null Beeld

Tussen hemel en hel: Begijn Le Bleu

Na zo lang aan de weg getimmerd te hebben dat men hem al eens verkeerdelijk voor een straatwerker hield, gaat het sinds kort steil bergop met de carrière van de Waaslandse cabaretier Begijn Le Bleu (42). Allemaal dankzij ‘Foute vrienden’, het vermakelijke kwajongensprogramma op 2be.

Noud Jansen

In ‘Foute vrienden’ speelde Le Bleu (eigenlijk: Timothy Begijn) de rol van Ultieme Pineut: een twee meter hoge pispaal die van zijn drie compagnons steevast de gênantste taakstraffen toebedeeld kreeg. U herinnert zich vast zijn gedenkwaardige auditie in ‘So You Think You Can Dance’, en zijn bange uren als naaktmodel met strategisch cactusplantje. Uitverkochte voorstellingen en ontelbare aanbiedingen van televisiezenders zijn heden Begijn Le Bleus deel: zou hij nog wel tijd hebben om deze zomer op vakantie te gaan?

Begijn Le Bleu «Toch wel, ja. Voor de eerste keer in heel lange tijd zelfs. De laatste pakweg tien zomers heb ik me suf gewerkt: mijn huis verbouwen, mijn kinderen opvoeden, en ondertussen moest ik ook nog op zo veel mogelijk comedyfestivals zien op te treden. Maar deze zomer trek ik er dus eindelijk nog eens op uit: met het gezin gaan we een paar weekjes naar de Zwitserse Alpen. Verdiende rust, meneer.»

HUMO Een pittoresk Zwitsers berglandschapje: komt dat in de buurt van jouw voorstelling van de hemel op aarde?

Le Bleu «Ja. Ik ben opgegroeid tussen de weilanden in Stekene – het koeiengeloei en de geur van mest kwamen me iedere dag tegemoet – en ik ben altijd een groot liefhebber gebleven van de buiten. Ik ben vooral verzot op eenzame boswandelingen: botten aan, en dan met de verrekijker vogels bespieden. Liefst in de herfst, want meer nog dan een zomermens ben ik een najaarsmens.

»Voor de hemel op aarde hoef ik dus niet per se ver te gaan: wat mij betreft hebben we het hier in België behoorlijk oké. Ik vind alleen dat er wat meer bewustzijn zou moeten komen bij de mensen, zodat ze minder zeuren, beter omspringen met elkaar en hun omgeving meer respecteren. Ik denk: als je je bewust wordt van wat je zelf doet en zegt, ga je je op den duur ook bewust worden van je omgeving. En daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.»

HUMO Klinkt een tíkje vaag, Begijn.

Le Bleu «Ik geef een concreet voorbeeld. Onlangs las ik een stukje waarin iemand kritiek had op Milow, en zijn kritiek met de grove borstel uitte. Ik vind dat zoiets niet nodig is. Serieus: waaróm? Het is misschien jouw genre niet, maar so what? Je moet je bewust zijn van die mens zijn pad; van het feit dat Milow het toch al ver gebracht heeft. Zo’n scherpe kritiek uiten, dat is eigenlijk een kleine vorm van fascisme: het is de wereld naar je hand willen zetten, en dat lijkt me nooit goed.

»De hel op aarde – want ik weet dat die vraag gaat komen – is voor mij dan ook een kamer vol mensen die zich niet bewust zijn van zichzelf, en daardoor ook niet van hun omgeving. Laatst was ik een workshop comedy aan het geven, en ik liet een gast aan het woord die ik vooraf had opgedragen om één minuut voor te bereiden. Hij begint aan iets, en ik onderbreek hem meteen: ‘Je hebt je precies niet voorbereid?’ – ‘Nee, ik heb geen tijd gehad. Maar ’t is toch oké?’ Dan begin ik dus te steigeren, hè. Ik vind: als jij naar een workshop komt met de intentie om ooit comedian te worden, en je hebt nog niet de fut om één minuut voor te bereiden, dan denk ik dat je beter kunt stoppen. En als die gast dan nog tegenpruttelt, dan word ik kwaad: ‘Gast, lul niet.’ Zulke mensen hebben volgens mij een gebrek aan bewustzijn.»


Topamusement

HUMO Wat verschaft jou geestelijk genot?

Le Bleu «Het doorgronden van koerstactiek. Zien dat Omega Pharma-Quick-Step het peloton aan het voortsleuren is in de Giro, en beseffen dat de ploeg dat in functie van kopman Rigoberto Urán doet, die eerder die dag even moest slikken toen Quintana van hem wegreed. Zoiets verveelt me nooit.»

HUMO Wielerliefhebber?

Le Bleu «Altijd geweest, ja. Als kind al keek ik in de zomer naar alle etappes van de Ronde van Frankrijk, en achteraf reed ik die dan altijd na – ’t is te zeggen: ik reed vijf kilometer, en ik leverde er zelf het commentaar bij. Het klinkt misschien nogal zielig, maar voor mij was het topamusement!»

HUMO Had je geen vriendjes om mee te spelen?

Le Bleu «Jawel, maar ik was nu eenmaal graag alleen. Da’s nog steeds het geval: tegenwoordig ga ik twee, drie keer per week in m’n eentje fietsen, en dat vind ik geweldig. De laatste tijd ben ik wel wat meer op mijn eten aan het letten, omdat je een buikje heel goed ziet in een koerstenue (lacht). Op dit moment weeg ik 93 kilo, en dat is echt te veel.»

HUMO Ben je een gourmand?

Le Bleu «Ik hou van lekker eten, ja. Simpele boerenkost vooral: voor worst met spinaziepuree mag je me altijd wakker maken. Gewoon gewoon. Maar nogmaals: niet te veel, want ik moet op mijn gewicht letten. Sowieso hecht ik veel waarde aan mijn lichaam; ik vind dat het lichaam te veel verwaarloosd wordt in onze al te intellectuele maatschappij. Je lichaam, dat is een tempel.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Le Bleu «Ik weet niet in hoeverre het lichamelijk is, maar ik kan er zeer van genieten wanneer er een bijna tastbare energie zindert tussen mensen. Bij ‘Foute vrienden’ is dat zeker het geval: het klikt geweldig tussen ons vieren, en de ego’s botsen gelukkig ook niet al te veel – we zijn heel vergevingsgezind tegenover elkaar. Volgens mij is die klik de grondslag van het succes geweest.»

HUMO Komt er naast een bioscoopfilm ook nog een derde seizoen?

Le Bleu «Weet ik niet – de foute vrienden beslissen dat niet zelf. Maar ’t zou zeker jammer zijn als het stopt, want de band die wij in die twee seizoenen hebben gesmeed, is uniek. De mensen van het productiehuis moesten ons soms echt afremmen, omdat we elkaar ook als de camera niet liep de duvel aandeden. Eén keer hadden die gasten in een parkeergarage mijn auto opgetild en dwars gezet, waarop ik uit wraak de kofferbak van Jeron een beetje open had gezet, zodat-ie bij een verkeerslicht moest uitstappen om ’m dicht te doen. Waarop hij uiteraard weer wraak op mij nam, en ik daarna weer op hem.»

HUMO Als we het over lichamelijk genot hebben, op welke plaats komt seks dan?

Le Bleu «Seks komt op nummer één.»

HUMO Dat moet lukken: ik wilde je net vragen wie je favoriete onenightstand is.

Le Bleu «Ah! Hierop heb ik me voorbereid.»

HUMO En?

Le Bleu «Ik heb dríé favoriete onenightstands.»

HUMO Laat horen.

Le Bleu «Ten eerste: Lianne La Havas, zangeres. Ten tweede: Joan As Police Woman, ook zangeres. En ten derde, dichter bij huis: Tatiana Silva. Ik ken haar eigenlijk enkel van het weerpraatje op RTL, maar ik vind haar gewoon een bijzonder mooie vrouw. En ik kon het ook wel appreciëren dat ze een paar jaar geleden een relatie met Iwein Segers ensceneerde (in ‘Expeditie Robinson’, red.): dat verraadt humor en intelligentie.»

HUMO Nog één vraag op mijn lijstje: wat is je artistieke top?

Le Bleu «Ik ben gék op Francis Bacon, vooral op zijn portretten. Analyseren wil en kan ik het niet; ik vind zijn werk gewoon fenomenaal. Ik ben een tijdlang zo’n grote fan van hem geweest dat ik er niet uit kon loskomen, dat ik niks anders meer mooi of boeiend vond.

»Hetzelfde had ik jaren geleden bij de schrijver Peter Verhelst. Ik volg hem al jaren niet meer, maar indertijd vond ik hem te groot voor België. Die vroege poëziebundels van hem, ‘Obsidiaan’ en ‘OTTO’: zo mooi. En dan zijn boeken: ‘De kleurenvanger’, ‘Tongkat’... Je hoeft het niet allemaal precies te begrijpen, maar je leest het in één ruk uit. Jaren geleden, nog vóór mijn comedycarrière, heb ik onder invloed van Peter Verhelst zelf ook nog poëzie proberen te schrijven.»

HUMO Probéren te schrijven?

Le Bleu (lacht) «Ik weet niet of ik wel zo goed was. Maar ik heb toch ooit een gedicht geschreven waarmee ik één of andere prijs heb gewonnen, over de nocturnes van Chopin

HUMO Ik luister.

Le Bleu «Iets / uit het niets / bespelen. Het wit / toetsen / aan het zwart. Het uit evenwicht / raken. Met handen / die in het duister / dansen. De twijfel / in jouw spel.»

HUMO(ontroerd)Bedankt.

Le Bleu «Graag gedaan.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234