Op de dag van haar beëdiging in het Huis van Afgevaardigden, op 3 januari, draagt Marjorie Taylor Greene een gezichtsmasker met daarop de tekst: 'Trump won'. Beeld AFP
Op de dag van haar beëdiging in het Huis van Afgevaardigden, op 3 januari, draagt Marjorie Taylor Greene een gezichtsmasker met daarop de tekst: 'Trump won'.Beeld AFP

PortretMarjorie Taylor Greene

Trump- en QAnon-aanhanger zorgt voor ene na andere rel in Amerikaans parlement: ‘Zij hoort daar niet’

De Republikeinse Partij zit behoorlijk in haar maag met Marjorie Taylor Greene. Het parlementslid uit Georgia zorgt in korte tijd voor de ene na de andere rel in het Huis van Afgevaardigden.

Hans van Zon

Marjorie Taylor Greene heeft de primeur. De Democratische afgevaardigde Cori Bush verhuist haar kantoor naar een ander deel van het parlement omdat zij zich bedreigd voelt door haar Republikeinse rivaal. Volgens Cori Bush (44) scheldt Marjorie Taylor Greene (46) haar voortdurend uit.

‘Achter mijn rug, luid roepend en zonder gezichtsmasker,’ aldus de Democrate in tweets. ‘Ik verhuis niet omdat ik bang ben, maar omdat ik hier goed mijn werk wil doen. Ik kan niet heel de dag over mijn schouder kijken of een witte racist in het Congres tegen mij en mijn team samenspant.’

Bende

Greene, een fanatiek aanhanger van Donald Trump en nog geen maand Congreslid, reageert zoals zij altijd doet. Zij gaat meteen in de aanval. ‘Zij liegt. Zij is de leider van een terroristische bende van Black Lives Matter,’ zegt Greene over Bush.

De complottheorie QAnon trekt over heel de wereld volgelingen. Marjorie Taylor Greene is een fervent aanhanger en spreekbuis. Beeld Reuters
De complottheorie QAnon trekt over heel de wereld volgelingen. Marjorie Taylor Greene is een fervent aanhanger en spreekbuis.Beeld Reuters

QAnon

De twee afgevaardigden hebben niets met elkaar gemeen. De Republikeinse zakenvrouw zegt net als Donald Trump dat de Democraten de verkiezingszege hebben gestolen, dat de afzettingsprocedure tegen hem een heksenjacht is. Met Greene zit er voor het eerst ook een uitgesproken aanhanger van de complottheorie QAnon in het parlement. De QAnons geloven dat een satanische liberale elite met een internationaal pedofielennetwerk een ‘Deep State’ bestuurt die alles bepaalt.

Dat leidt bij Greene tot wilde beschuldigingen. Hillary Clinton zou zich schuldig maken aan kinderverminking, de zwarte Amerikanen zijn ‘de slaven van de Democratische Partij’ en witte mannen de meest onderdrukte groep van de Amerikaanse bevolking. Ook in het debat over de door tieners aangerichte bloedbaden op Amerikaanse scholen leidt dat tot een rabiaat standpunt. Die schietpartijen zijn volgens haar in scène gezet omdat de Democraten wapenbezit willen beperken.

‘Laster’

Oproepen op sociale media om prominente Democraten te vermoorden heeft ze ondersteund met likes. Greene verdedigt zich met de opmerking dat ‘anderen mijn pagina’s op internet beheren’. ‘Soms ben ik het niet eens met posts,’ aldus Greene. ‘Maar deze aantijgingen zijn allemaal bedoeld om me weg te krijgen omdat ik jullie vertegenwoordig. Bereid je maar voor op laster, op aanvallen,’ luidt het bericht dat zij stuurt naar haar aanhang.

Marjorie Taylor Greene steunt Donald Trump ook na zijn vertrek uit het Witte Huis door dik en dun. Op haar eerste werkdag begon zij aan afzettingsprocedure tegen Trumps opvolger, Joe Biden. Beeld Getty Images
Marjorie Taylor Greene steunt Donald Trump ook na zijn vertrek uit het Witte Huis door dik en dun. Op haar eerste werkdag begon zij aan afzettingsprocedure tegen Trumps opvolger, Joe Biden.Beeld Getty Images

Geroeptoeter

Het agressieve geroeptoeter van Greene zorgt voor zoveel ergernis in de Democratische Partij dat afgevaardigde Jimmy Gomez (Californië) werkt aan een resolutie om haar uit het parlement te zetten. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vraagt zich intussen af waarom de Republikeinen haar lid hebben gemaakt van de parlementscommissie voor onderwijs.

‘Zij drijft de spot met bloedbaden op scholen. Wat moeten tieners hiervan denken?’ aldus Pelosi. Voor Hillary Clinton is het inmiddels overduidelijk. ‘Deze vrouw moet onder toezicht worden geplaatst. Zij hoort niet thuis in het Congres,’ aldus de gewezen presidentskandidate.

Principes

Het zijn echter niet de Democraten, maar de Republikeinen die beslissen over het lot van Greene. Sommige partijgenoten beginnen genoeg te krijgen van al haar geschreeuw en nemen afstand.

‘We moeten weer een partij worden van principes, niet van persoonlijkheden,’ zegt Adam Kinzinger (Illinois). De vraag is of de Republikeinse partijleiding het aandurft haar aan te pakken, terwijl ze de steun geniet van Trump en zijn miljoenen aanhangers. En hoe moeten ze dat doen? De partijleiding kan haar een reprimande geven, haar uit commissies zetten. Of doet de partijleiding alsof haar neus bloedt, in de hoop dat Greene rustiger zal worden?

Donald Trump noemt Marjorie Taylor Greene 'een echte winnaar'. Beeld EPA
Donald Trump noemt Marjorie Taylor Greene 'een echte winnaar'.Beeld EPA

‘Echte winnaar'

Het antwoord op deze vragen komt komende week, als de Republikeinse minderheidsleider Kevin McCarthy (Californië) met Greene heeft gesproken. Het lijkt erop dat McCarthy weinig speelruimte heeft. Afgelopen donderdag brengt hij een bezoek aan Donald Trump, in diens buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida. Het bezoek wordt gezien als een teken dat de ex-president nog altijd een flinke stem heeft in partijzaken.

In Trumps ogen is Greene in elk geval ‘een echte winnaar’. Bovendien is zij een van de leiders van het aanhoudende verzet tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen in het Congres. Het is ook Greene die, een dag na de beëdiging van Joe Biden als de 46ste president en tegen de stroom in, meteen een procedure tot zijn afzetting in gang zet.

De omstreden afgevaardigde geeft zelf al een voorzet over haar toekomst als lid van het Huis van Afgevaardigden. ‘Ik geef nooit op. Ik doe geen stap terug. Omdat ik één van jullie ben. Ik zal jullie altijd vertegenwoordigen,’ zegt Greene in een boodschap aan haar bijna 300.000 volgers op Twitter.

‘Als Republikeinen buigen voor oproerkraaiers en de Democraten en de nepnieuwsmedia de ruimte geven om ons uit te schakelen dan zetten ze de deur open voor de vervolging van elke Republikein, totdat er niemand meer over is.’ Iedereen, ook Cori Bush, is gewaarschuwd.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234