null Beeld

Tour de France: Cadel Evans telt af

Zeg wat je wil van die gedopeerde coureurs, maar zij brengen spektakel. Cadel Evans vinden veel mensen maar een saaie renner. Misschien niet meer na dit Humo-interview?


De nacht voor Cadel Evans naar de Tour de France vertrok, sliep hij in België. De ploegleiding van Silence-Lotto had een kamer gereserveerd in het Sheraton in Zaventem, maar dat zag Evans - met ruim drie weken hotel in het verschiet - niet zitten. Veel liever bracht hij de nacht door in een halfopen bebouwing in een buitenwijk van Sint-Niklaas, bij zijn vriend en chiropractor David Bombeke: nog even proeven van 't gewone leven, nog even slapen in een echt nest, zonder pottenkijkers in de buurt. Voor Humo maakte hij een uitzondering - misschien wel omdat zijn grootste rolmodel een journalist is.

Cadel Evans (lacht) «Kuifje, bedoel je? Ik zie hem toch niet in de eerste plaats als journalist. (Fijntjes) Hij is dapper, intelligent, eerlijk, gewiekst: alles wat we zelf willen maar niet kunnen zijn. Kuifje heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de wereld. Ooit wil ik alle plekken bezoeken waar hij geweest is.»

HUMO Lees je nog vaak een album?

Evans «Da's alweer een tijdje geleden, maar dat hoeft ook niet meer: ik heb ze allemaal al meer dan twintig keer gelezen. Echt waar! En elke keer kwam ik een detail tegen dat me al die vorige keren ontgaan was. Hergé tekent enorm gedetailleerd.»

HUMO In de koers draag je een onderlijfje met het opschrift 'Free Tibet'. Is dat engagement ook met Kuifje begonnen?

Evans «'Kuifje in Tibet' was mijn eerste kennismaking met dat volk en die cultuur. Toeval of niet, maar mijn tweede rolmodel, naast Kuifje, is de dalai lama. In die man zit zoveel goeds... Mocht iedereen zelfs maar een stukje van zijn goedheid hebben, dan zou de wereld er een pak beter uitzien. Ik neem een boek over de dalai lama mee naar de Tour. Ook het zoveelste: ik lees al tien jaar over hem.»

HUMO Iemand die je kent, heeft me gezegd: 'Als Cadel door iets geboeid is, wil hij er álles over weten.'

Evans «Mijn moeder zei dat ook altijd: 'Als jij je geeft, dan is het voor 110 procent. Je neemt nooit genoegen met 100 procent.'»

HUMO Jij bent straks op de Olympische Spelen één van de weinige atleten die zich openlijk voor Tibet zullen engageren.

Evans «Het is niet mijn bedoeling de regels te breken en ik wil niemand tegen de haren in strijken, maar ik vind wel dat ik mensen bewust mag maken van wat er zich in Tibet afspeelt. Mij ráákt dat, omdat het lot van de Tibetanen me zo doet denken aan dat van de Aboriginals in Australië. Dat wens je geen enkel volk toe.»

HUMO Vind je het je morele plicht om je daarover uit te spreken?

Evans «Geen plicht; een voorrecht. Omdat ik een bekende sportman ben, zijn mensen bereid naar mij te luisteren. Als ik er op die manier een páár bewust kan maken van de problematiek in Tibet, ben ik al heel blij.»

(svb)

Lees het volledige interview in Humo 3542

undefined

Tour de France Poll

Wat verkiest u? Een gedopeerde renner die spektakel brengt of een zuivere, maar saaie renner?

De resultaten van de poll: 70, 19 % verkiest een berekend renner en 29,81 % een gedopeerd renner met panache

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234