null Beeld

'Trafiek Axel' op VIER

‘Wat moeten we hier nu mee?’ is maar één van de vele vragen waarmee wij zijn blijven zitten na de eerste aflevering van ‘Trafiek Axel’. Nadat hij zich ten behoeve van het algemeen belang meermaals gewillig liet beduvelen in ‘Axel Opgelicht’ tracht de bonkige acteur-schilder-dj Axel Daeseleire zich nu ook het pak van journalist aan te meten, maar dat zit ‘m duidelijk minder als gegoten.

rm

Schijnbaar zonder moeite kwam Axel in contact met enkele goedlachse kinderhandelaars in de Indiase provincie Punjab. De armoede is er zo schrijnend dat zelfs kinderen er koopwaar zijn geworden. Volgens officiële cijfers worden er in India elk jaar 15.000 kinderen verkocht. In de praktijk zijn het er ongetwijfeld nog veel meer. Axel Daeseleire had zich voorgenomen om uit te zoeken hoe moeilijk dat kan zijn, een kind kopen.

Al gauw zat Axel zich in een lokale pizzatent voor te doen als kinderloze vader, op zoek naar kroost. Hij liet zijn tranen de vrije loop om de handelaar ervan te overtuigen dat hij de beste bedoelingen had. Mika, de kinderverkoper van dienst, bleef erbij glimlachen, vroeg of hij een meisje of een jongen wilde, en beloofde Axel dat hij al dezelfde dag zijn keuze kon maken uit ‘de stock’.

Om er zeker van te zijn dat hij met een kind huiswaarts kon keren, zocht Axel nog een tweede handelaar op. Die deed in ongeboren kroost. De man troonde Axel en zijn - voor een verborgen cameraprogramma nogal uitgebreide - gevolg mee naar een stoffige boerderij. Daar stelde hij hen voor aan een vrouw die volgens Axel ‘duidelijk vier tot vijf maanden zwanger’ was. Na wat vragen die al ongemakkelijk genoeg waren, vroeg Axel toch nog of hij haar buik mocht aanraken, om zeker te zijn of ze wel echt zwanger was. Waarom het nodig was om de vrouw nadien nog in een pot te laten plassen en daar vervolgens langs de kant van de weg een zwangerschapstest in te duwen, is ons een raadsel. Waarom ze haar baby verkocht, wilde Axel toch nog weten. Waarop de handelaar: ‘Meneer, we hebben er al zes, we kunnen ons geen extra kind meer veroorloven.’ Dat die ‘handelaar’ zelf de vader van het kind was, maakt de zaak alleen maar schrijnender. Het deed ons ook twijfelen of de man niet zozeer een gewetenloze kinderhandelaar is, dan wel een arme stakker die niet meer weet van welk hout pijlen te maken.

Axel vertrok met de vraag om bedenktijd, waarna hij niks meer van zich liet horen. Wat zou er van het kind geworden zijn, vroeg hij zich nadien af. Wij ook. Nog steeds.

Nadien trok Axel met Mika naar zijn ‘stock’, maar niet voor hij een fixer uit de doeken liet doen hoe gevaarlijk het allemaal wel niet was. Ja, hun leven liep gevaar als de handelaars in de smiezen kregen dat ze gefilmd werden. Het moet dan ook met ware doodsverachting geweest zijn dat de makers een drone lieten cirkelen boven de auto waarin Axel, Mika en de rest naar een afgelegen dorp reden. Je luchtbeelden of je leven!

Het magazijn van Mika bleek een afgeleefde schuur waarin zeven kinderen tussen één en tien jaar angstig uit de ogen keken. Waar die vandaan kwamen, daar hadden we het raden naar. Axel mocht zijn keuze maken. Hij liet zijn oog vallen op de vierjarige Punja, die voor 10.000 euro de zijne kon worden. De papieren moest hij zelf maar in orde brengen.

Axel kocht uiteindelijk - uiteraard - geen kind. En zo bleef hij met lege handen en een wrang gevoel achter, net als wij.

De ontzettende schandvlek die kinderhandel is, verdient een veel ernstiger, diepgravender, échte journalistieke aanpak. Axel Daeseleire die te pas en te onpas ‘Hallucinant!’ roept, biedt die helaas niet.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234