null Beeld

Tussen Hemel en Hel met Frances Lefebure, Aster Nzeyimana & Eline Michiels

Deze week in Tussen Hemel en Hel: een mousse van weten-wij-veel-wat en een Cola Zero voor de dorst, enkele geile beerkes, en een drummende jongeman die zo mooi is dat hij eigenlijk gewoon lelijk is. En een pak frieten met joppiesaus, stoofvleessaus, uitgebakken ajuintjes, gewone ajuintjes, een mexicano en satékruiden. Klein hongertje? Lees verder!

Noud Jansen

'De eerste aanrakingen, het spannende gevoel van: ja, het gaat gebeuren!'


Frances Lefebure: ‘Laat mij slapen’

Naast eigenares van de mooiste Gentse huig-r sinds die van Pascale Platel (onze woorden), is actrice en presentatrice Frances Lefebure tevens ‘een heel simpel, normaal meisje, met niet al te grote dromen en verwachtingen’ (haar woorden). En wat meer is: ze lijkt het nog te menen ook.

undefined

null Beeld

Frances Lefebure «Het superambitieuze type ben ik nooit geweest, al had ik daar vroeger beduidend meer moeite mee dan nu. Met het ouder worden besef ik meer en meer: ‘Het is wat het is, en dat is best oké.’ Mensen vragen me bijvoorbeeld weleens of ik mijn talen niet zou bijschaven, nu zoveel Vlaamse acteurs de laatste tijd in buitenlandse series meedoen. Wel, voor mij hoeft dat dus niet. Ik amuseer me geweldig met wat ik nu doe: ik wil niets liever dan dit verder op mijn gemakje uitbouwen.»

HUMO Zou je durven zeggen dat dit de gelukkigste periode in je leven is?

Lefebure «Ja, dat zou best kunnen.

»Je weet misschien dat mijn mama op mijn 17de is gestorven na een ziekbed van vijf jaar. Ik heb het altijd verbazend gevonden hoe goed ik daarmee ben omgegaan, al heeft die ervaring er wel voor gezorgd dat ik me lange tijd te veel op andere mensen heb gericht voor steun en raad. Maar sinds ik ben beginnen te acteren, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Zeker de laatste twee, drie jaar durf ik voluit voor mezelf te kiezen en te leven naar de principes waar ik voor sta. Daardoor heb ik een zekere mentale rust gevonden die me, welja, vrij gelukkig maakt.

»Ik heb een groepje vriendinnen en die zijn allemaal een jaar of 28, 29. Het is me opgevallen dat we sinds een paar maanden niet meer over onszelf praten in de trant van ‘Ach, we zijn nog maar in de 20, alles kan nog’. Ineens gaat het van: ‘Oei, we zijn al bijna 30!’, je voelt de onrust. Zijn we wel goed bezig? Maar zelf blijf ik daar opvallend kalm bij. Als ik gezond ben, en met de mensen rondom me gaat alles goed, dan ben ik allang tevreden.»

HUMO In jouw geval moet de hemel op aarde wel binnen handbereik liggen?

Lefebure «Ik denk dat ik de hemel op aarde zou beleven als ik altijd en overal zou kunnen slapen wanneer ik daar zin in heb, en niet zou hoeven op te staan als ik nog niet uitgeslapen ben. Slapen, ik doe dat zó ontzettend graag! Ik word emotioneel en lastig als ik te weinig slaap heb gehad, en ik krijg allerlei kwaaltjes: hoofdpijn, buikpijn, slechte vertering. Een dutje in de namiddag – óp het deken in plaats van eronder – vind ik zelfs nog leuker dan ’s nachts slapen. Als ik dan wakker word, heb ik zo’n heerlijk soezende slaapkop en wil ik ofwel een lekker koffietje, ofwel een aperitief.»

HUMO Drink je graag, ja?

Lefebure «Heel graag. Ik ben me er de laatste tijd wel meer van bewust dat er in de kringen waarin ik me beweeg te veel wordt gedronken, en dat ik daar zelf altijd vrolijk aan heb meegedaan. En ik geef ook eerlijk toe dat het moeilijk is om te minderen. Het kost me al verbazend veel moeite om eens een paar dagen per week helemaal niks te drinken: best gênant.»

HUMO Wat eet je het liefst na het aperitief?

Lefebure «Een oosters gerecht – de Belgische of de Franse keuken vind ik in het algemeen wat te zwaar. En het zal vast raar klinken, maar frietjes heb ik sowieso niet graag.»

HUMO Waar heb je nog meer een hekel aan?

Lefebure «Aan mensen met een dubbele agenda. Ik heb niets tegen professionele vriendelijkheid, zelfs al is die niet gemeend: op dat vlak ben ik Amerikaans ingesteld. Maar ik merk het snel wanneer mensen iets zeggen om iets anders te verkrijgen, en daar kan ik me echt blauw aan ergeren. Wat ik wel altijd doe, en ik weet niet of dat een goeie of een slechte eigenschap is: ik speel het spel mee. Juist omdat ik de trucs snel doorheb, kan ik ze zelf ook toepassen.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

Lefebure «Ongetwijfeld, ja. Ik kan nogal bot overkomen, vooral in het chat-, whatsapp- en mailverkeer. Onlangs nog, ik weet zelfs niet meer waar het over ging, kreeg ik een geïrriteerde reactie van mijn beste vriendin, Evelien Bosmans, omdat ik nog maar eens over de schreef was gegaan. ‘Sorry, Evelien,’ schreef ik daarop, ‘het was weer sterker dan mezelf. Weet je wat? In het vervolg zal ik er superveel doekjes om winden. Maar besef wel dat ik het speciaal voor jou doe, en dat het eigenlijk niet helemaal gemeend is.’ ‘Is goed!’ antwoordde ze tot mijn verbazing. ‘Nog liever dat dan je gebruikelijke botte manier, want die ben ik beu.’ Ik was toen twee keer poeslief geweest, maar bij de derde gelegenheid was ik in mijn oude patroon hervallen. Ik ben wie ik ben, volgens mij is dat de moraal van het verhaal.»

HUMO Hoe stel jij je de hel op aarde voor?

Lefebure «Ik hoop en bid dat ik nooit in mijn leven eenzaam zal zijn, of het gevoel zal hebben dat ik er alleen voor sta. Tijdens de opnames van ‘Hotel Römantiek’ heb ik mensen leren kennen die aan het wegkwijnen waren: ze zagen niet veel anderen meer, hun kinderen hadden geen tijd meer voor hen of hun partner was gestorven. Daar krimpt mijn hart van ineen.»

HUMO Vind je troost in kunst?

Lefebure «Hmm... In musea zul je me niet zo vaak zien, maar ik ben wel helemaal gek van dans. Twee jaar geleden zag ik ‘Rosas danst Rosas’: dat was misschien wel de mooiste ervaring die ik ooit heb gehad in een theater. Het klinkt misschien raar uit de mond van een actrice, maar als ik nog een leven zou mogen hebben, dan zou ik danseres willen zijn.»

HUMO Laat je je weleens gaan op de dansvloer?

Lefebure «O ja, helemáál. Als de muziek tof is en ik heb fijne mensen rondom me, dan kan ik wel tot acht uur ’s morgens doorgaan zonder dat ik me moe voel.»

HUMO Is dansen voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Lefebure «Ja, dat zou goed kunnen. Dansen of eten. Of seks natuurlijk, hoewel ook weer niet iedere vrijpartij van het niveau is waarvan je zegt: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’»

HUMO Hoort literatuur ook bij je favoriete kunstuitingen?

Lefebure « Minder. Als kind las ik ontzettend veel, omdat mijn jongere broer en zus en ik niet veel tv mochten kijken. Maar toen ik alleen ben gaan wonen, heb ik een groot toestel gekocht, en ben ik in geen tijd verslaafd geraakt. Vooral aan series: ik heb een abonnement op Netflix, en daar maak ik dagelijks gebruik van. Als ik ervoor ga zitten, dan kan ik makkelijk voor drie, vier uur vertrokken zijn. Zo is lezen wat op de achtergrond geraakt.»

HUMO Je vriend vindt dat allemaal oké?

Lefebure «Welja, hij is vaak weg voor z’n job (lacht). Eigenlijk nog een geluk, want ik kijk het liefst in m’n eentje tv.

» Waar ik vooral van kan genieten, maar echt zeer, zeer, zéér intens, zijn goeie dialogen. Zo intens zelfs dat ik ervan op het puntje van mijn zetel ga zitten, en letterlijk met mijn mond open naar het scherm zit te staren. Als het al eens gebeurt dat ik gezelschap heb, dan kijken ze me aan alsof ik gek geworden ben. Zo van: ‘Frances, alsjeblieft! Zo goed is dat nu toch ook weer niet?’ Maar de dialogen in ‘The Wire’ of in ‘Fargo’ zijn toch simpelweg weergaloos? Of het eerste seizoen van ‘True Detective’: sommige dingen die het personage van Matthew McConaughey zegt, zijn zo gestoord dat ik ze terugspoel en nog een keer bekijk. Ik denk echt dat mensen die zulke dialogen kunnen verzinnen, niet ver weg zijn van hun eigen bijbel te schrijven, of hun eigen religie op te starten. Wáánzin.»

HUMO Nu, dan, Frances: de hoogste tijd voor römantiek.

Lefebure «Ha, díé vraag! (Denkt na) Ik heb alleszins niks met die typische geile beerkes die iedereen kiest: de Geert Van Rampelbergs, Koen De Graeves en de Matthias Schoenaertsen van deze wereld. Boring! Ik heb meer met speciale gasten, jongens van wie je denkt: ‘What the fuck is dát!?’ De laatste bij wie ik dat gevoel kreeg, was Lander Ghyselinck, de drummer van STUFF. Hij is toch gewoon een engel? Ik vind hem zodanig mooi, bijna buitenaards zelfs, dat hij ook iets lelijks heeft. Snap je?»

HUMO Je bent zowat de eerste Tussen Hemel en Hel-klant van dit seizoen die niet bang is om voluit voor een Vlaamse onenightstand te gaan: doodsbenauwd zijn de meeste dames en heren BV’s om iemand te kiezen die ze weleens op een vipfeestje tegen het lijf zouden kunnen lopen.

Lefebure «O, maar dat kan me echt niet schelen. Meer zelfs: ik zou zonder problemen op Lander afstappen en het hem zeggen, mocht ik hem ergens tegenkomen. Toffe opener voor een gesprek, toch? En wie weet, krijg ik gratis kaartjes voor een optreden van STUFF., haha.»

undefined


Aster Nzeyimana: ‘In bed met Danira’

Sportjournalist Aster Nzeyimana is net terug van een weekje Ibiza, maar – had u iets anders van hem verwacht? – hij heeft het proper gehouden: ‘Die discotheken daar, dat is meer iets voor de Britten.’ Zou zijn hoogstpersoonlijke hemel op aarde er enigszins als La Isla Blanca uitzien?

undefined

null Beeld

Aster Nzeyimana «Hmm, nee. Het was er prachtig en mijn vrienden en ik hebben ons geweldig geamuseerd, maar bij de hemel op aarde stel ik me toch nog iets anders voor.»

HUMO Te weten?

Nzeyimana «Een gigantisch voetbalstadion à la Maracanã, waarin twee all-star teams het onder een aangenaam warm avondzonnetje tegen elkaar opnemen. Het ene team bestaat uit topvoetballers van vóór het jaar 2000, het andere uit topvoetballers van erna. We hebben het dus over grootheden als Messi en Ronaldo die de strijd aanbinden met legendes als Pelé, Maradona, Garrincha en Cruijff. Beckenbauer is centrale verdediger, en ook George Best mag meedoen. Dat zou wel een toffe wedstrijd opleveren, die vermoedelijk gewonnen zou worden door het team van na 2000. De topvoetballers van tegenwoordig zijn allemaal atleten, hè: je komt er niet meer aan te pas als je een buikje hebt, en minder dan tien kilo spieren. Ik denk wel dat het team van vóór 2000 het andere team zou overklassen puur qua verfijnd talent: behalve Messi is er na 2000 niemand meer geweest die enigszins in de buurt van het niveau van Pelé, Maradona of Cruijff kwam – ook Ronaldo niet. Zidane misschien, maar dan heb je het echt wel gehad.»

HUMO Aster, de voetbalfanaat.

Nzeyimana «Ha, ja (lacht). Je weet, ik heb zelf op vrij hoog niveau gevoetbald bij Eendracht Aalst, tot in tweede klasse. Ik ben ermee gestopt toen ik besefte dat ik niet goed genoeg was voor de absolute top, en ik heb toen een tijdje met de handen in het haar gezeten. Tot ik op het idee kwam om iets in de media te doen met voetbal. Dat dat me ook is gelukt, vind ik nog altijd amper te begrijpen.»

HUMO Dit moet wel de gelukkigste periode uit je nog jonge bestaan zijn?

Nzeyimana «Veruit zelfs. Ik zit in de fleur van mijn leven, en ik mag iedere dag doen wat ik graag doe.»

HUMO Je bent nu iets langer dan een jaar sportanker bij de VRT. Wat was het mooiste moment uit die periode?

Nzeyimana «Het allercoolste moment was toen Sporza en producer Klaas Gaublomme het voor elkaar hadden gekregen dat ik in mei vier dagen lang op de BBC mocht rondlopen. Pure euforie. Het hoogtepunt was de zaterdag: eerst mocht ik langs bij ‘Football Focus’, de voorbeschouwingen op de middag, en daarna ben ik naar de studio getrokken waar ‘Match of the Day’ wordt opgenomen, wereldwijd het best bekeken voetbalprogramma. Ik kan het nog altijd niet goed vatten als ik eraan terugdenk, maar ik heb daar de hele middag op die beroemde sofa gezeten met presentator Gary Lineker en analisten Kevin Kilbane en Danny Murphy. Sowieso was het al compleet surreëel dat ik daar zat – ik dacht de hele tijd: ‘Wat ben ik hier in ’s hemelsnaam aan het doen?’ – maar die mannen waren ook heel vriendelijk en geïnteresseerd in mij. Nu ik erover nadenk: dát was de hemel op aarde.»

HUMO Meteen over naar de hel op aarde.

Nzeyimana «De hel op aarde is voor mij de blokperiode (lacht). Twee maanden aan een stuk met je neus in de boeken zitten: iets ergers bestaat toch niet?»

HUMO Je hebt rechten gestudeerd, hè?

Nzeyimana «Ja, maar ik heb nog geen diploma. Ik koester wel het vage plan om die studie binnen afzienbare termijn af te maken. ’t Zou natuurlijk makkelijk zijn om ‘Foert!’ te roepen, maar als ik denk aan al de uren die ik in vreselijk saaie vakken als fiscaal recht heb gestoken, of staatsrecht van professor Johan Vande Lanotte – werkelijk verschríkkelijk – dan zou het toch zonde zijn om er op het einde van de rit niks aan over te houden.»

HUMO Waar heb je nog meer een hekel aan?

Nzeyimana «Aan velletjes in mijn fruitsap. Bah, vies!»

HUMO Wat vind je wel lekker? Of met andere woorden: wat is voor jou het gastronomische nec plus ultra?

Nzeyimana «Een Romboutje. Of een Julientje.»

HUMO Euh?

Nzeyimana (lacht) «In Gent is dat dus wereldberoemd, hè. Een Julientje, dat zijn frieten met een viandel, mayonaise, stoofvleessaus en ajuintjes. En een Romboutje bestaat uit frieten, joppiesaus, stoofvleessaus, een mexicano, uitgebakken ajuintjes en gewone ajuintjes, en satékruiden. Iets duurder dan een Julientje, maar ook iets lekkerder. De enige plek ter wereld waar je dat kunt scoren, is De Gouden Saté aan de Overpoort. Ik ben daar minstens één keer per maand te vinden, om mijn buikje goed rond te smikkelen.»

HUMO Wat is voor jou het belangrijkst: intellectueel of fysiek genot?

Nzeyimana «Intellectueel genot, echt wel. Da’s nog een reden waarom ik met voetbal op hoog niveau ben gestopt: elke dag sporten is leuk, maar ’t gaat soms vervelen. Veel liever zou ik een boeiende job hebben en nooit meer sporten, dan dat ik iedere dag zou sporten en nooit meer iets met mijn verstand zou doen. Daarom bewonder ik Mathieu Flamini ook zo, een bekende Franse profvoetballer die acht jaar geleden een biochemisch bedrijf heeft opgestart. Hij redeneerde: ‘Iedere avond na de training heb ik nog vier, vijf uur de tijd, en op mijn bankrekening staan miljoenen. Waarom begin ik geen eigen bedrijf?’ Zoals hij zijn er helaas weinig: de meeste profs vinden de moed niet om buiten hun sport iets met hun verstand te doen. Jammer.»

HUMO Heb je er nooit over nagedacht om voetbalcoach te worden?

Nzeyimana «Meer zelfs: ik ben van plan om aan een opleiding te beginnen. Ten eerste wil ik dat doen om nog meer inzicht te krijgen in het spelletje – ik vind dat je als voetbalcommentator zoveel mogelijk over je vak moet proberen te weten. En ten tweede lijkt het me ook cool om je ideeën op een groep over te brengen.»

HUMO Stel: je blijkt talent te hebben, en over tien jaar wil een eersteklasseclub je als hoofdcoach. Wat doe je?

Nzeyimana «Op dit moment zou ik ‘Nee, bedankt’ zeggen, omdat ik nog heel veel journalistieke dromen heb. Maar wie weet hangt mijn job me over dertig jaar wel de keel uit, en dan ben ik weg, natuurlijk. ’t Is een stiekeme droom van veel voetbaljournalisten om ooit op hoog niveau in de voetbalwereld te stappen.»

HUMO Vertel eens: lees je graag?

Nzeyimana «Ja, al kan fictie me niet zo boeien. In mijn hele leven heb ik maar één fictieboekenreeks uitgelezen, gráág gelezen wel, en dat was de cyclus ‘A Song of Ice and Fire’ van George R.R. Martin: zes bijbels van meer dan duizend pagina’s – de eerste is ‘Game of Thrones’. Maar over het algemeen lees ik liever dag- en weekbladen. Voetbalmagazine, bijvoorbeeld, pluis ik iedere week van a tot z uit.»

HUMO Iets zegt me dat ook je hoogste lichamelijke genot met voetbal te maken heeft.

Nzeyimana «Klopt, ja: het hoogste lichamelijke genot, voor mij is dat een goal scoren.»

HUMO Je meent het.

Nzeyimana (lacht) «Wat er dan door je heen gaat, kun je volgens mij alleen vergelijken met zingen voor zestigduizend man. Ik heb het één keer meegemaakt, thuis tegen Standaard Wetteren: het gevoel dat ik toen ervoer, was overweldigend.»

HUMO Jij was toch verdediger?

Nzeyimana «Ja, net daarom was het extra speciaal: ‘Wow, wat overkomt me nu?’ Ik weet het nog perfect: ik stond aan de rand van de zestien en er werd een hoekschop gegeven. De bal kwam uit het pak mijn richting uit, botste één keer en hop: een volley met mijn linker – mijn slechte voet nota bene – recht in de kruising. Topgoal, de 1-1 op dat moment. Als centrale verdediger ben je het uiteraard niet gewend om een doelpunt te vieren, dus het moet er tamelijk belachelijk hebben uitgezien hoe ik daar wegrende en ‘Met mijn linkse! Met mijn linkse!’ riep tegen de ploegmaats die me rond de nek vlogen (lacht). O, man, wat een moment. Het feit dat ik er nu nog altijd blij van word, geeft toch aan dat het qua lichamelijk genot nog nét iets meer is dan pakweg thuiskomen na een zware inspanning, of een runner’s high, of ordinair klaarkomen.»

HUMO Hartelijk dank voor het bruggetje naar mijn laatste vraag, Aster.

Nzeyimana «En die laatste vraag luidt?»

HUMO Wie is je favoriete onenightstand?

Nzeyimana «Ah, ja! Ik was al vergeten dat je me die vraag zou stellen. (Denkt na) Ik zit met een heel rare naam in mijn hoofd.»

HUMO Vertel op?

Nzeyimana «Cleopatra. Mocht ik terug in de tijd kunnen gaan, dan zou ik wel in de schoenen – of in de sandalen – van Marcus Antonius willen staan. Een Egyptische farao, dat lijkt me wel vet.»

HUMO Ben jij samen met iemand?

Nzeyimana «Op dit moment heb ik geen relatie, nee.»

HUMO In dat geval heb je de handen vrij om ook een levende schone te kiezen.

Nzeyimana «Danira Boukhriss, de mooiste vrouw van het land.»

HUMO En jouw beste vriendin, met wie je sowieso weleens het tweepersoonsbed deelt.

Nzeyimana «Ja, maar alleen om te slapen, als ik na het werk geen zin heb om helemaal terug naar Gent te rijden.»

HUMO Gaan onze lezers nu niet denken dat je haar echt ziet zitten?

Nzeyimana «Denk je? Zo’n favoriete onenightstand, dat is toch om te zeveren? Hmm, doe dan maar Meghan Markle, die Amerikaanse actrice die met prins Harry samen is. Geef toe: de kans is beduidend kleiner dat ik met haar in een tweepersoonsbed beland.»

undefined


Eline Michiels: ‘Drie liter Cola Zero per dag’

‘In mijn hoogstpersoonlijke hemel op aarde,’ zegt Eline ‘De mol’ Michiels, ‘zou ik de rest van mijn leven ‘De mol’ blijven spelen. Ik wéét dat dat onrealistisch is, al droom ik er weleens van.’

undefined

null Beeld

Eline Michiels «Ik ben in mijn leven nooit gelukkiger geweest dan tijdens die drie weken in Zuid-Afrika. Ik heb daar zo’n fantastische tijd gehad! Je amuseert je, je maakt vrienden, je hoeft niet aan praktische dingen te denken want alles wordt voor je uitgestippeld…

»De ontnuchtering toen ik thuiskwam, was des te groter. Temeer omdat ik geen vakantiedagen meer over had en weer aan de slag moest. Ik besefte ineens hoe saai mijn leven was, en ik kon me nog moeilijk motiveren voor mijn job (Michiels is politie-inspecteur, red.). Het ergste was dat ik tot aan de onthulling, meer dan twee maanden later, met niemand over mijn ervaring mocht praten, niet met mijn vrienden en niet met mijn collega’s. Je wilt uitschreeuwen dat je de beste tijd van je leven hebt gehad, maar het was alsof het niet was gebeurd. Dat was een zware periode, waar ik na verloop van tijd gelukkig wel uit ben geraakt. Ik besefte: ik heb een goeie job, ik verdien goed mijn brood, ik heb toffe collega’s.»

HUMO Je voorganger Gilles Van Bouwel werkt inmiddels voor VIER. Jij hebt geen zin om iets in de media te doen?

Michiels «Nee, want er is niets waarin ik zou kunnen uitblinken. Presenteren moet ik sowieso niet doen, want ik heb een accent van hier tot in Tokio, en er is niets aan mij waar mensen graag naar zouden kijken: ik heb geen kop om op tv te komen. Voor mij hoeft het ook allemaal niet: ik heb even van de rare televisiewereld mogen proeven, maar ik heb er vrede mee dat het op z’n einde loopt, en dat er al een tijdje geen aanvragen voor wat dan ook meer binnenkomen – dit is wellicht mijn laatste interview.»

HUMO Citaatje van je broer Maxim, eerder dit jaar in Humo: ‘Het is een terugkerende mop bij ons thuis: ‘Stel je voor, Eline: volgend jaar ‘De slimste mens’!’ Ben je al gevraagd?

Michiels «Nee. Via mijn ‘De mol’-Facebookgroep weet ik wel dat Annelies (één van de kandidaten, red.) Erik Van Looy is tegengekomen op een schoolevenement, en dat ze hem Davey heeft aangeraden: ‘Vorig jaar had je de mol, neem nu de winnaar.’ Maar Erik zei dat hij dit jaar niet naar het programma heeft gekeken, en dat hij er dus ook niemand van zou vragen. Mij goed, want ik weet zeker dat ik in ‘De slimste mens’ zou zijn afgegaan als een gieter. Ik heb gewoon nul komma nul algemene kennis.»

HUMO De Oostkantons weet je inmiddels wel liggen?

Michiels (lacht) «Ik had een fout antwoord gegeven omdat ik als mol het spel moest saboteren. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik sowieso niet had geweten waar de Oostkantons liggen.»

HUMO Ik denk dat dat voor veel mensen geldt.

Michiels «Tuurlijk! Er was heel wat heisa rond, maar achteraf is het natuurlijk makkelijk om te zeggen dat jij het wel wist. Daarbij, is het nu zo’n schande om te denken dat de Oostkantons in West-Vlaanderen liggen? Oostvleteren en Oostende liggen daar ook, hè?»

HUMO Als het niet in parate algemene kennis is, waarin ligt voor jou dan wel geestelijk genot?

Michiels «In talen. Ik werk in Brussel met alleen maar Franstaligen, en ik vind het wel tof dat mijn Frans er iedere dag op vooruitgaat.»

HUMO Wat is een mol in het Frans?

Michiels «Une taupe. In Frankrijk bestaat het programma trouwens ook: het heet daar ‘Qui est la taupe?’»

HUMO Maintenant pour quelque chose complètement différente: hoe stel jij je de hel op aarde voor?

Michiels «Geen vrienden of familie hebben, dat zou voor mij de hel op aarde zijn. Ik ben single en al sta ik wel open voor een relatie, ik ben perfect gelukkig. Maar zonder mijn familie en mijn vriendinnen zou ik het echt niet redden.

»Het is nochtans ooit anders geweest: met name tussen mijn 10de en mijn 12de lag ik behoorlijk in de clinch met mijn ouders en sloot ik mezelf het liefst op in mijn kamer. Niet dat zij er iets aan konden doen: ze hebben me altijd graag gezien en me gegeven wat ze me konden geven. Maar ik ben heel vroeg in mijn puberteit gekomen en zat in de knoop met mezelf. Op school was ik altijd de toffe en de sociale, maar thuis ging ik direct naar boven om op mijn kamer tv te kijken – als mijn moeder me al iets zei, snauwde ik haar af. Maar ’t is allemaal goed gekomen toen ik op haar aanraden een paar keer met een psycholoog ben gaan praten. Hij heeft me geholpen om van het idee af te raken dat mijn ouders, vooral mijn moeder dan, Maxim veel liever zagen dan mij. Want ja: Maxim was lief en deed moeite, terwijl ik een rotkind was dat altijd mokte en bits was.

»Inmiddels zijn mijn moeder en ik twee handen op één buik. Ik kan keigoed met haar praten, en we hebben praktisch nooit meer ruzie. Echt zot, eigenlijk. Ik vind dan ook dat mensen die een psycholoog raadplegen, daar totaal geen schaamte over zouden moeten hebben. Er zijn veel mensen die nood hebben aan een babbel, maar niet bij hun naasten terechtkunnen of dat willen. In zulke gevallen mag je echt niet bang zijn om een psycholoog in te schakelen.»

HUMO Waar heb je een hekel aan?

Michiels «Ik kan niet tegen mensen die standaard onvriendelijk zijn en altijd met een moenke door het leven stappen.»

HUMO Met een wát door het leven stappen?

Michiels «Een moenke, een lang gezicht. Sorry hoor, maar mijn logopedist is al 24 jaar dood.»

HUMO Hè?

Michiels «Dat was tijdens ‘De mol’ een commentaar op Twitter van iemand die zich klaarblijkelijk stoorde aan mijn Oost-Vlaams accent: ‘Volgens mij is Elines logopedist al 24 jaar dood.’ Mijn vriendinnen vonden dat zo grappig dat ze het blijven zeggen: ‘Eline, je logopedist is nog altijd dood, zeker?’»

HUMO Vertel mij eens in helder Algemeen Nederlands wat je verkiest: het museumbezoek of het diner achteraf?

Michiels (lacht) «Het diner achteraf. Om kunst geef ik eerlijk gezegd niet zo heel veel. Meestal vind ik het overroepen. ‘De schreeuw’, bijvoorbeeld: het zal wel technisch in orde zijn en zo, maar ik vind het spuuglelijk.

»Eten doe ik wel graag, haha. Tegenwoordig kan ik zelfs genieten van die speciale dingen op restaurant: ‘Dit is een mousse van weet-ik-veel-wat met een crème van nog iets anders.’ Maar wat ik doorgaans bestel, is een saignant gebakken steak met pepersaus, frietjes en mayonaise. En als ik al een voorgerecht neem, dan zijn het kaaskroketten.»

HUMO Wat drink je er graag bij?

Michiels «Een grote Cola Zero voor de dorst, en een rosé of een zwaar bier voor de smaak en de gezelligheid.»

HUMO Yuk, Cola Zero.

Michiels «’t Is erg om te zeggen, maar ik drink wel drie liter van dat spul per dag. Ik moet altijd een fles of een blikje in mijn buurt hebben of ik voel me niet op mijn gemak.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Michiels «Het moment vóór de seks. Niet per se het voorspel, maar de eerste aanrakingen, het spannende gevoel van: ja, het gaat gebeuren.»

HUMO Is het lang geleden?

Michiels «Valt mee. Ik zou graag meer aan mijn trekken komen, maar het is niet omdat je single bent, dat je geen seks kunt hebben.»

HUMO Wie is je favoriete onenightstand?

Michiels «Kevin Janssens. Ik mag dat eigenlijk niet meer zeggen, want hij moet stilaan denken dat ik hem aan het stalken ben – ik heb het ook al op tv gezegd, en in Dag Allemaal. Maar ja, ik vind hem nu eenmaal heel knap en aantrekkelijk. ’t Is te zeggen: de persoon Kevin Janssens ken ik niet, maar ik ben altijd onder de indruk geweest van zijn personage in ‘Vermist’, zo’n slechte flik die problemen met zichzelf heeft. Pas op, er zijn er nog die mij kunnen krijgen.»

HUMO Vertel op!

Michiels «Ik ben voor echte mannen, van die venten die me durven te zeggen waar het op staat in plaats van me altijd gelijk te geven. Matthias Schoenaerts, bijvoorbeeld, da’s een vent die er staat. En Channing Tatum blijft ook een topper, hoewel ik zijn gezicht niet zo mooi vind. En op Leonardo DiCaprio en Brad Pitt ben ik al verliefd sinds mijn 6de.

»Maar Kevin Janssens heb ik onlangs gezien, zeg! ’t Was bij een voetbalwedstrijd tussen ex-Rode Duivels en BV’s, op een toernooitje waar ik zelf ook aan meedeed. Ik had juist gespeeld toen hij het veld opkwam met Wesley Sonck. Mijn vriendin zei me achteraf dat hij naar mij aan het kijken was, maar wat deed ik in plaats van te vragen of ik met hem op de foto mocht? Ik stapte hem met m’n hoofd naar beneden voorbij, omdat ik me schaamde dat ik had gezegd dat ik een crush op hem had.»

HUMO Die kans krijg je wellicht nooit meer.

Michiels «Daar zeg je zoiets. Misschien moet ik dan toch iets in de media proberen? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234