null Beeld

Triple Frontier

Santiago ‘Pope’ Garcia (Oscar Isaac), een militaire adviseur die in Brazilië een verloren strijd uitvecht tegen de drugskartels, vat een vermetel plan op: op de loop gaan met de kas van een drugslord die zich in een zwaarbewaakt huis in het Amazonewoud heeft verschanst.

Erik Stockman

Ten einde de operatie te doen slagen, doet Pope wat álle filmhelden doen: he puts a team together. De eerste die hij benadert is William ‘Ironhead’ Miller (Charlie Hunnam), een gepensioneerde commando die zijn dagen vult met het geven van peptalk aan afzwaaiende soldaten. Dat Pope en Ironhead een gemeenschappelijk oorlogsverleden hebben, blijkt onmiddellijk uit de diepe, tevreden grom die ze simultaan uitstoten terwijl ze mekaar kameraadschappelijk op de schouderbladen slaan: ‘Rrraaahhh!’

De volgende die ze inlijven is hun oude kapitein Tom ‘Redfly’ Davis (Ben Affleck), die sinds zijn ontslag uit het leger zonder veel succes als vastgoedmakelaar aan de bak komt. En ja hoor, bij het weerzien met Redfly worden er opnieuw stevige manknuffels uitgedeeld: ‘Rrraaahhh! Hahaaaa!’ Tenslotte wordt er ook gegrepen naar de schouderbladen van twee andere ex-legermaats, Francisco ‘Catfish’ Morales (Pedro Pascal) en Ironheads jongere broer Ben (Garrett Hedlund): ‘Hrrrarrh!’ ‘Aaahhhh!’ ‘Rahhh!’

Eén ding staat vast: rond de 25ste minuut ligt de manknuffel-count in deze men-on-a-mission-film een stuk hoger dan de bodycount. Volgende stap: een manier vinden om het door grondsensoren bewaakte huis van Lorea, de drugslord, binnen te dringen. ‘Als we ze grijpen terwijl de familie en de lijfwachten in de kerk zitten, dan hoeven we alleen maar Lorea uit te schakelen!’ zo horen we één van hen boven de muziek heen uitroepen terwijl ze driftig whiskyshots achterover zitten te slaan.

Wacht even: zitten die vijf commando’s hun plannen werkelijk luidop te bespreken op café?! Het is op die onbedoeld hilarische momenten dat het je pas goed begint te dagen dat je niet naar een hoogstaand drama zit te kijken, maar naar een campy B-film waarin de hoofdpersonages haast uitsluitend via clichézinnetjes met elkaar communiceren: ‘Ik zei toch dat het een stom idee was!’, ‘Wat ga jij met je deel doen?’, ‘Man, ik heb dit gemist’, ‘Hier heb ik niet voor getekend!’

‘Triple Frontier’ werd nochtans geregisseerd door J.C. Chandor (de maker van ‘A Most Violent Year’, ‘All is Lost’ en ‘Margin Call’) en geschreven door Mark Boal, de scenarist van ‘The Hurt Locker’ en ‘Zero Dark Thirty’. Maar wie op basis van die klinkende namen een ijzersterk drama verwacht, herleest maar beter eens de eerste paragrafen van deze review.

Toegegeven: ergens diep onder de trashy dialogen en de (lang niet slecht in beeld gezette) actietaferelen verbergt zich een ernstig drama over de fragiliteit van kameraadschap en over de verbittering van de soldaat die, na zijn hachje in de oorlog te hebben geriskeerd, door zijn land wordt uitgespuwd.

Maar eerlijk gezegd: de B-film-fanaat in ons was opgelucht dat die zwaarwichtige thema’s nooit de bovenhand halen en dat de aandacht in ‘Triple Frontier’ vooral uitgaat naar té zwaar geladen helicopters, naar vluchtauto’s die door stalen hekken rammen terwijl de vonken ervan af vliegen, én naar Ben Affleck die middels een welgemeend ‘Tsk! Tsk! Tsk!’ een met geldtassen beladen ezel in beweging probeert te brengen (hoe dieper de mannen in het Andesgebergte doordringen, hoe treuriger hun vervoermiddelen worden). Slotsom? Onze grondsensoren detecteerden geen topper, maar een genietbaar actiefilmpje dat de manknuffel in ere herstelt. Rrraahhh!!!!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234