerke «En daarmee heeft hij me écht verrast: dat was geen onderscheiding, dat was grote onderscheiding. Cum laude zelfs. En ik zie dat hij dit jaar zijn tijdrit nog verbeterd heeft. Als alles meezit, kan hij het podium halen. En wie het podium kan halen, kan ook de Tour winnen: een paar goede biefstukken voor de concurrentie, en het komt voor elkaar! (lacht) Ach, het is exact 35 jaar geleden dat Lucien Van Impe als laatste Belg de Tour won: dan mag je even dromen, hè.»
HUMO Jij zat in de Giro toen het drama met Wouter Weylandt gebeurde - een paar dagen later ben je terug naar België vertrokken. Hoe zwaar spoken die beelden nog door de hoofden van renners en volgers? Want laten we eerlijk zijn: twee dagen later reed iedereen wéér tegen honderd per uur van de cols naar beneden.
Vannieuwkerke «Ik persoonlijk had en heb het er heel erg moeilijk mee dat zo'n jonge gast zomaar weggerukt kan worden. Dat soort zaken gebeurt - een paar weken later had je ook dat extreem onnozele ongeval van Tondo (de Spanse Movistar-renner overleed nadat hij gekneld was geraakt tussen zijn auto en de garagepoort, red.) - maar in het geval van Wouter was het zó onwezenlijk... Het gebeurde op een stuk waar er eigenlijk nauwelijks iets kan gebeuren. Ik kan het nog altijd niet vatten. Ik was weg van huis, dacht aan alles wat mij en mijn dierbaren kon overkomen... En toen daar dan ook nog eens een tegenslag in de familie bovenop kwam - een voorval met een neef waarover ik verder niet wil uitweiden - werd het me allemaal wat te veel. Ik dacht: godverdomme, ik kan beter naar huis gaan dan hier nog een week te moeten zitten zonder er met mijn kop bij te zijn. Dus ja: het heeft allemaal wel wat op mij gewogen.»
HUMO Een iets vrolijker onderwerp om af te sluiten: uit onderzoek zou gebleken dat jij de Meest Invloedrijke Twitteraar in de media bent. Blij?
Vannieuwkerke «De beker staat op mijn bureau! (lacht) Neen, serieus: daar hecht ik nu eens totaal geen belang aan, zie.»
HUMO Maar het is wel een feit: jij hebt 21.000 Twitter-volgers. Je collega's Renaat Schotte en André Meganck hebben er geen 6.000. En Michel Wuyts heeft er ocharme ochere 3.000!
Vannieuwkerke «Michel Wuyts zit niet op Twitter, dat is dus niet de échte Michel Wuyts. En voor de rest: ik kom met mijn kop op tv. Dat zal wel het verschil in volgers met Renaat en André verklaren, vrees ik. Maar met je kop op tv komen: dat is géén verdienste.»
HUMO Oké, die gooi ik meteen op Twitter. Bedankt!