President Donald Trump praat tegen journalisten voor hij aan boord gaat voor een reis naar de Amerikaans-Mexicaanse grens. Beeld AP
President Donald Trump praat tegen journalisten voor hij aan boord gaat voor een reis naar de Amerikaans-Mexicaanse grens.Beeld AP

Bestorming Capitool

Trump toont zich voor het eerst sinds rellen weer in openbaar: ‘Impeachment is grootste heksenjacht’

President Donald Trump heeft zijn afschuw uitgesproken over de poging van Democraten om hem af te zetten. Hij noemt het ‘ridicuul’ en verwacht veel ‘woede’ bij zijn aanhangers. Trump voelt zich niet verantwoordelijk voor de dodelijke Capitool-rellen, zei hij vanmiddag toen hij voor het eerst sinds vorige week woensdag weer in het openbaar verscheen.

Trump vertrok vandaag naar de Amerikaans-Mexicaanse grens. Sinds de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers, vorige week woensdag, had hij zich schuil gehouden in het Witte Huis.

De Democraten hebben inmiddels een afzettingsprocedure (impeachment) in gang gezet, omdat Trump volgens hen zijn aanhangers heeft opgehitst. Ze willen dat hij per direct uit zijn ambt wordt gezet voor het aanzetten tot geweld. Morgen wordt hierover gestemd.

Volkomen terecht

Trump neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het geweld. Hij noemt de woorden die hij gebruikte in de omstreden toespraak voor zijn aanhangers ‘volkomen gepast’.

‘De impeachment is de voortzetting van de grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis,’ zei Trump tegen journalisten bij het Witte Huis. ‘Ik denk dat het enorme woede veroorzaakt. Echt vreselijk dat ze dit doen. Maar we willen geen geweld.’ Dat Facebook en Twitter hem hebben verbannen, noemt Trump een ‘catastrofale fout’.

Trump verlaat het Witte Huis. Beeld AFP
Trump verlaat het Witte Huis.Beeld AFP

Als het Huis van Afgevaardigden besluit Trump te impeachen, zou hij de eerste Amerikaanse president zijn die dat twee keer meemaakt. Een definitieve beslissing is aan de Senaat, waar een tweederdemeerderheid nodig is. Die kans is klein, aangezien de Republikeinen daar de meerderheid hebben.

Illegale immigratie

Trump reist vandaag naar de grens met Mexico vanwege een van de belangrijkste pijlers van zijn presidentschap: zijn campagne tegen illegale immigratie. Hij vliegt naar Alamo (Texas). De stad in de Rio Grande Valley is vernoemd naar een kleine groep Texaanse onafhankelijkheidsstrijders uit San Antonio, die met succes Mexicaanse troepen weerstonden tijdens een 13-daagse belegering.

Het bezoek van Trump is ongetwijfeld een symbool van het verzet van de president tegen het roerige einde van zijn ambtstermijn. De laatste dagen raakt hij steeds meer geïsoleerd. Hij heeft zijn nederlaag impliciet erkend en beloofde een vreedzame machtsoverdracht aan zijn opvolger Joe Biden.

Zijn adviseurs hebben Trump aangespoord de strijd tegen de vermeende ‘verkiezingsfraude’ op te geven. In plaats daarvan kan hij in zijn laatste dagen beter zijn belangrijkste prestaties als president benadrukken, zoals een enorme belastingverlaging, zijn inspanningen om federale regelgeving terug te draaien en de transformatie van federale rechtbanken met de benoeming van conservatieve rechters.

Maar Trump legde dat de afgelopen dagen naast zich neer en verschool zich in het Witte Huis, achter gesloten deuren, heilig overtuigd van een ‘samenzwering’.

null Beeld AP
Beeld AP

Alligators

De bouw van een hoge grensmuur van beton en gewapend staal was één van zijn belangrijke verkiezingsbeloftes in 2016. Trump wilde dat het zwart geverfd werd om de handen te verbranden van degenen die het aanraakten, versierd met dodelijke punten, omringd door een gracht met alligators.

Mark Morgan, waarnemend commissaris van de grenspolitie, waarschuwt dat versoepeling van het grensbeleid, inclusief het stopzetten van de bouw van muren, leidt tot een golf van mensen die illegaal de grens willen oversteken.

Biden heeft gezegd dat hij de bouw van de grensmuur wil stopzetten en waar mogelijk maatregelen neemt om Trumps beperkingen op legale immigratie en asielzoekers ongedaan te maken.

Afblazen

Na het geweld in het Capitool drongen groepen, waaronder het Southern Poverty Law Center, er bij Trump op aan zijn bezoek aan de grens af te blazen.

Bouw van de grensmuur. Beeld REUTERS
Bouw van de grensmuur.Beeld REUTERS

‘Het geweld waartoe Trump vorige week opriep, en het geweld dat zijn anti-immigrantenbeleid veroorzaakt, vloeit voort uit de alarmerende stroming van een blanke nationalistische ideologie waarmee ons land rekening moet houden,’ zegt Efrén Olivares van het centrum. ‘De geplande reis van de president naar de grens zal de schade alleen maar vergroten en tot meer geweld leiden.’

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234