Donald Trump kust zijn vrouw Melania tijdens één van zijn verkiezingsrally’s.  Beeld AFP
Donald Trump kust zijn vrouw Melania tijdens één van zijn verkiezingsrally’s.Beeld AFP

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Trumps to-dolijstje tot 2024: golfen, twitteren, Trump TV oprichten en weer president worden

Donald Trump hoort bij een select gezelschap in de VS: presidenten die van de kiezers maar één termijn mochten regeren. Hij kan het niet verkroppen. Wat komt er na het Witte Huis?

Karlijn Van Houwelingen

Donald Trump is geworden wat hij al zijn hele leven probeerde te vermijden: een verliezer. In zijn bestaan draaide alles om de beste, de slimste, de grootste zijn. Dat hij nu de aftocht moet blazen, is lastig te accepteren voor de weggestemde president. Sinds duidelijk werd dat hij de verkiezingen verloor, plaatste hij in hoofdletters verongelijkte berichten op Twitter. ‘Ik heb de verkiezingen gewonnen, ik kreeg 71 miljoen stemmen,’ schreef hij. Dat laatste is waar, het eerste niet.

Normaal gesproken feliciteert de nummer twee snel de winnaar, en spreekt hij of zij het land toe, om iedereen te laten weten dat de winnaar de legitieme nieuwe president is. Hillary Clinton deed het vier jaar geleden op de ochtend nadat ze verloor, maar Trump heeft zich een dag na de officiële winst van Joe Biden nog niet laten zien of horen, behalve in woedende tweets. Team Biden zegt geen enkel bericht te hebben ontvangen van de opponent. Zelfs veel topmensen in de Republikeinse partij zwijgen.

Trumps schoonzoon Jared Kushner en vrouw Melania zouden volgens bronnen van CNN met Trump besproken hebben dat hij echt publiekelijk zijn verlies moet nemen. Andere medewerkers laten in de Amerikaanse media doorschemeren dat ze verwachten dat Trump de machtsoverdracht aan Biden mogelijk zal maken, maar ook zal blijven volhouden dat hij bestolen is, zonder ooit te erkennen dat hij de verkiezingen verloor.

Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner tijdens de campagne van Donald Trump, eerder deze maand. Beeld AP
Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner tijdens de campagne van Donald Trump, eerder deze maand.Beeld AP

Niet herkozen

De meeste Amerikaanse presidenten werden herkozen na hun eerste termijn. Trump voegt zich dus bij het wrange, exclusieve clubje van tien presidenten in de Amerikaanse geschiedenis die na vier jaar werden afgewezen door kiezers. Jimmy Carter en George Bush senior horen er ook bij. Zijn team probeert het draaglijk te maken door rechtszaken aan te spannen om de uitslagen in sleutelstaten aan te vechten. Veel kans dat het iets aan de uitslag verandert is er niet – rechters vragen om bewijs, en dat heeft Team Trump niet laten zien.

Het is vooral een pr-strategie om de eer van de president te redden. Een bron die dicht bij het Witte Huis staat, zei tegen een verslaggever van The Washington Post: ‘De juridische operatie is ontworpen zodat Trump geen gezichtsverlies lijdt en om hem uiteindelijk de mogelijkheid te geven om te zeggen dat hij niet eerlijk heeft verloren. Dus we gaan erin mee.’

Sommige bondgenoten van Trump ergeren zich aan de tactiek. ‘Om zijn nalatenschap vast te houden, moet Trump Republikeinen aansporen vooruit te kijken door zich waardig te gedragen in het licht van een waarschijnlijke nederlaag,’ schreef de Trumpvriendelijke tabloid New York Post. ‘Als Trump volhardt in wilde verhalen over het tegendeel, zal hij zijn mensen irrelevant maken en zijn eigen stem marginaliseren.’

Trump dreigt immunoloog Anthony Fauci te ontslaan. Beeld AP
Trump dreigt immunoloog Anthony Fauci te ontslaan.Beeld AP

Stempel drukken

Donald Trump blijft nog tot 20 januari aan. Zijn critici vrezen dat hij die periode kan gebruiken om een laatste keer zijn stempel op de Amerikaanse overheid te drukken, zonder vrees dat kiezers hem erop zullen afrekenen. Hij zou nu bijvoorbeeld medewerkers die onvoldoende loyaal zijn geweest willen ontslaan.

Minister van Defensie Mark Esper is als eerste de laan uitgestuurd. Er is gelijk een vervanger benoemd. Christopher Miller, de directeur van het centrum tegen terrorisme, is per direct de nieuwe defensieminister. ‘Chris zal het fantastisch doen,’ twitterde Trump. Hij bedankte Esper voor zijn bewezen diensten. Het ontslag van Esper komt niet als een verrassing. Amerikaanse media meldden enkele dagen geleden al dat hij zijn ontslagbrief klaar had liggen. De voormalige defensielobbyist trad vorig jaar zomer aan als minister van Defensie.

Bronnen in het Witte Huis verwachten dat de directeur van de CIA en de baas van de FBI er weleens snel uit kunnen vliegen. Ook dr. Fauci kan zijn kantoor gaan ontruimen, als we de Trump-campagne moeten geloven. In de laatste week voor de verkiezingsdag suggereerde hij het hardop: na de verkiezingen zou de populaire directeur van het Amerikaanse equivalent van het RIVM het veld ruimen.

Tijdens een van de laatste rally's voor de verkiezingen scandeert het publiek ‘Fire Fauci! Fire Fauci’. Trump reageert: ‘Wacht maar even tot na de verkiezingen. Maar ik waardeer jullie advies.’ De tekst gaat verder na de video.

Fraude

Het gebeurt wel vaker dat een vertrekkende president nog snel gratie verleent aan bondgenoten die in aanraking zijn gekomen met justitie. Het is goed denkbaar dat Trump dat ook zal doen. Zijn voormalig campagnemanager Paul Manafort zit bijvoorbeeld vast vanwege fraude, en voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn wordt vervolgd voor leugens tegen de FBI. De vraag of Trump zichzélf gratie zou verlenen wordt ook veel gesteld. Maar daarmee zou hij niet ontkomen aan vervolging in afzonderlijke staten.

Vooral in thuisstaat New York kan Donald Trump rechtszaken verwachten. Justitie doet daar onderzoek naar zijn financiële handel en wandel in een vorig leven als projectontwikkelaar. Hij heeft mogelijk gelogen over zijn vermogen om leningen los te krijgen, en er loopt een onderzoek naar potentiële belastingfraude. Ook betalingen aan een pornoster in de campagne van 2016 hebben de aandacht; mogelijk overtrad Trump daarmee de kieswet. Twee vrouwen die hem van verkrachting en aanranding beschuldigen hebben hem voor de rechter gesleept vanwege smaad.

Belangrijk figuur

Een ding is zeker: Trump zal een belangrijk figuur blijven in de Republikeinse Partij. Hij verloor, maar kreeg ook meer stemmen dan elke andere Republikeinse kandidaat voor hem. En de partij deed het goed in Congresverkiezingen en lokale races. Reden om de Trumpiaanse make-over van de partij ongedaan te maken is er dus niet.

Dat is al duidelijk te zien aan de reactie van de Republikeinse partijtop nu Trump liegt dat hij de verkiezingen gewonnen heeft. Het blijft stil in een groot deel van de partij. Sommige bondgenoten suggereren inmiddels eveneens dat er sprake is van fraude, ook al stellen partijgenoten die in doorslaggevende staten verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de verkiezingen dat ze daar geen spoor van hebben gezien.

Trump keert terug in het Witte Huis na een potje golf op de dag dat Biden tot winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen. Beeld AFP
Trump keert terug in het Witte Huis na een potje golf op de dag dat Biden tot winnaar van de verkiezingen werd uitgeroepen.Beeld AFP

Trump-rally

Op z’n minst kan Trump toekomstige Republikeinse sterren maken of breken op zijn Twitteraccount. Hij zou zelfs zijn onstuimige politieke bijeenkomsten kunnen blijven houden. Hij overwoog al om in de komende dagen zo’n Trump-rally te houden voor aanhangers, volgens bronnen van The New York Times.

Hij zal wel meer moeten doen dan twitteren en golfen, zijn favoriete vrijetijdsbestedingen in het Witte Huis. Er moet ook brood op de plank komen. Trump heeft meer dan 400 miljoen dollar aan leningen uitstaan die in de komende jaren terugbetaald moeten worden, bleek uit belastingpapieren die The New York Times in handen kreeg.

President Donald Trump met zijn kenmerkende 'Make America Great Again'-pet.  Beeld REUTERS
President Donald Trump met zijn kenmerkende 'Make America Great Again'-pet.Beeld REUTERS

Shortlist

Donald Trump zou kunnen terugkeren naar het bedrijf dat hij runde voor zijn presidentschap, de Trump Organization, een koepel die onder meer hotels, resorts en golfclubs runt, maar hij staat het liefst in de schijnwerpers. In kringen rond de vertrekkende president zingt al langer het idee rond om een mediabedrijf te starten. Als hij de verkiezingen van 2016 zou verliezen, wilde hij Trump TV beginnen. Dat hij afgelopen week 71 miljoen stemmen kreeg, geeft aan dat er een groot publiek is voor zo’n zender.

En schrijf Trump ook in de politiek niet af. Zijn team fluistert al dat hij zich over vier jaar gewoon weer verkiesbaar kan stellen voor het presidentschap. Trump mag dan 74 zijn, hij is een ‘74-jarige met heel veel energie’, zei zijn voormalig stafchef Mick Mulvaney bij een evenement georganiseerd door een Ierse denktank. ‘Ik verwacht absoluut dat de president betrokken blijft bij de politiek en zou hem zeker op de shortlist plaatsen van mensen die waarschijnlijk in 2024 zullen meedoen.’

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234