null Beeld

Treuren om David Bowie? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Een dikke twee weken is het al geleden dat de Dunne Witte Hertog de pijp uitblies alvorens ze aan Maarten te geven. En de wereld is er nog niet van bekomen. Zijn laatste album scoort als een voetbalploeg die tegen vier man speelt. Je hoort zijn muziek overal. Hoelang duurt zo’n rouwperiode? We vroegen het aan een expert.

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «Geen idee, maar het mag stilaan gedaan zijn.»

HUMO Omdat het verwerkingsproces pijnlijk is?

De Zeulder «Nee, ik heb niks te verwerken.»

HUMO Maar uw patiënten wel?

De Zeulder «Dat ligt een beetje ingewikkeld. De ene helft heeft inderdaad moeite met het heengaan van Bowie. Tegen hen zeg ik vriendelijk: ‘Ach, er sneuvelt elke dag wel een ouwe charmezanger. Da-ag. Reken maar af aan de balie. De volgende! ’ Zo leren ze dat drama relativeren.

»Maar er is een andere categorie bij wie de zaak veel complexer ligt. Dat zijn mensen die zich schuldig voelen.»

HUMO Schuldig? Waarom?

De Zeulder «Omdat ze niet rouwen. Op feestjes weerklinkt dezer dagen weleens een ‘Space Oddity’tje’ of een ‘Little China Girl’tje’, en dan zakt de stemming meteen. Herinneringen worden opgehaald, hier en daar hoor je een gesmoorde snik. Dan volgen de troostende omhelzingen en de warme knuffels. Maar een aantal mensen heeft daar geen behoefte aan. En die komen bij mij terecht.

»‘Dokter,’ zeggen ze dan, ‘het overlijden van Bowie doet mij weinig of niks. Erg voor de man en zijn familie, jazeker. Maar ik voel geen krop in de keel, geen meevoelende huiver, niet eens een lichtjes trillende onderlip. Ben ik wel normaal?’

»Ja, zover is het gekomen.»

HUMO Hoe komen die mensen bij u terecht?

De Zeulder «Vaak met het openbaar vervoer, mijn praktijk ligt pal in het centrum van de stad. Maar laten we het over iets interessanters hebben.

»Het gaat om mensen die vaak al een week lang elke avond urenlang Bowie hebben beluisterd, en zich vertwijfeld afvragen waarom die muziek hen koud laat. Zo beginnen ze te twijfelen aan zichzelf. Ze geloven dat hun gevoelsleven onderontwikkeld is. En voor je het weet, ligt het gezinsgeluk aan scherven.

»‘Ik hou niet genoeg van jullie, want ik heb het gevoelsleven van een stoeptegel!’ roepen ze dan smartelijk naar hun partner en de eventuele kinderen. ‘O, wat moet ik toch doen?’

»‘Ga maar gauw naar dokter De Zeulder,’ antwoordt de partner dan. Als hij of zij over voldoende verstand beschikt.»

HUMO Hoe behandelt u hen?

De Zeulder «Dat is niet simpel. Voor mij is dat een leerproces, het is immers de eerste keer dat de heer Bowie overleden is. Laten we hopen dat het ook de laatste is, als ik mij dat grapje mag permitteren. Of nee, schrap dat maar, dat gaat te ver.

»Bij de eerste tien of twintig patiënten heb ik proberen uit te leggen dat die onverschilligheid niet abnormaal is. ‘Ik voel daar ook nauwelijks iets bij,’ heb ik telkens eerlijk opgebiecht. Maar dat werkte averechts. ‘Dat kan niet!’ riepen ze dan. ‘Iederéén is erdoor aangedaan: buren, vrienden, familie, collega’s... Gij zegt dat om mij erbovenop te helpen, onnozelaar, hoe doorzichtig kunt ge zijn! Ik ga wel naar een andere hulpverlener, die mij wél au sérieux neemt.’

»Het is niet prettig als patiënten naar de concurrentie lopen. Mijn zakencijfer begon een dipje te vertonen. Daarom ben ik overgeschakeld naar een ernstige blik bij het aanhoren van de klachten. ‘Ik kan u helpen, maar het zal niet eenvoudig zijn,’ zeg ik dan.

»Nu geef ik therapie in een sportzaaltje, voor twintig man tegelijk. De patiënten liggen daar op matjes, met gesloten ogen. ‘Probeer troost te zoeken in de muziek van David Bowie!’ zeg ik dan, en ik zet het album ‘Hunky Dory’ op of zo. ‘Maar we hebben geen troost nodig!!!’ krijg ik dan te horen. ‘Dat is net het probleem!’

»Ik ben degene die bepaalt wat jullie problemen zijn,’ zeg ik dan. En ik voeg eraan toe dat het een lang en moeilijk proces zal worden. En met twintig man tegelijk wordt dat dipje waarover ik het had al snel een flinke bult.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234