De boekhouding van Donald Trump oogt wat dubieus. Beeld Getty Images
De boekhouding van Donald Trump oogt wat dubieus.Beeld Getty Images

Onthulde financiën

Trump verdiende ‘te weinig’ om belasting te betalen (maar ging wel voor 70.000 dollar naar de kapper)

Waar Amerikaanse media jaren naar speurden en wat Donald Trump per se niet wilde openbaren, ligt nu toch op straat: zijn belastingaangiftes over de laatste twintig jaar.

Bob van Huët

De financiën van president Trump zijn het gesprek van de dag in de Verenigde Staten. De media praten over niets anders dan de scoop van The New York Times die veel tijd en mankracht stak in het reconstrueren van Trumps financiële handel en wandel. Zo’n klapper, vlak voor een belangrijk tv-debat met zijn Democratische uitdager, is geen toeval. Het is een cadeautje dat Joe Biden zeker zal uitpakken.

De herrie en de timing doen denken aan die van vier jaar geleden toen Hillary Clintons onvoorzichtige e-mails voor opschudding zorgden. ‘Dit is fakenieuws. Er werken heel slechte mensen bij de belastingdienst die alles doen om mij te beschadigen,’ zei president Trump in een reactie op de financiële onthullingen. Volgens Trumps advocaat klopt er weinig tot niets van. ‘President Trump heeft in het afgelopen decennium tientallen miljoenen dollars aan persoonlijke belastingen betaald aan de federale overheid, waaronder miljoenen aan persoonlijke belastingen sinds de aankondiging van zijn kandidatuur in 2015,’ aldus advocaat Alan Garten. Maar The New York Times is gedetailleerd en belooft dat er nog veel meer gaat komen.

Wat na lezing van het verslag blijft hangen, is niet eens zozeer dat Donald Trump op zijn minst de grenzen test van wat aftrekbaar is bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS) – wat elke zakenman zou doen – maar vooral dat zijn ‘succesvolle’ zakenimperium eigenlijk een schuldenpaleis is. The New York Times stelt dat de belastinggegevens die de krant heeft ingezien vol staan met aftrekposten zoals de kosten voor een strafrechtadvocaat en een landhuis dat wordt gebruikt als gezinsverblijf. Ook omvatten ze de volledige opgave van de miljoenen dollars die hij kreeg van de Miss Universe-verkiezing in 2013 in Moskou.

Geen belasting

De gegevens ‘onthullen de holheid, maar ook de tovenarij, achter het beeld van de selfmade miljardair,’ aldus de krant. Trump kan weleens op straat eindigen, want hij staat persoonlijk garant voor een slordige 300 miljoen dollar aan leningen die hij de komende jaren moet terugbetalen.

Zijn voorgangers Barack Obama en George W. Bush maakten jaarlijks gemiddeld een ton over aan inkomstenbelastingen. Zakengenie Trump betaalde geen belasting of onwaarschijnlijk weinig: 750 dollar in 2016 toen hij werd gekozen en in 2017 toen hij president was. Trump moest daarvoor kolossale verliezen en kosten afschrijven. Niets mis mee alleen hikt de IRS aan tegen dubieuze aftrekkosten en opgepompte onkosten.

Spraakmakend is de 79.000 dollar aan kosten voor de kapper, maar dat is niet verboden. Alles bij elkaar betaalde Trump over de periode die The New York Times kon inkijken enige tientallen miljoenen aan belastingen maar het lukte hem met opgeklopte aftrekposten bijna alles terug te krijgen. Zijn luxe levensstijl wordt daarbij steevast opgevoerd als onkostenpost.

In de jaren 90 ruïneerde Donald Trump zichzelf bijna door het vermogen van zijn vader slecht te beleggen. Hij stond destijds persoonlijk garant voor honderden miljoenen dollars aan leningen. Dat zou hem nooit meer overkomen, zei hij. Maar omdat hij anders geen geld kon lenen, blijkt Trump zichzelf toch weer garant te hebben gesteld voor liefst 421 miljoen dollar aan leningen, aldus The New York Times. De komende jaren, dus mogelijk midden in een eventuele tweede termijn, moet hij naar verluidt 300 miljoen dollar aflossen of anders wordt hij failliet verklaard. Ook zou de IRS een navordering van 100 miljoen hebben klaarliggen.

Donald Trump verdient feitelijk het meeste aan de rechten op zijn eigen naam. Die bleken een goudmijn door zijn populaire realityshow ‘The Apprentice’ waarbij kandidaten een baan bij hem konden verdienen. Trump haalde honderden miljoenen dollars binnen door lucratieve licenties in Turkije, India en de Filipijnen. Maar die licenties lopen af waardoor er minder inkomsten komen.

Ondertussen heeft Trump sinds het jaar 2000 meer dan 315 miljoen dollar verlies geleden op de golfbanen waar hij zelf zo vaak is te vinden. Het onroerend goed van de president zou in waarde tekortschieten om de schulden af te lossen. Miljardair Trump staat zwaar rood, zeggen commentatoren.

Wie elf van de achttien jaar geen cent inkomstenbelasting hoeft te betalen, kan zich niet echt meten met de grote jongens, zoals Trump graag doet. Volgens The New York Times exploiteert Trump zijn functie door aan te moedigen dat allerlei buitenlandse hoogwaardigheidbekleders in zijn hotels overnachten. Het onderhandelt makkelijker als je met een grote buitenlandse delegatie in een Trump-hotel logeert. Daarbij staat de Trump-organisatie open voor dubieuze investeringen van buitenlandse mogendheden die zo kunnen proberen invloed uit te oefenen op de president.

Amerikaanse belastingbetalers kunnen het gesjoemel (bijvoorbeeld het afboeken van particuliere vluchten als onkosten) misschien niet zo ‘smart’ vinden als Trump zelf. ‘Omdat ik slim ben,’ antwoordde hij Hillary Clinton vier jaar geleden in een debat toen ze hem al vroeg hoe het kwam dat hij bijna geen belasting betaalde.

Het campagneteam van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft in een video de inkomstenbelasting die president Donald Trump in 2016 betaalde vergeleken met de belastingen die werkende Amerikanen betalen. In de video worden beelden van onder meer leraren, verplegers en bouwvakkers getoond, telkens staat er dan bij vermeld hoeveel belasting zij jaarlijks betalen. Zo betalen leraren ruim 7.000 dollar en bouwvakkers ongeveer 16.000 dollar.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234