null Beeld

Trainer Hein Vanhaezebrouck: 'Niet normaal dat AA Gent tweede is'

Hein Vanhaezebrouck lijkt bij AA Gent te doen wat van hem gevraagd werd: de ploeg weer naar Play-off 1 loodsen. Na tien speeldagen staan de Buffalo’s tweede. Maar Vanhaezebrouck laat zich niet gek maken.

Sander Van den Broecke

Volgens Hein Vanhaezebrouck is het een geschikt moment voor een tussentijdse evaluatie, en dus gaf hij zijn spelers tijdens de interlandweek huiswerk mee. Hij wilde weten wat ze goed vinden aan dit AA Gent en wat niet. Exact wat wij ook van hem wilden horen.

Hein Vanhaezebrouck «‘We lopen te veel en we willen meer vrije tijd.’ Als ik iets negatiefs verwacht op die lijstjes, is het dát. Maar ik weet ook dat bij de positieve punten zal staan: ‘We zijn fysiek sterk.’ Tja, hoe komt dat, denk je? (lacht) Toen ik hier aankwam, zeiden mijn assistenten mij: ‘Twee keer trainen per dag mochten we vroeger niet doen, daar waren onze spelers te blessuregevoelig voor.’ Ik heb me daar niks van aangetrokken, en de meesten verteren het prima. Maar graag doen ze het natuurlijk nooit.

»Ik heb dit soort evaluaties ook bij Kortrijk gedaan, om te zien of het gevoel dat je hebt ook overeenstemt met de werkelijkheid. En meestal klopt dat wel. Het is gewoon: even kijken waar we samen staan en waar we naartoe kunnen.»

HUMO Waar jullie staan, is simpel: op de tweede plaats. En waar jullie naartoe kunnen ook: naar beneden.

Vanhaezebrouck (lacht) «Mij gaat het niet om de plaats in het klassement, maar om het aantal punten dat we hebben behaald. We hebben er nu 18 na tien speeldagen. Als we zo doorgaan, komen we aan 54 punten, en daarmee eindig je altijd bij de eerste zes, wat het doel is. Het had slechter gekund – we zijn krampachtig gestart en we hadden onze eerste twee wedstrijden net zo goed kunnen verliezen – maar soms had het ook beter gekund, en in de toekomst móét het zelfs beter. Waarmee ik niet bedoel dat we een titelkandidaat zijn. Ik denk dat die 18 punten goed weergeven wat we op dit moment waard zijn, maar die tweede plaats doet dat niet. Dat is eigenlijk niet normaal. Met 18 punten hoor je op een vierde, vijfde plek thuis. Ik hoop dat de supporters dat goed begrijpen: wij zijn nog niet in staat om Anderlecht of Club Brugge al het vuur aan de schenen te leggen, toch niet over een periode van dertig of veertig matchen.»

HUMO Om mee te doen voor de titel heb je op zijn minst een paar spelers nodig die zo goed zijn dat je nu al weet dat je ze over een jaar of twee voor een mooie som aan een buitenlandse club kunt verkopen. Standard had Witsel, Fellaini, Mangala en Defour, Genk had De Bruyne, Benteke en Courtois, Club Brugge had Bacca, Anderlecht heeft nu Tielemans, Praet en Mbemba. Dat soort spelers loopt niet in Gent rond. Je kunt je zelfs afvragen of er veel zijn die bij een betere ploeg dan AA Gent zouden kunnen spelen.

Vanhaezebrouck «Ho! Ik zie toch wel een paar jonge jongens van wie ik redelijk zeker ben dat ze ooit hogerop zullen spelen. En nu ga jij vragen: ‘Wie?’ Maar daar antwoord ik niet op. Daar doe ik die spelers geen cadeau mee, en ook de spelersgroep niet.»

HUMO Eentje dan maar: Matz Sels, een keeper die punten pakt.

Vanhaezebrouck «Nu noem je er inderdaad één.»

HUM0 En Thomas Foket.

Vanhaezebrouck (lacht) «Doe geen moeite meer. AA Gent heeft de voorbije jaren trouwens misschien te véél op talent gefocust. Er zijn een pak spelers gekocht die misschien wel iets meer met een bal konden, maar voor wie het team op de tweede plaats kwam. Dan maak je het jezelf moeilijk.»

HUMO Was het probleem van Kagé en Habibou, want over dat soort spelers heb je het, niet vooral dat ze niet genoeg talent hadden? Mochten ze kunnen wat Boussoufa of Ruiz konden – om eens echte talenten met een Gents verleden te noemen – dan had je er alles aan gedaan om ze te houden.

Vanhaezebrouck «Wellicht wel, ja. Omdat díé gasten iedere week beslissend waren. Ik heb het destijds bij Harelbeke en Lokeren meegemaakt met Patrice Zéré (Ivoriaanse verdediger, red.). Als we gingen lopen, keerde die zijn kar en wandelde hij terug naar binnen (lacht). Maar iedereen accepteerde dat, ook de spelers, omdat hij er elke wedstrijd stond, vaak het verschil maakte en ook heel aangenaam in de omgang was.»

HUMO Je zegt dat AA Gent in het recente verleden te veel in talent heeft geïnvesteerd, maar tegelijk weet je goed dat deze groep alleen met méér talent hogerop kan. Als jullie komende winter of zomer spelers bijkopen, moeten het jongens zijn die iets extra’s kunnen bieden.

Vanhaezebrouck «Natuurlijk. Maar dan wel talent dat in deze groep past. Zowel karakterieel als fysiek. Ik wil spelers met een motor. Bij Red Bull Salzburg doen ze dat heel goed. Als ze daar met een manager over een speler praten, laten ze hem een video van twintig minuten zien. Twintig minuten lang spelers van Salzburg die continu druk zetten en voortdurend van de ene kant van het veld naar de andere lopen. ‘Kan jouw speler dat?’ vragen ze die manager vervolgens. Als hij ja zegt, laten ze de speler testen. Is die gebuisd, dan moet de manager nooit meer terugkeren (lacht). Fantastisch, toch?»

HUMO Heb je dat al aan Michel Louwagie verteld?

Vanhaezebrouck (lacht) «Ik moet Michel daar niet van overtuigen. Door de bouw van het nieuwe stadion heeft hij zich de voorbije jaren minder dan gewoonlijk op de transfers kunnen toeleggen, maar hij hecht veel belang aan de fysieke paraatheid van de spelers. Hij is leraar lichamelijke opvoeding van diploma, hij weet waarover hij praat. Volgens mij is hij één van de weinige bestuurders die zelf alle resultaten van de fysieke tests nakijkt.»

HUMO Hij kijkt álles na, zelfs jouw telefoonrekeningen. Vraag maar aan Francky Dury.

Vanhaezebrouck (lacht) «Geen probleem.»


Zoek de ezel

HUMO AA Gent moet kwaliteit bijkopen als het hogerop wil, daar hadden we het over.

Vanhaezebrouck «Bouwen doe je stap voor stap. En je begint bij de basis. Die was hier niet goed. De groepssfeer was niet oké en er werd niet hard genoeg gewerkt. Dus heb ik spelers met een goeie motor én een goeie mentaliteit erbij gehaald. Dat was de eerste stap. De tweede is dat je de kern geleidelijk aan met extra kwaliteit aanvult. In het verleden is hier op een andere manier aan een ploeg gebouwd.»

HUMO Hier is helemaal geen ploeg opgebouwd, hier zijn alleen maar veel spelers gekocht.

Vanhaezebrouck «Dat is een onvermijdelijk gevolg van het aantal trainers dat hier de voorbije jaren is gepasseerd. Elke coach wil een aantal spelers die hij goed kent, dat is logisch. Fernández kocht Spaans, ik Belgisch, zo gaat dat.»

HUMO Belgisch? Jij hebt gewoon Kortrijks gekocht.

Vanhaezebrouck «Oussalah is de enige speler die rechtstreeks van Kortrijk is overgekomen. Maar er zijn er inderdaad een aantal die ik nog van bij Kortrijk ken. En dan? Als Sven Kums wil vertrekken bij Zulte-Waregem en ze vragen me of ik geïnteresseerd ben, dan zou ik toch een ezel zijn om neen te zeggen?»

HUMO Victor Fernández was dus een ezel? Kums is hem aangeboden. Hij mocht voor 50.000 euro weg bij Heerenveen, maar Fernández wilde hem niet.

Vanhaezebrouck «Hij kende Kums helemaal niet. Hij verkoos misschien een Spanjaard die hij wel kende.»

HUMO Dat trainers spelers halen die ze goed kennen, is logisch. Ze willen zekerheid, ze denken in de eerste plaats aan zichzelf. Jij zult hier ook wel alles gedaan hebben om een tweede Genk-scenario te vermijden.

Vanhaezebrouck «Natuurlijk maak je het jezelf moeilijk als je de start mist – kijk naar mijn goede vriend en ex-klasgenoot Lorenzo Staelens – maar echt waar: ik heb daar geen enkele keer aan gedacht. Ik ben nu 50, ik weet wat ik doe en ik geloof in wat ik doe. Toen ik destijds bij Genk begon, was ik daar wél mee bezig. Ik heb lang met dat ontslag in mijn maag gezeten, maar toen ik hier tekende, was dat allang verteerd.

»Wat me wél bezighield, was hoe ik deze ploeg weer op de rails kon krijgen. Er klopte iets niet in Gent. De voorbije jaren hebben ze echt wel goeie spelers gehad, maar op de één of andere manier klikte het nooit. Je voelde dat als je tegen Gent voetbalde: fantastische flitsen, maar geen constante. Die ploeg hing niet aaneen, was ook niet echt fit. Dáár moest ik aan werken. Dus koos ik voor spelers van wie ik wist dat het harde werkers en teamplayers waren.»

HUMO Je haalt geen spelers van wie je niet weet hoe ze als mens zijn?

Vanhaezebrouck «Aan de scouting heb ik zelfs gezegd dat dat hun belangrijkste opdracht is: achterhalen wat voor een karakter die speler heeft, of hij een goede werker is, een teamspeler, een sociaal iemand. Of ze kunnen voetballen of niet, dat kan ik hier in Gent wel op video zien. En ik kijk vooral naar wat een speler doet als hij de bal niet heeft. Hij mag kunnen dribbelen en sjotten zoveel hij wil, als hij geen klop doet bij balverlies, moet ik hem niet.»

HUMO Ik zou me zorgen maken mocht ik Ivan De Witte zijn.

Vanhaezebrouck «Waarom?»

HUMO Jij zou een jonge Eden Hazard aan je neus hebben laten voorbijgaan.

Vanhaezebrouck (lacht) «Oké, maar die had wel uitzonderlijke kwaliteiten. Neenee, meneer De Witte hoeft zich geen zorgen te maken.»

HUMO Dat doet hij wellicht ook niet. Er is voor het eerst in lang op sportief vlak niks zorgelijks bij zijn club.

Vanhaezebrouck «Dat is iets wat me toch nog verraste: het is hier soms een rollercoaster. Win je drie matchen, dan dromen ze van de titel. Verlies je er twee, dan denken ze dat ze Play-off 1 op hun buik mogen schrijven. Ik heb het nu niet over het bestuur, maar over de hele club en zijn supporters. Héél emotioneel. Dat is mooi, maar zelf ben ik daar veel rustiger in.»

HUMO Het bestuur heeft het hier zélf jarenlang onrustig gemaakt.

Vanhaezebrouck «Of dat zo is, weet ik niet, maar het is wel een feit dat wat bestuurders zeggen of doen, veel invloed kan hebben op de kleedkamer. Belgische voorzitters zijn doorgaans héél aanwezig. Heb jij in Spanje of Engeland al vaak voorzitters in de spelerstunnel gezien, om maar iets te zeggen? Ik niet. Ze zitten op de tribune en als hun ploeg wint, klappen ze tevreden in hun handjes, meer niet.

»Nu, mij hoor je niet over het bestuur klagen. Ik kan hier rustig mijn werk doen.»

HUMO Je collega Dury – ook een goeie trainer – snakt wellicht naar dat soort rust. Hij staat nu helemaal onderaan in het klassement, de druk moet immens zijn.

Vanhaezebrouck «Da’s niet plezant, hè? Maar verrassend is het niet als je een ploeg op gehuurde spelers bouwt. Bij KV Kortrijk, dat bij zijn herstart in eerste klasse ook met huurlingen heeft gespeeld, voorspellen ze dat scenario al twee jaar: ‘Dat gaat slecht aflopen in Waregem.’ Daarom is Kortrijk de voorbije jaren geëvolueerd naar een ploeg die wél spelers koopt. Voor het eerst in lang hebben ze aan het begin van het seizoen maar vijf nieuwe spelers moeten halen. Ik heb nog meegemaakt dat het er vijftien waren!»

HUMO Jij stond bij Kortrijk voor attractief voetbal. Iedereen had het er ook altijd over hoe mooi jullie konden spelen. Dat heb ik over AA Gent dit seizoen nog niet gelezen of gehoord.

Vanhaezebrouck «‘Klein Barcelona’ hebben ze Kortrijk een keer genoemd. Misschien overdreven, maar we hebben wel vaak heel mooie dingen laten zien: veel driehoekjes, veel eentijdsvoetbal. En dat is in Gent nog niet altijd gelukt, dat kan ik niet ontkennen.»

HUMO Hoe verklaar je dat?

Vanhaezebrouck «Het is een leerproces. Om snel te spelen moeten de spelers de ruimtes leren zien waar ze in moeten duiken. En dan zullen ze zich ook comfortabeler aan de bal voelen. Bij Kortrijk had ik voorin technisch vaardige jongens als Mboyo en De Beule lopen, Kums ook, die toen nog een rijtje hoger speelde. Die konden dat goed. Ik heb nu ook balvaardige spelers, maar ze moeten de ruimtes nog beter vinden.»

HUMO Maar het moet toch steken? Mooi voetbal was je handelsmerk. Dat geef je niet zomaar prijs.

Vanhaezebrouck «Ik geef niks prijs, ik heb alleen wat meer geduld dan jij, blijkbaar (lacht). Maar het ambeteert me inderdaad soms wel. Wat me vooral stoort, is het onnodige balverlies dat we zo vaak lijden. Ook op training.»

HUMO Da’s dan weer het handelsmerk van de Jupiler Pro League: slordige passes.

Vanhaezebrouck «Erg, hè? Op technisch vlak is onze competitie er echt op achteruitgegaan, maar dat wil nog niet zeggen dat we een slechte competitie hebben. Het is moeilijk voetballen in de Jupiler Pro League, want elke coach denkt hier goed na over hoe de tegenstander ontwricht kan worden. Er wordt erg tactisch gevoetbald, zeker in verdedigend opzicht. Op dat vlak staan we echt ver.»


Licht- of donkerrood

HUMO Waar we in België ook goed in zijn, is in kankeren op scheidsrechters. Trainers, bestuurders, spelers, analisten: soms lijkt het alsof de hele voetbalwereld de beslissingen van arbiters interessantere gespreksstof vindt dan het voetbal zelf.

Vanhaezebrouck «Helemaal akkoord. Ik heb gisteren naar ‘Extra Time’ gekeken en het ging – alweer – bijna nergens anders over. Laten we daar alstublieft mee stoppen. Dat scheidsrechters fouten maken, daar heb ik me al lang bij neergelegd. Langs de zijlijn zal ik in een opwelling nog wel reageren, maar achteraf niet.

»Hét probleem is dat er nog altijd zo veel onduidelijkheid is. Ik zou het een goed idee vinden om eens met spelers, trainers, journalisten, analisten, commentatoren en scheidsrechters samen te zitten om eens en voor altijd te bepalen wat nu zware fouten zijn en wat niet. Commentatoren doen tegenwoordig niks liever dan ‘Donkerrood!’ roepen, zelfs als het maar lichtrood is. Ook in de commissie weten ze het niet goed meer, heb ik de indruk. Laten we daar eens samen uit raken en er vervolgens consequent naar handelen. Dan zijn we van al dat gezeik af.»

HUMO Ben je een trouwe kijker van ‘Extra Time’?

Vanhaezebrouck «Pff. Ik vind ‘Extra Time’ steeds meer de weg van ‘Voetbal International’ in Nederland opgaan, de komische show met René van der Gijp en zijn maatjes. Beetje grappen en grollen, een klop op de schouder hier, een duw daar… Toen ik analist bij Prime was, wilden we heel graag software kopen om wedstrijden tot in de puntjes te analyseren. Echt fantastisch gerief, waarmee je het spel vanuit ongelofelijk veel standpunten kunt bekijken, maar het was te duur. De VRT heeft dat wel gekocht, maar ze doen er bijna niks mee. Ik heb het Frank Raes eens gevraagd: ‘Waarom doen jullie niet meer aan echte voetbalanalyse?’ Weet je wat zijn antwoord was? ‘De Vlaamse kijker wil entertainment.’»

HUMO Tot slot: wat is je ambitie met Gent?

Vanhaezebrouck «Het maximum uit deze club halen. En het is een club met veel potentieel. Als je voor 18.000 fans speelt, dan lééft het. Dat er veel volk komt, heeft natuurlijk voor een groot stuk met het nieuwe stadion te maken, maar het verklaart niet alles. Zet zo’n stadion in Lokeren, en je komt gemiddeld misschien aan 10.000 fans. En Gent heeft dan nog twee slechte seizoenen achter de rug. Wat gaat er gebeuren als we ooit voor de titel zouden meedoen? Dan wordt dat stadion te klein!»

HUMO Weet je wat er dan gebeurt? Dan worden de tribunes doorgetrokken tot aan het veld, is die kloof van elf meter breed en twee meter hoog tussen de supporters en de spelers eindelijk weg.

Vanhaezebrouck «Is dat geen mooie ambitie? De kloof dichten! De kloof met de top en de kloof in het stadion! (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234