null Beeld

Trump bezoekt Brussel: een goede voorbereiding is alles!

Donald Trump komt naar Brussel, en volgens de Belgische regering zijn er ‘nooit geziene veiligheidsmaatregelen’ getroffen. Dat is niet zomaar een uitdrukking die snel uit het kommetje clichés & gemeenplaatsen werd gegraaid. Goeie veiligheidsmaatregelen zijn namelijk, jawel: totaal onzichtbaar!

Hugo Matthysen

'Men wil voorkomen dat Koen Crucke op het tarmac van Zaventem staat te schreeuwen dat Trump zich eindelijk moet outen'

Maar Humo zou Humo niet zijn als wij het onzichtbare niet zichtbaar zouden maken. Dit blad heeft daar een traditie in. Als het moet, tonen wij u desnoods het bloot gat van Liesbeth Homans, dat weet u, dat is een kwestie van beroepsfierheid. Maar geen paniek: vooralsnog is daar geen enkele dwingende journalistieke reden voor.


1. Het leger naar Durbuy

Slecht betaald, te weinig erkenning en gammele onderkomens: de Humo-redactie kent deze problematiek door en door. Als onze soldaten uit protest wat ochtendfiles produceren door hun kaduke voertuigen te laten stilvallen in tunnels en op drukke kruispunten, dan hebben wij daar begrip voor. Maar tijdens het bezoek van Trump kunnen ze zich toch beter gedeisd houden. Daarom wordt de stad Durbuy volledig ontruimd, zodat onze strijdkrachten zich daar twee dagen lekker kunnen ontspannen. Activiteiten zijn er niet voorzien, maar wel een toog van 150 meter in de hoofdstraat. Gezien de meelijwekkende staat van het rollend materieel, wordt een beroep gedaan op Uber om iedereen ter plaatse te krijgen.


2. Een totaalverbod op eclairs

Toen het bezoek van Trump werd aangekondigd, riep de regering meteen dat Trump met de nodige egards zou worden ontvangen. Dat zorgde voor verwarring in Washington. Er waren lange discussies over wat een ‘egard’ precies is. Een Waalse doedelzak? Een lofrede of een majorettenkorps? Trump meende dat ‘egard’ een Europees woord voor ‘callgirl’ is, en zag dus geen reden tot bezorgdheid. Maar zijn schoonzoon Jared Kushner wist beter. ‘Ik heb ooit in Brussel een egard gegeten,’ zei hij, ‘het is een gebakje met pudding en een laag chocolade. Eén egard kan geen kwaad, als ze die naar je smijten, is de vlek gauw verwijderd. Maar als dat massaal gebeurt, dat is andere koek! Wie wordt bedolven onder een paar ton van dat spul, kan alleen maar hopen dat de hulpdiensten bekwame speurhonden hebben, en dat ze snel beginnen te graven. Want als je zonder zuurstof valt, telt elke seconde.’

Daarom heeft de regering een tijdelijk bakverbod opgelegd voor de gevreesde zoetigheid.


3. ‘Culture Club’ op groot scherm

Betogingen moeten we niet hebben. Daarom is het aangeraden de tegenstanders bijeen te drijven, bijvoorbeeld op een stadsplein, zodat je ze goed in de gaten kunt houden. Als de sfeer grimmig wordt, volstaat het een paar straten af te sluiten en ze zitten als ratten in de val. Een profiler van de geheime dienst heeft ontdekt hoe je dat morrend volk naar de stadscentra kunt lokken: ‘Zend alle afleveringen van het Canvas-programma ‘Culture Club’ uit op groot scherm. Daar komen die hipsters op af als trendy vliegen op sushi!’ Om zoveel mogelijk volk te lokken zullen er foodtrucks aanwezig zijn, en verkopers van nostalgische fietsen. Zo wordt de economie meteen ook een beetje aangezwengeld.


4. Het winterkoninkje wordt uitgeroeid

In de lente van 2016 werd Trump tijdens een verkiezingsrally overstemd door een hels lawaai. De presidentskandidaat liet zich niet van zijn stuk brengen. ‘Hou toch je bek, stelletje elitaire liberals en salonsocialisten!’ Het gekir en gefluit hield echter niet op. In de backstage ontdekte een medewerker dat het lawaai afkomstig was van een Amerikaans winterkoninkje dat zich in het kapsel van The Donald had genesteld. Ja, die diertjes kijken niet op een decibelletje meer of minder. Het was nog een heel gedoe om het vogeltje en de eitjes te verwijderen zonder de blonde constructie te beschadigen. Omdat het broedseizoen nog niet voorbij is, wordt de Europese soort preventief uitgeroeid. Natuurpunt heeft daar moeite mee, maar tegen het argument ‘Er blijven nog genoeg diersoorten over, toch?’ hebben die groentjes natuurlijk geen weerwoord.


5. Koen Crucke geïnterneerd

U kent de Trump-kiezers niet, wij wel. Het zijn primitieve maar goed bewapende plattelanders, voor wie de Bijbel, welja, hun bijbel is. En staat er niet, in het boek Leviticus: ‘En als twee mannen elkanders gepiemelte beroeren, grijpt dan naar gewederde van het zwaarste kaliber, schiet hen aan flarden en los daarna uw gekogelte op deze flarden, tot deze zijn herleid tot homoleculen, en den Here zal donderend schaterlachen en u een lang leven schenken, en den gratis naft voor uw terreinwagens zal rijkelijk vloeien tot het einde uwer dagen?’ Nee, dat staat er niet. Maar die gekken geloven dat het er wél staat. Daarom wordt Koen Crucke een paar dagen opgesloten in de vrouwengevangenis van Brugge. Men wil voorkomen dat hij op het tarmac van Zaventem staat te schreeuwen dat Trump zich eindelijk moet outen. Dat zou niet alleen vervelend zijn voor Trump, het zou voor de Vlaamse muziekwereld een onschatbaar verlies zijn indien de Gentse tenor werd herleid tot Bijbelse flarden van flarden. Er is een veiligheidsperimeter voorzien van 800 meter, maar een geschoolde operastem kan die afstand gemakkelijk overbruggen.

null Beeld


6. Goedele Liekens in een F-16

De formele gesprekken beginnen nog voor de landing van Air Force One. Zodra het toestel zich in het Europese luchtruim bevindt, zal Goedele Liekens vanuit een F-16 in het presidentiële vliegtuig springen, met twee parachutes. Eén voor zichzelf, en eentje met een koffer met didactisch materiaal. Zij zal Trump een halfuurtje bijscholen in de discipline pussy grabbing. Dat doet hier en daar wat feministische wenkbrauwen fronsen (wat een spektakel kan opleveren, want die zijn niet steeds zorgvuldig getrimd dan wel geëpileerd), maar La Liekens zegt daarover: ‘Ik begrijp de bezorgdheid, maar als er dan toch pussy wordt gegrabd, kan hij het maar beter meteen met de juiste techniek doen. Daar wordt iedereen beter van.’


7. En wuiven maar!

De president van de Verenigde Staten wordt graag toegejuicht. Het is lastig om al die toeschouwers vooraf te screenen, maar een slimmerik heeft een sluipweg gevonden: de dossiers voor de cultuursubsidies. Iedereen die ooit voor een commissie is verschenen, is met naam en toenaam bekend. Hoerageroep en handjeklap behoort, zeker bij de beoefenaars van de podiumkunsten, tot de basisvaardigheden. Die mensen motiveren is nauwelijks nodig, de schrik dat ze ook hun laatste greintje overheidsgeld zullen kwijtraken, zit er diep in. Met wat geluk komen ze ook nog even in beeld, dat kan Chantal Pattyn dan mooi meetellen als ze weer eens moet berekenen hoeveel tijd de VRT besteedt aan cultuur.


8. Laken tegen de vlakte?

Trump zelf vormt ook een risico. We mogen de man niet teleurstellen. Want een teleurgestelde Trump is een boze Trump, en hij beschikt over de nucleaire codes. De kans is groot dat de man tussendoor een balletje wil slaan met Pommeline of met Macron. Hij doet dat liefst op een golfterrein waarvan hij de eigenaar is, want dan voelt hij zich thuis. De paleistuin van Laken werd inmiddels aangepast en voorzien van een paar gigantische borden met ‘Trump World Golf Club’ erop. Naast het paleis worden een paar bulldozers en een sloopkraan geposteerd, zodat men op de vraag wat dat bouwwerk daar nog staat te doen, kan antwoorden: ‘We hebben de afbraakwerken even gestaakt, zodat u geen last hebt van het stof, mister president.’ Als dat niet volstaat, gaat er een zijvleugel tegen de vlakte. Het is een klein offer voor de wereldvrede.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234