null Beeld

Tussen hemel en hel: Slongs Dievanongs

Bijna elf uur ’s ochtends is het wanneer we Slongs Dievanongs treffen op het terras van één van de vele koffiebars in ’t Stad, maar de populaire ambassadrice van het ongekuiste Antwerps, tevens professioneel verspreidster van positieve vibraties, is nog maar net aan haar ontbijt begonnen. ‘Chillax, geen probleem,’ zegt ze wanneer we voorstellen om nog wat te wachten met het interview, ‘ik kan eten en praten tegelijk.’

Slongs Dievanongs (smaakvol een gebakken ei verorberend) «Wat voor mij de hemel en de hel op aarde zijn, ’t is dat wat jij wil weten, hè?»

HUMO Correct.

Slongs «De hemel op aarde, dat is een wereld waarin alle zeeën en oceanen proper zijn. En de hel op aarde is het exacte tegendeel. Wat dat betreft, zitten we volgens mij op dit moment meer in de hel dan in de hemel. Ik ben een duiker, dus ik heb al vaak met mijn eigen ogen gezien hoeveel schade de mens heeft aangericht aan het ecosysteem. Schrijnend is dat: zelfs onder water kan ik er de tranen van in m’n ogen krijgen. Die Hollandse jongen die dat systeem bedacht heeft om alle plastic uit de zee te ruimen (Boyan Slat, red.): dat is mijn beste maat, ook al hebben we elkaar nog nooit ontmoet.»

HUMO Een andere Tussen Hemel & Hel-vraag luidt: wat is voor jou het culinaire summum?

Slongs «Waar ik culinair gezien van klaarkom? Ik ben nogal te spreken over een klein Mexicaans restaurantje hier in Antwerpen, Gringo’s Cantina. Het eten is daar simpel en goed, en niet al te duur. Het liefst kom ik er in de zomer, omdat je dan op het terras kunt gaan zitten. Je moet twee uur wachten op je eten, maar dat is niet zo erg: ze hebben de beste cocktails van ’t Stad. Maar dat is eigenlijk zowat het enige wat ik ooit doe op gastronomisch gebied, buiten heel af en toe eens een Thais restaurantje. Eten neemt niet zo’n belangrijke plek in mijn leven in; ik zie voedsel eerder als brandstof die ervoor zorgt dat ik de dingen kan doen die ik écht graag doe. Optreden, bijvoorbeeld, of een hele dag lang zitten lezen.»


'Ik denk dat Natalia wel een tijger is. Echt een bom van een wijf'

null Beeld

HUMO Wat lees je zoal?

Slongs «Boeken waarmee ik knowledge opdoe. En dat kan over van alles gaan: oosterse filosofie, psychologie, wetenschap... Ik wil het gewoon wéten, zie je, omdat ik het interessant vind om na te denken over de mens en het universum. Zaken waarvan je vroeger op school zoiets had van: ‘Juffrouw, moeten wij dat nu echt weten?’»

HUMO Noem eens een naam of twee?

Slongs «Een boek dat ik elke vrouw kan aanraden, is ‘De ontembare vrouw’ (uit ’94, van Clarissa Pinkola Estés, red.), een verzameling mythes en legendes waarin vrouwen de hoofdrol spelen. En uiteraard ben ik ook al heel lang fan van de boeken van de dalai lama. Van zijn inzichten heb ik veel opgestoken.»

HUMO Vertel?

Slongs «Van den dalai heb ik bijvoorbeeld geleerd om me niet meer zo druk te maken in stresserende situaties. Stel, je hebt om tien uur afgesproken met je lief, maar hij komt niet opdagen. Je wacht een kwartier, een halfuur, anderhalf uur, en je begint je hoe langer hoe meer op te winden: ‘Godverdoeme, waar blijft die kakker nu? Kan hij niet even bellen?’ Wanneer hij dan uiteindelijk om middernacht arriveert, zal hij negen keer op de tien een onschuldige verklaring hebben: ‘Ik had een platte band, en toen ik me bukte om mijn fietspomp te pakken, viel mijn gsm in het keldergat.’ Twee uur lang heb jij jezelf dus zitten opnaaien voor niks. En stel nu dat er écht iets was om je druk over te maken – hij was de buurvrouw aan het poepen, bijvoorbeeld – dan heb je toch tenminste die twee uur niet verscheten.

»Weet je wat ik nog heb geleerd van den dalai? Dat het altijd goed is om te lachen naar mensen; om de éérste te zijn die lacht. Daar ben ik nu al twintig jaar mee bezig, en het heeft me niks dan profijt gebracht.»

HUMO Ha, de dalai lama is coauteur van jouw bekendste hit ‘Lacht nor mij’?

Slongs (knikt) «Zo is dat. Big up to den dalai.»


Manifeste trillingsfrequentie

HUMO Wat bezorgt jou geestelijk genot?

Slongs «Optreden. Vooral het moment nét na een geslaagd optreden is fantastisch: je voelt je dan intens gelukkig en voldaan, en er komt een ongelooflijke geestelijke rust over je: ‘If I die now, fine.’ ’t Is ook een heel machtig gevoel – net of je een superheld bent.»

undefined

null Beeld

HUMO Ik had eigenlijk verwacht dat je ‘wiskunde’ zou antwoorden.

Slongs «O ja, dat is ook puur geestelijk genot. Wiskunde heeft me al meer dan één eurekamoment bezorgd, een epiphany zoals ze zeggen. Wat ik vooral fantastisch vind, is dat je via de wiskunde kunt aantonen dat het allemaal wáár is wat er al eeuwenlang in de oosterse filosofie gezegd wordt: dat alles energie is bijvoorbeeld, en dat wij mensen niets meer zijn dan een manifestatie van een bepaalde trillingsfrequentie, net zoals deze tafel hier. Wiskunde is the answer.»

HUMO Ik dacht dat love the answer was?

Slongs «Oké, met love ga je er raken, ook al ken je geen wiskunde. Maar zelfs love is wiskundig te verklaren: je kunt er ongetwijfeld prachtige fractalen van maken.»

HUMO Hoe zit het eigenlijk met jou en de liefde?

null Beeld

Slongs «Ik ben nu al een paar jaar alleen, en eigenlijk ben ik daar best tevreden mee. Liefde is één van de mooiste dingen die er bestaan, maar als ik het nooit meer meemaak, zal dat mijn leven niet bepalen. Want mocht ik rusteloos op zoek zijn naar een partner, dan zou ik heel veel mooie dingen on the way missen. Ik heb mezelf de laatste jaren aangeleerd om mijn focus ergens anders te leggen; om gelukkig te zijn met mezelf. Dat is een kwaliteit in het leven, want met mezelf zal ik het hopelijk nog een heel aantal jaartjes moeten zien uit te houden.»

HUMO Mis je geen seks?

Slongs «Goh, nee, eigenlijk niet. Bij een griet werkt dat ook anders dan bij een gast, hè: hoe minder wij het doen, hoe minder zin we hebben. Terwijl het bij jullie net omgekeerd is. En stel nu dat ik morgen mijn neus verlies in een fietsongeval, en ik heb niet direct geld voor plastische chirurgie, dan zal het sowieso moeilijker zijn om een partner te vinden, hè? Moet ik mijn leven en mijn geluk daar dan van laten afhangen? Ik vind van niet.

»De eerste twintig jaar van mijn leven dacht ik hetzelfde als wat de meeste andere meisjes denken: dat een vrouwtje een mannetje moet behagen. Zo wordt ons dat van kindsbeen af ingelepeld, en iedereen slikt het voor zoete koek. Maar van dat idee ben ik inmiddels alweer een hele tijd afgestapt: ik heb mezelf wat dat betreft bewust heruitgevonden. Sindsdien laat ik paradoxaal genoeg ook meer liefde toe in mijn leven. Liefde voor álles, bedoel ik: liefde voor de griet die hier aan het tafeltje naast ons zit; liefde voor die boom daar; liefde voor de mannen die de straat hier mooi hebben aangelegd; liefde voor het feit dat elke dinsdag het vuilnis wordt opgehaald.»

HUMO ’t Is misschien wat ongepast in het licht van wat je zonet gezegd hebt, maar ik zal je toch naar je favoriete onenightstand moeten vragen.

Slongs «Ik doe niet aan onenightstands. Ik heb vroeger onenightstands gehad, maar ik vond dat voos. If he’s nice, you wanna do it twice.»

HUMO Ik moet aandringen, Slongs.

Slongs «Wel, als ik echt moet kiezen... (Denkt na) De Matthias (Schoenaerts) mag er wel zijn, vind ik, maar met hem zou ik nu niet meteen willen poepen; ik zou eerder een terrasje met ’m willen doen. En Johnny Depp is wat mij betreft passé sinds ik in een interview met Vanessa Paradis heb gelezen dat hij stinkt. Nee, weet je met wie ik een onenightstand nog wel zou zien zitten? Met Bill Barberis, die acteur uit ‘Thuis’. Ik ben een klein meisje, zie je: ik val op grote jongens. Misschien is dat omdat ik me graag beschermd en geborgen voel, ik weet het niet. Maar den Bill... Zijn verhoudingen kloppen, hè? De David van Michelangelo, daar kan Bill Barberis gemakkelijk naast gaan staan. En hij heeft ook nog eens een mooie kaaklijn.»

HUMO Op Radio 1 liet je je een paar weken geleden ontvallen dat je niks tegen een relatie met een vrouw zou hebben.

Slongs «Sure.»

HUMO Noem eens iemand?

Slongs «Ik denk dat Natalia wel een tijger is. Echt een bom van een wijf. En dinges, hoe heet ze, die Libanese van dat groepje.»

HUMO Lara Chedraoui van The Intergalactic Lovers?

Slongs «Ja, die! Überklasse, vind ik: ze is intelligent en creatief, en ook heel mooi. En ’t is geen poppemieke, hè? Ja, zij kan me krijgen.»

HUMO Rest ons nog de vraag wat voor jou het hoogste lichamelijke genot is.

Slongs «O, dat weet ik: dat is het gelukzalige moment wanneer je juist hebt gevreeën op het strand. ’t Is nacht, maar nog warm, en je ligt – beschenen door de maan – in de branding. Alles is warm en een beetje vochtig: het zand, de wind, jouw lichaam en dat van je partner. Zo zalig!»

HUMO Ik dacht dat lichamelijke liefde niet zo belangrijk was voor jou?

Slongs «Hm, nee, je hebt een punt. Maar geen jas hoeven aan te doen wanneer je buitenkomt: daar kan ik ook al heel blij van worden, hoor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234