null Beeld

'Turalura 2': de coverplaat van het jaar

Héél weinig ideeën zijn zo goed dat ze twintig jaar later niet hopeloos versleten zijn, maar in 1990 had Humo er zo eentje. 'Turalura' heette het, en het bleek even simpel als sterk: Will Tura werd dat jaar vijftig, en bij wijze van verjaardagsgeschenk hadden we een stel rockers gevraagd om elk een nummer van de Keizer van het Vlaamse Lied te coveren.

Geert Op de Beeck


Daan ('Je liegt')

null Beeld

Snel over naar Daan, die - weliswaar met één kleine tekstaanpassing en begeleid door Triggerfinger - 'Je liegt' coverde. Wij vroegen ons af:


HUMO Waarom?

Daan «Omdat ik nogal een tekstenfreak ben. Ik hou vooral van spanning in teksten - in de mijne is het ook zelden rozengeur en maneschijn.

»Ik had al lang zin om iets met dat nummer te doen. Een jaar of tien geleden had ik het singletje gevonden op een rommelmarkt, en het intrigeerde mij meteen. Omdat je het niet direct zou associëren met Tura. 'Je liegt als je zegt dat je van me houdt...': dat is nogal donker, hè. Hij blijft haar graag zien, terwijl hij weet dat het niet wederzijds is: daar zit een masochistisch kantje aan. En 'Je liegt!' is ook een fantastische, krachtige openingszin (lacht).

»Het toffe was: omdat de tekst zo atypisch is, voelde ik niet de behoefte om de muziek helemaal overhoop te smijten of weird te maken. En Triggerfinger is natuurlijk een geweldige groep om mee te spelen: zelfs al spelen ze drie fragiele nootjes na elkaar, het stáát er. Het wordt nooit zeemzoeterig.»


HUMO Je hebt één woordje aan de tekst toegevoegd.

Daan «Eentje, ja. (lacht) In mijn originele schets had ik er zowat tweehonderd toegevoegd: dat was meer een scheldtirade. Maar die versie zal de buitenwereld nooit te horen krijgen.»


HUMO Misschien is het effect van dat éne woordje des te groter. Opeens zo'n 'godverdomme' die ertussen knalt: dat verwacht niemand bij Tura.

Daan «Neen. Maar ik had zijn zegen, hoor. Hij is een man van de wereld, hè. En nogmaals: het had erger gekund (lacht)


HUMO Kende je Tura persoonlijk?

Daan «We zijn elkaar de laatste jaren al enkele keren tegengekomen, ja. Hij jogt waar ik wandel - dat klinkt literair, maar het is letterlijk zo.»


HUMO Slingerden er in je jeugd thuis platen van Tura rond?

Daan «Neen. Qua Nederlandse platen hadden we alleen Drs. P, denk ik. Maar toen ik achttien was coverde ik wel te pas en te onpas 'Mooi, 't leven is mooi'. Vooral te onpas, eigenlijk.»


HUMO Maakt zingen in het Nederlands het niet extra moeilijk?

Daan «Nee hoor. Overdag spreek ik zelfs meer Nederlands dan Engels (lacht). Zelf in het Nederlands schrijven vind ik niet vanzelfsprekend, maar andermans teksten kan je kneden.»


HUMO Zie jij jezelf op je zeventigste nog op een podium staan?

Daan «Ja. Maar vraag me niet in welke gedaante. Als relikwie, misschien.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234